Hlavní obsah

Vláda spouští v Číně další akci: Operaci ventilátor

Foto: Profimedia.cz

Jeden plicní ventilátor v Číně stojí kolem 640 tisíc korun. Česko jich chce až 500, může tedy jít o nákup za přibližně 320 milionů korun.

Reklama

Jaroslav Tvrdík Seznam Zprávám potvrdil, že má pověření od ministra vnitra a premiéra pomoci s koordinací nákupu plicních ventilací. Jednat musí rychle, Čína zpřísnila nákupy zdravotnických pomůcek.

Článek

Ochranné pomůcky z Číny už plynou do Česka prostřednictvím leteckého mostu, který je zajištěný pro příštích šest týdnů. Dopravně, organizačně a finančně šlo o jednu z nejsložitějších operací, jakou česká logistika pamatuje.

Vláda má teď před sebou další plán: dostat do země stovky plicních ventilací, které jsou stěžejní pro záchranu pacientů s vážným průběhem koronaviru.

Nakupovat se bude opět v Číně, protože v současnosti jiná země nedokáže vyhovět tak masivní světové poptávce. Opět tedy budou rozhodovat vazby a konexe na čínské politiky.

Seznam Zprávy zjistily, že nákup ventilátorů bude fungovat stejně jako v případě roušek a respirátorů přes linku mezi Ministerstvem vnitra a Česko-čínskou obchodní komorou. Redakci to potvrdili oba hlavní protagonisté výše uvedených institucí Jan Hamáček, respektive Jaroslav Tvrdík.

Vicepremiér Hamáček Seznam Zprávám řekl, že na jednáních vlády upozorňuje na chybějící ventilátory už několik dnů. „Poté, co nebyly ochranné pomůcky, jsou dalším rizikem chybějící plicní ventilátory. Už týden na to upozorňuji ve vládě,“ řekl ministr.

Nákup zařízení, které stojí okolo 25 tisíc dolarů (zhruba 640 tisíc korun), podle svých slov vezme na sebe. Celkově by těchto zdravotnických přístrojů chtěl v Číně získat až 500.

„Začínám to zařizovat na vlastní pěst, protože mám obavu, že ve standardním systému by to opět nefungovalo. Je to podobný závod s časem, jako když jsme prováděli obří operaci s nákupem ochranných pomůcek v Číně,“ dodal Jan Hamáček.

Jaroslav Tvrdík jeho slova potvrzuje: „Premiér i ministr vnitra mi dali za úkol, abychom sehnali zhruba 250 plicních ventilací. Budeme to řešit přes čínskou ambasádu, sehnat by se daly ze strategických rezerv Číny.“

Čína zpřísňuje provoz

Peking však v posledních dnech zpřísňuje podmínky pohybu v čínském leteckém prostoru a zároveň začíná regulovat trh s ochrannými pomůckami. Celosvětová poptávka po čínském zboží je enormní, odhadem na tamním trhu stojí ve frontě zhruba 80 zemí.

České Ministerstvo vnitra domluvilo obnovení linky Praha-Šanghaj, na které lítá čínský dopravce China Eastern. Díky tomu by se dodávek do Česka čínské restrikce dotknout neměly.

Situaci usnadnilo i jisté zlepšení vztahů mezi Prahou a Pekingem. Svědčí o tom i vyjádření čínského ministra zahraničí Wang Yi, který osobně podpořil Českou republiku v boji s epidemií nového koronaviru.

Foto: Archiv Seznam Zprávy

Čínské restrikce pro přepravu zboží by se měly Česku vyhnout. Díky smlouvě s čínským dopravcem China Eastern, který v příštích měsících bude stovky tun materiálu do Čech dovážet.

Podle šéfa Česko-čínské obchodní komory Tvrdíka se daly v Číně plicní ventilace volně nakoupit do včerejška. Nakoupit prý stihla skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera.

„Do včerejška to šlo komerčně, díky čemuž jsme jako dar od PPF pořídili 50 plicních ventilací. Ta poptávka je obrovská z celého světa, Čína už teď kouká i na vlastní zásoby,“ řekl Seznam Zprávám Tvrdík.

Další nákupy plicních ventilací už musejí být podle něho potvrzeny razítkem čínských politiků.

„Situace je složitá. Itálie teď ventilací v Číně shání deset tisíc. My musíme v oblasti ventilátorů posílit, musíme mít vyšší číslo těchto zařízení pro případnou krizi,“ doplnil šéf Česko-čínské obchodní komory.

Reklama

Doporučované