Hlavní obsah

Na kulturu budou stačit samotesty, zvětší se i kapacita pro diváky

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační obrázek.

Reklama

aktualizováno •

Opatření v kultuře se rozvolňují. Na kulturních akcích budou platit stejné podmínky testování jako například nyní platí v restauracích. Změna platí od zítra.

Článek

Vláda na dnešním odpoledním zasedání rozhodla o vyrovnání podmínek mezi restauracemi a kulturními institucemi, po čemž volal ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) už dva týdny.

V praxi to znamená, že za test bude zodpovědný návštěvník kulturní akce a ne pořadatel. Uznávat se bude stejně jako v restauracích test z profesionální laboratoře nebo samotest.

„Dnes jsem na vládě navrhl sjednocení podmínek týkající se prokazování testů. Ve všech oblastech se sjednocují pravidla. Od zítřka bude mít člověk možnost se prokázat, že je testován, očkován nebo mít potvrzení o prodělání nemoci,“ oznámil rozvolnění v oblasti kultury na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Od úterý 8. června se může také zvýšit počet diváků na kulturních akcích na 1000 uvnitř a 2000 venku. Na kulturních akcích bude možné konzumovat občerstvení formou bufetu nebo bufetu s obsluhou s výjimkou konzumace v hledišti.

Prodávat občerstvení je zásadní zejména pro provozovatele multikin, podle nichž je fungování multikina bez prodeje občerstvení ztrátové. Na údajně diskriminační podmínky pro kulturu ve srovnání třeba s restauracemi si minulý týden stěžoval ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Při zvýšení maximálního možného počtu návštěvníků od 8. června zatím stále bude platit, že je možné naplnit jen polovinu hlediště venku i uvnitř. Od 14. června pak bude kapacita venku už bez omezení, pro vnitřní sály stále budou moci pořadatelé využít jen polovinu kapacity. Uvnitř budou moci i nadále být jen usazení diváci, venku bude možné od 14. června prodávat i lístky na stání s tím, že na každého diváka musí vyjít čtyři metry čtvereční.

Rozvolnění v oblasti kultury Ministerstva kultury

- sjednocení podmínek testování s restauracemi, platí od zítřka

- navýšení kapacity na 2000 venku, 1000 uvnitř, platí od zítřka

- venku od zítřka kapacita 50 % a uvnitř 50 %; od 14. 6. kapacita bez omezení % venku, uvnitř 50 %

- konzumace na kulturních akcích umožněna formou bufetu nebo bufetu s obsluhou ANO, jen se nesmí konzumovat v hledišti

- uvnitř pouze usazený divák, venku na stání maximálně 1 osoba na 4 m2 – od 14. 6.

Vláda také rozhodla, že od úterý nebudou muset při výuce nosit roušky žáci ani učitelé s výjimkou Zlínského, Jihočeského a Libereckého kraje. O přestávkách a ve společných prostorách povinnost nošení roušek zůstává.

Zrušení povinnosti nosit roušky ve školách v osmi krajích s nejnižším incidenčním číslem chtěla i ČSSD. Na dnešní tiskové konferenci v Lidovém domě to řekl předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček.

Reklama

Doporučované