Hlavní obsah

Vláda schválila novelu zákona o důchodovém pojištění, polepšit by si měli starší důchodci

Vláda schválila novelu zákona o důchodovém pojištění.Video: Lukáš Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Vláda schválila novelu zákona o důchodovém pojištění. Od ledna 2019 by měly podle ní stoupnout důchody seniorům nad 85 let o tisíc korun měsíčně. O návrhu ještě ale bude hlasovat Parlament.

Článek

Vláda v demisi schválila návrh novely zákona o důchodovém pojištění. Pokud ji schválí Parlament, polepší si v příštím roce zhruba polovina seniorů s nižšími penzemi. Důchodcům, kteří pobírají vyšší penze, se růst důchodů zpomalí.

Podle novely by měli důchodci nad 85 let dostat o tisíc korun měsíčně více. Zvýšit by se měla i pevná výměra důchodů z devíti na deset procent z průměrné mzdy. Navýšení by mělo státní kasu vyjít na 14,5 miliardy korun.

O tom, kde peníze ministerstvo získá, podle ministryně Jaroslavy Němcové (ANO) resort jedná s Ministerstvem financí. Protože jde o prioritu programového prohlášení, nemá ministryně pochybnosti, že by finance nezískala.

Podle autorů návrhu je třeba starším seniorům přidat více kvůli jejich vyšším výdajům na péči a léky. Důvodem je ale i to, že starší senioři mají nižší penze než ti mladší. Před 30 lety nastupovali na odpočinek s nižší částkou. I když se jim později přepočítala, stále je výrazně menší, než mají mladší důchodci.

Pokud by opatření už platilo, podle propočtů ČTK by penze letos rostla ve srovnání s nynějším modelem pomaleji lidem, kteří pobírají víc než 11 200 korun. Loni v září to byly asi tři pětiny seniorů a seniorek. Podle důchodové ročenky v roce 2016 měla polovina starobních penzistek a penzistů více než 11 344 korun a jen desetina lidí dosáhla na důchod přes 14 501 korun.

Reklama

Doporučované