Hlavní obsah

Vladimir Putin je vůdcem politického olympu. Mluvčí ruského prezidenta sklidil kritiku za nepřípustnou agitaci

Mluvčí prezidenta Putina Dmitrij Peskov sklidil od volební komise kritikuVideo: AP, Reuters

 

Reklama

Nepřípustné agitace se měl prezidentův mluvčí dopustit během pondělní besedy s novináři. Za výrok už se Peskov omluvil, dal však také najevo, že si o výtce ruské volební komise myslí své.

Článek

Předsedkyně ruské volební komise v pátek zkritizovala mluvčího prezidenta Putina. Dmitrije Peskova pokárala za to, že se podle ní dopustil nepřípustné agitace ve prospěch Vladimira Putina během kampaně k prezidentským volbám. Ty se v zemi budou konat letos v březnu. Zároveň mluvčího varovala, že se podobná jednání nesmí opakovat.

?Prohřešek se měl týkat pondělní besedy kremelského mluvčího s novináři. Problematický výrok předsedkyně komise Elly Pamfilovová nekonkretizovala, podle dostupných informací se však pravděpodobně jedná o jeho reakci na dotaz novinářů, zda Kreml považuje opozičního vůdce Alexeje Navalného za politickou hrozbu pro hlavu státu. Navalnyj kvůli podmíněnému trestu za organizování nepovolených demonstrací do prezidentských voleb nenastoupí.

„Úroveň popularity Vladimira Putina dalece přesahuje ruské hranice. Sotva může někdo pochybovat o tom, že Putin je absolutním vůdcem veřejného mínění, absolutním vůdcem politického olympu, jemuž v dané etapě sotva může někdo vážně konkurovat,“ odpověděl na dotaz Peskov.

Vladimir Putin je v nadcházejících prezidentských volbách suverénním favoritem. O jeho vítězství nikdo nepochybuje.

Putinův mluvčí už se za svá slova omluvil a volební komisi ujistil, že se podobným výrokům bude vyhýbat. Naznačil však, že si o výtce předsedkyně úřadu myslí své. „Spíše než můj osobní názor je ale ve volebním období rozhodující mínění volební komise,“ dodal.

Kritika prezidentova mluvčího, o němž se občas spekuluje jako o budoucím šéfovi ruské diplomacie, rozvířila dosud poklidnou atmosféru předvolební kampaně. Ruská volební komise už sice zaregistrovala několik desítek stížností na neregulérní boj kandidátů v kampani, ale v drtivé většině případů je nakonec zamítla. Dnes například odmítla jako neoprávněnou stížnost na nelegální agitaci Putina v Tambovské oblasti jihovýchodně od Moskvy.

Reklama

Doporučované