Hlavní obsah

Vlevo dole: Bartoš poráží Babiše. Dá se tomu věřit?

Ivan Bartoš tvrdí, že výsledky průzkumů pro něj zas tak moc neznamenají. Pirátské úspěchy v nich ale kvituje.

Reklama

Článek

Andrej Babiš zažívá nepoznané: hnutí ANO poprvé po letech nevede v předvolebních průzkumech. Předstihla ho koalice Pirátů a STAN. Což přidělává vrásky také koalici Spolu, která je podle volebních modelů až na třetím místě.

Jenže jak moc vážně vlastně brát průzkum víc než půl roku před samotnými volbami? Odpověď aktuálního dílu politického podcastu Vlevo dole zní: s rezervou.

„Předvolební průzkumy neříkají nic jiného, než jak by volby dopadly teď. Agentury to i samy zdůrazňují, že nejde o předpověď,“ vysvětluje Lucie Stuchlíková. A letos je navíc situace ještě komplikovanější – kvůli koronavirové epidemii bude průzkumů méně, protože osobní sběr dat v době „lockdownu“ je problematický.

Jak si strany vedou, můžete vidět v předvolebním modelu Seznam Zpráv:

Do voleb se navíc odehraje ještě spousta událostí, které s preferencemi a oblibou vlády zahýbou. „Může se stát, že se rozjede očkování, situace se uklidní, v létě se pojede do Chorvatska k moři a lidé na problémy z jara rádi zapomenou,“ popisuje Václav Dolejší. „Ještě bych úplně neodepisoval Babiše, který do kampaně vrhne spoustu peněz a energie“.

Voliči Andreje Babiše částečně odcházejí k Pirátům a Starostům, ale také k SPD. ANO se ovšem může spolehnout na tvrdé voličské jádro okolo dvaceti procent. Navíc má hodně podporovatelů mezi důchodci, kteří jsou u voleb do Sněmovny většinou disciplinovaní.

poslechněte si další epizody vlevo dole

Pirátům se Starosty se zatím podle průzkumů daří oslovovat víc voličů než koalici ODS, TOP 09 a lidovců. „Druhá koalice je v nevýhodě, protože ji tvoří ideově vyhraněnější strany, takže na sebe častěji budou narážet,“ myslí si Lucie Stuchlíková. „A také mají určitou minulost, vzájemné křivdy a předsudky. To vše si pamatují jak voliči, tak straníci,“ dodává Václav Dolejší.

Proč zatím v průzkumech vede Bartoš nad Fialou? Jak se v Česku dělají průzkumy a kterým důvěřovat? A má to celé vůbec smysl, když o premiérovi rozhoduje Miloš Zeman? To se dozvíte v aktuální epizodě politické talkshow Seznam Zpráv. Pusťte si ji v přehrávači v úvodu článku.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího (@VacDol) a Lucie Stuchlíkové (@StuchlikovLucie), politických reportérů Seznam Zpráv, o české politice nejen vlevo dole, ale také vpravo nahoře. A občas i uprostřed, ale hlavně s nadhledem.

Politické kauzy, problémy tradičních stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Každou středu na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Kompletní archiv Vlevo dole najdete tady, další podcasty a audia Seznam Zpráv tady. Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Svoje podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

O Vlevo dole tweetujte a pište na sociálních sítích pod hashtagem #Vlevodole.

Reklama

Doporučované