Hlavní obsah

Vleky na jihu Moravy se ještě nerozjedou, čeká se na mráz

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Lyžařské areály v Jihomoravském kraji zůstanou v pátek uzavřené, pro jejich spuštění zatím nejsou vhodné klimatické podmínky. Čeká se na mráz. V anketě to dnes ČTK řekli provozovatelé vleků.

Článek

Skiareály v tuzemsku musí být dosud uzavřené kvůli vládním protikoronavirovým opatřením, spustit vleky mohou v pátek.

Na sezonu se připravují v Hodoníně u Kunštátu na Blanensku. „Za prvních mrazů už jsme zkoušeli zasněžovat, ale podmínky jsou stále nic moc, hodně toho zase odtálo. Rádi bychom otevřeli, ale nemrzne. Je tu nějaký předpoklad mrazivých dní po Štědrém dni, tak uvidíme,“ uvedl provozovatel Vlastimil Jílek.

Středisko je na samém východním okraji Českomoravské vysočiny. Délka sjezdovky je asi 600 metrů s převýšením 130 metrů. V areálu letos významně investovali do vybavení, rozšířili možnosti zasněžování, kdy areál dostal povolení k většímu odběru vody, pořídili i nový stroj na úpravu sjezdovek.

Přípravy na spuštění vleků jsou v plném proudu i v nedaleké Olešnici na Blanensku. „S počasím je to ale zatím bída. Ty první mrazivé dny jsme zasněžovali, měli jsme už celkem slušné hromady, ale většina toho už zase odtála. Není mráz,“ uvedl za areál František Jílek. Areál nabízí sjezdovku o délce 500 metrů se stometrovým převýšením. K dispozici jsou dva vleky, dětský koutek a vlek, součástí je také snowboardpark.

Lyžovat by se dalo v Němčičkách na Břeclavsku, kde je sjezdovka přes zimu pokrytá umělým povrchem, který umožňuje lyžování i za nepříznivých sněhových podmínek. Umělý povrch je už od podzimu na sjezdovce položený, vlek se v nejbližších dnech ale zřejmě nerozjede. „Stále se rozhodujeme, kdy vlek spustit. Jsou početně omezené lyžařské kurzy, z veřejnosti by pak teď asi o lyžování nebyl takový zájem, bojí se. Provoz by se nám tak nevyplatil. Zřejmě vlek spustíme po Štědrém dni,“ uvedl správce areálu Jaroslav Stávek. Nyní by se lyžovalo na umělém povrchu, něco málo sněhu je jen v dolní části sjezdovky.

Areál s lyžařským vlekem je nejníže položeným ve střední Evropě. Jeho dolní část je v nadmořské výšce 180 metrů nad mořem a nejvyšší bod sjezdovky leží ve výšce 240 metrů nad mořem.

Vlek se nerozjede ani ve Filipově údolí na Hodonínsku. Podle webu areálu se pracuje na přípravách nové sezony, na svahu je maximálně deset centimetrů sněhu.

Loňská lyžařská sezona v kraji se kvůli nepřízni počasí příliš nevydařila, přírodní sníh téměř nenapadl. Vlekařům na jižní Moravě nepřeje počasí obecně. Zimy jsou v regionu většinou mírné a téměř bez sněhu. Na druhou stranu zájemci o lyžování z měst na jihu Moravy mají lyžařské svahy časově dostupné, na sjezdovce mohou být z domu za pár desítek minut.

Reklama

Doporučované