Hlavní obsah

Vojtěch Dyk: Stalo se mnoho vážných věcí, situace je dramatičtější než v Týdnech neklidu

Rozhovor s hercem a hudebníkem Vojtěchem Dykem.

 

Reklama

Zpěvák a herec Vojtěch Dyk se loni 28. října stal společně s Jiřím Bartoškou tváří protestu lidí proti politice nejen Miloše Zemana. Po půl roce této akce poskytl Seznamu rozhovor.

Článek

„Naše svobody jsou ohroženy.“ „Buďme aktivní, svolávejme občanská shromáždění na podporu demokracie.“ „Když to bude nutné, stávkujme.“

Podobné věty zazněly z úst dvou populárních herců loni 28. října v reakci na to, že prezident Miloš Zeman, premiér Bohuslav Sobotka a šéfové obou komor Parlamentu sepsali dopis Číně a ujišťovali ji, že – ačkoliv se ministr kultury Daniel Herman sešel s dalajlámou – naše loajalita k Číně tím není narušena.

Bylo to trošku hysterické

Vojtěch Dyk nyní v rozhovoru pro Seznam říká: „Ta doba byla tehdy dost napjatá a to vyprovokovalo nějakou reakci, která byla trošku hysterická. Tehdy jsem to tak ale nevnímal.“

Dyk se dál zajímá o veřejné dění, politická situace mu není lhostejná a dokonce se svými kolegy z „Týdnů občanského neklidu“, tedy lidmi sdruženými kolem divadla La Fabrika, chystá sérii setkání s občany v krajských městech.

Jak se vypořádává s nenávistnými reakcemi na své akce? Chodí na jeho koncerty i příznivci Miloše Zemana? Jak se proměnilo jeho publikum a kde se vidí za deset let?

I na tyto otázky odpovídá v rozhovoru, jehož záznam si pusťte ve videu nahoře v tomto textu.

Reklama

Související témata:

Doporučované