Hlavní obsah

Vodní záchranáři u Lipna měli v létě více zásahů než loni

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Vodní záchranáři u lipenské přehrady zasahovali o letních prázdninách u 80 událostí. Je to o 20 procent více než v minulém roce. Podle záchranářů šlo o nejrušnější léto za posledních deset let.

Článek

„Velkou výhodou letošního léta bylo to, že nedocházelo tak často k náhlým změnám počasí. Ty jsou pro Lipno typické a při nich se mohou převrhnout nebo potopit lodi a dochází k přímému ohrožení života,“ uvedl Bukáček.

Dodal, že letos se nikdo v přehradě neutopil. Loni v létě pod vodou zemřeli tři lidé. Bukáček uvedl, že záchranáři o prázdninách zachránili život 12 lidem. „Letošní léto bylo v okolí lipenské přehrady návštěvnicky extrémní. O co více zde bylo hostů, o to tu narostla arogance, nervozita a neukázněnost. A dvanáct zachráněných osob v přímém ohrožení života a žádný utonulý za celé léto je velmi dobrá vizitka vodní záchranné služby i zpráva pro hosty, že na Lipensku je bezpečno. Přesto prosíme hosty, nepřehánějte to, příště by to tak dobře dopadnout nemuselo,“ uvedl předseda Turistického spolku Lipenska Jiří Mánek.

Českokrumlovská vodní záchranná služba někdy zasahuje i na Vltavě. Od 27. června do 1. září je na základně v Dolní Vltavici nepřetržitý provoz. „Se službami pomáhají také studenti Jihočeské univerzity obor záchranář a také členové oddílu mládeže, z nichž vychováváme své nástupce,“ řekl Bukáček.

Reklama

Doporučované