Hlavní obsah

Vojtěch se omluvil. Jak vysvětluje nákup nápadně drahých respirátorů?

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

„Doba se změnila a my nyní nakupujeme dle kvality těch výrobků, za velmi dobré ceny,“ říká ministr Vojtěch.

Reklama

Ministerstvo zdravotnictví se dostalo do podezření, že v Číně nakoupilo předražené respirátory. Jejich cena je ve srovnání s těmi, které nakoupilo vnitro, více než dvojnásobná. Čím to vysvětluje ministr Adam Vojtěch?

Článek

V České republice přistávají letadla s miliony kusů ochranných pomůcek z Číny. Roušky, respirátory a ochranné obleky tam nezávisle na sobě nakupují dvě ministerstva: zdravotnictví a vnitra. Přístup mají odlišný. Vnitro smlouvy s dodavateli a cenami zveřejnilo, zdravotnictví ne.

Seznam Zprávy však přesto zjistily, že na dodávce milionu medicínských ochranných masek jsou mezi oběma resorty rozdíly v desítkách milionů korun. Jde přitom o medicínské masky, jež jsou v obou případech certifikované podle čínského medicínského standardu GB19083-2010.

Ministr zdravotnictví Vojtěch v reakci na tento článek napadl Seznam Zprávy, že srovnávají jablka s hruškami. V následném rozhovoru se ale za svá slova omluvil.

Na Twitteru jste napsal, že je naším cílem „překroutit realitu, že motáme hrušky a jablka a že porovnáváme cenu medicínského respirátoru s industriálním respirátorem“. V článku přitom jasně stojí, že jsme porovnávali cenu dvou medicínských masek, za kterou vaše ministerstvo zaplatilo násobně víc než ministerstvo vnitra.

To se omlouvám. My jsme měli informace o tom, že jsou různé masky, které jsou nakupovány, které mají tu normu industriální, ale pokud byly porovnávány dvě medicínské masky, tak se omlouvám za to špatné hodnocení. I tak je důležité zmínit, že na základě testů, které jsme provedli, tak byť původně byly masky označovány za FFP2, tak jejich propustnost vykazuje úroveň FFP3. To je tedy to hlavní sdělení, které bylo asi špatně řečeno. A za to se omlouvám.

Jak se teď poprat se situací, že dva výzkumné ústavy dodaly dvě odlišné informace ohledně typu té jedné masky? Výzkumný ústav bezpečnosti práce ji vyhodnotil jako FFP2, udělali jste si druhou analýzu a z ní podle vás plyne, že je to FFP3. Co to znamená?

My jsme dělali dva testy a ten rozdíl mezi nimi je 0,08 procenta propustnosti. Aby maska dosáhla hodnot FFP3, musí být propustnost minimálně 99 procent. V testu od výzkumného ústavu vyšlo 98,92. Ve druhém testu více než 99 procent. To znamená, ano, formálně jde o FFP2, ale v řádu 0,08 procenta. Jsme přesvědčeni o tom, že tuto masku lze považovat za FFP3 standard. Nemyslím si, že ty testy se zásadně liší, jsou to spíš marginálie, jde o nějaký formální přístup.

Otazníky jsou kolem ceny. Ministerstvo vnitra kupuje FFP2 za dva až tři dolary za kus, vy jste koupili za pět až šest dolarů. A to už při nákupu milionu kusů marginalita není.

Pokud jde o cenu, tak pokud máte kvalitnější výrobek s menší propustností, tak je dražší. My také nakupujeme standardní FFP2 respirátory, kde ta propustnost je 95 procent a ta cena je samozřejmě jiná. Lepší respirátor stojí více peněz, a to si myslím, že je legitimní. Stejně tak když nakupujeme české FFP3 od českých výrobců, tak jsou dražší než čínské FFP3.

U této faktury mě také zaujalo, že jsou tam dva zprostředkovatelé. Znamená to, že takto nakupujete?

Neznám přesně ten konkrétní případ, ale je jasné, že v některých případech máme zprostředkovatele, který je schopen ty výrobky zajistit v rámci Číny, protože my nemáme za každých okolností přímou linku na výrobce. Spolupracujeme ale s českou firmou, která je schopná toto zajistit. U českých výrobců nakupujeme napřímo, pokud jde o ty zahraniční, tam jednáme s českou firmou, která je ochotna nám ty výrobky zajistit třeba v rámci čínské fabriky.

Hodláte zveřejnit smlouvu s firmou La Factory a další smlouvy, které uzavíráte ohledně nákupu ochranných pomůcek v Číně?

My jsme připraveni zveřejnit vše. Nemáme jen Čínu, máme i české výrobce. My připravujeme určitý materiál, který bychom dali na vládu, kde jsou určité položky i ceny, za něž nakupujeme. Je třeba říci, že ty ceny se liší v čase. Na začátku, když jsme nakupovali, tak samozřejmě ta potřeba nakoupit prostředky byla poměrně velká. Je jasné, že na začátku byly ty ceny poměrně vyšší, protože potřeba byla obrovská a nedaly se sehnat nějaké levné výrobky. Doba se změnila a my nyní nakupujeme dle kvality těch výrobků, za velmi dobré ceny a celý tento materiál jsme připraveni zveřejnit.

Reklama

Doporučované