Hlavní obsah

Vlastivědné muzeum Olomouc prodlouží výstavy a otevře i v pondělí

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Vlastivědné muzeum v Olomouci se rozhodlo po svém znovuotevření prodloužit o několik měsíců své dosud nejnavštěvovanější výstavy, které byly kvůli vládním opatřením uzavřené od poloviny března.

Článek

Přístupné budou až do prázdnin. Dohnat ztrátu se budou snažit i další pobočky muzea - zámek v Čechách pod Kosířem a Arboretum v Bílé Lhotě, které budou výjimečně otevřeny i v pondělí, řekl ČTK ředitel muzea Břetislav Holásek. Muzeum a jeho pobočky se díky uvolnění vládních opatření otevřou dříve, nyní jeho pracovníci dokončují přípravy.

Samotné muzeum otevře 12. května. „Všechny aktuální nejnavštěvovanější výstavy posuneme, aby je diváci mohli spatřit i v dalších měsících. První nová výstava, která měla být původně otevřena 25. dubna, se otevře 10. června. Jde o výstavu České encyklopedie v regále i pod lampou,“ uvedl Holásek. Výstava představí nejvýznamnější podniky, jež se věnovaly tvorbě všeobecných naučných slovníků od prvního pokusu Františka Palackého.

Aktuální výstavy, které měly původně skončit v květnu, budou prodlouženy až do prázdnin. „Návštěvníci se tak mohou těšit například na kartářskou výstavu Čertovy obrázky aneb Neodolatelný svět karet prodlouženou až do poloviny srpna 2020, i na tajuplnou výstavu Největší záhady a tajemství světa, která bude otevřena do konce prázdnin,“ doplnil mluvčí muzea Antonín Valenta.

Již v pondělí se otevře návštěvníkům zámecký park v Čechách pod Kosířem, o den později přivítá návštěvníky Arboretum Bílá Lhota. Tam se na znovuotevření připravovali průběžně, chystá se například výstava keramiky; největší nápor turistů se zde očekává v pátek 1. května.

Jako poslední v řadě otevře zámek v Čechách pod Kosířem, kam budou moci návštěvníci zavítat od úterý 25. května. „Abychom alespoň částečně odškodnili naše návštěvníky, tak jsme se rozhodli, že počínaje 1. červnem 2020 budou zámek v Čechách pod Kosířem i Arboretum v Bílé Lhotě otevřeny i v pondělí, což byl původně zavírací den, a rovněž se prodlouží otvírací doba o jednu hodinu, tedy do 18:00,“ uvedl mluvčí muzea.

Zástupci muzea upozorňují, že návštěvníci budou muset ve všech prostorách muzea i jeho pobočkách dodržovat přísná hygienická pravidla a aktuální nařízení vlády. „Z tohoto důvodu jsme také nuceni zrušit plánované koncerty a velké akce na letošní letní sezonu,“ dodal Valenta.

Vlastivědné muzeum muselo na základě rozhodnutí vlády uzavřít své prostory od 12. března. Muzeum v tomto období své aktuální výstavy lidem přibližovalo přes Facebook, Instagram a své webové stránky.

Reklama

Doporučované