Hlavní obsah

Vlastní kadeřník a test zdarma. Takto král 3D tisku chrání své lidi

Josef Průša, zakladatel společnosti Prusa Research v rozhovoru pro Seznam Zprávy. Firma zavedla pro své zaměstnance i posilovnu a kadeřnictví.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Vlastní posilovna i kadeřník, bezdotykové kliky a kohoutky, 15 sick days a jednou měsíčně možnost testu. Takhle bojuje s nákazou covid-19 Prusa Research a počítá s tím, že kompletní „lock down“ potrvá do poloviny příštího roku.

Článek

„Těch opatření je celá řada. Jsou to velké náklady, ale jde o to, jak se na to člověk podívá,“ vysvětluje spoluzakladatel firmy Josef Průša.

Dezinfekce, respirátory či roušky pro zaměstnance jsou standard. Vedle toho ale už firma dala i více než milion korun za testy svých zaměstnanců. Jednou měsíčně se totiž každý z nich může nechat zdarma otestovat na covid-19. Na patnáct se zvýšil se i počet takzvaných sick days – tedy dní, po které může zaměstnanec marodit doma bez ztráty peněz. A aby byla ochrana ještě větší, má firma vlastní posilovnu či kadeřnictví.

„Když byla kadeřnictví zavřená, nechtěli jsme, aby naši lidé museli někam pokoutně chodit. Je nás 600, našli jsme v našich řadách tři kadeřníky a otevřeli kadeřnictví,“ říká s tím, že se tam byl sám zrovna před pár dny nechat ostříhat.

Lock down do poloviny příštího roku

Právě lídr v oblasti 3D tisku byl jednou z prvních společností, které se hned na jaře kompletně uzavřely před okolním světem a jejich izolace ve snaze ochránit zaměstnance pokračuje doteď. „My jsme nikdy žádné opatření neuvolnili, jediné bylo, že v létě naši lidé nemuseli mít na svém pracovním místě roušku, ale už to máme zpět. Nikdo tak s tím nemá žádný problém,“ dodává s tím, že podle jeho názoru kompletní lock down, tedy zrušení všech akcí, potrvá minimálně do poloviny příštího roku.

Český výrobce 3D tiskáren Prusa Research loni prodal tiskárny a 3D struny pro tisk objektů za téměř miliardu a půl. I když díky velkým bezpečnostním opatřením nemusel ani na den zavřít výrobu, Josef Průša přiznává, že současný stav brzdí vývoj.

„Čína jede všechno jako předtím. Je to trošku nezodpovědnost nás tady v Evropě, Americe a všude po světě. Tím, jak se tady se vším pereme, dáváme Číně tak rok a půl náskok,“ je přesvědčen Průša.

S výrobou štítů jsme nepřestali

Firma od začátku pandemie covid-19 vyrobila zhruba čtvrt milionu ochranných štítů, které rozdala lékařům, lékárníkům a zdravotnickému personálu z celkem čtyř tisíc organizací.

„Mysleli jsme, že s tím překleneme nějakých 14 dní a standardní firmy tuto výrobu převezmou, ale to se nestalo,“ vypráví Průša s tím, že štíty proto vyrábějí dál. Jen je už netisknou na svých strojích, ale koupili vstřikolisovou formu. Průša tuto pomoc státu vyčíslil na zhruba 11 milionů korun.

„Na začátku bylo dost práce a já mám pocit, že to bylo trošku znehodnocené tím, co se děje teď. Jak to vidím já, tak je to stejné, jako byste byla blízko velké dopravní nehody a sledovala to ve zpomaleném režimu. Vidíte, jak se řítí velký průšvih, ale nemůžete s tím nic dělat,“ dodává Průša.

Reklama

Doporučované