Hlavní obsah
Online

V Česku je už 434 nakažených

Tisková konference vlády.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Česká republika má 434 nakažených koronavirem, uvedlo v úterý večer Ministerstvo zdravotnictví. Náklad 1,4 milionu respirátorů, o kterých informoval ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, mezitím míří do Česka z Rakouska. Ministr kultury Lubomír Zaorálek se omluvil za to, že vláda nedokázala zajistit dostatek respirátorů a roušek.

Článek

V Česku je 434 potvrzených případů nákazy koronavirem. Stále platí, že se vyléčili tři lidé. Podle údajů Ministerstva vnitra bylo dosud provedeno přes 6600 testů, Ministerstvo zdravotnictví uvádí, že testováno bylo 6302 osob.

Premiér se omluvil za to, že v zemi není dostatek roušek a respirátorů. „My se všem omlouváme. Ale prosím vás, buďte objektivní,“ řekl Andrej Babiš. „Já nevím, proč ve státních hmotných rezervách byly jen 2000. Proč tam někdo nedal 2 miliony?!“ dodal.

Lidé by měli dodržovat vládní opatření a vyhnout se zbytečným kontaktům, uvedl ministr vnitra Jan Hamáček. „Pokud to nepůjde po dobrém, museli bychom použít pořádkové jednotky. Ale věřím, že lidé mají rozum a nebudou dělat věci, které můžou ohrozit jejich nejbližší.“

Situace v zásobování ochrannými prostředky je podle něj tristní, dodávku brzdí doprava. Česká republika podle Hamáčka nakoupila materiál za 1 065 000 000 korun. Vláda také dnes nařízením zakázala vývoz léčiv dovezených do České republiky.

„Pracujeme na vzdušném mostu se Smartwings, ale narážíme na problémy. Ministerstvo obrany vyjednává s ukrajinskými dopravci a koncem víkendu by měl z Číny dorazit Ruslan, který uveze 120 tun materiálu a to by mělo zásadně zlepšit situaci,“ řekl.

Stav tří pacientů je velmi vážný. „To jsou dva řidiči a jedna paní na Bulovce. Všichni jsou na jednotce intenzivní péče, pod ventilací. Bohužel stav jednoho z pacientů je vážný, ti dva další jsou údajně stabilizovaní,“ uvedl Babiš k nejtěžším případům.

  • Ředitel Bulovky se omluvil

    Ředitel pražské Nemocnice Na Bulovce Jan Kvaček se omluvil kvůli výzvě nemocnice, aby personál nenosil neustále roušky. Jeho odvolání žádal premiér, ministr zdravotnictví to odmítl. „Za vedení Nemocnice Na Bulovce se omlouvám za nevhodné interní sdělení hygieničky nemocnice týkající se nošení roušek,“ napsal. Nevhodné doporučení nemocniční hygieničky bylo podle něj staženo a bude vydáno nové. O Babišově výzvě k odvolání Kvačka informoval server Novinky.cz.

  • Vojtěch: Šéfa Bulovky neodvolám

    Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) se nechystá odvolat ředitele pražské Nemocnice Na Bulovce Jana Kvačka kvůli výzvě nemocnice, aby personál nenosil neustále roušky. Ministr to dnes řekl v České televizi. Kvačkovo odvolání žádal premiér Andrej Babiš (ANO). Podle Vojtěcha byla výzva chybou, Kvaček se musí omluvit, uvedl.

    „Pan ředitel odvádí dobrou práci celkově, takže já se nechystám ho v tuto chvíli odvolat,“ řekl ministr. Uvedl, že o tom mluvil i s Babišem. „Byla to chyba, musí za to nést určitou odpovědnost, ale nemyslím si, že je to věc, která by měla vést k jeho pádu,“ řekl Vojtěch o Kvačkovi.

  • Babiš žádá odvolání šéfa Bulovky kvůli výzvě k nenošení roušek

    Premiér Andrej Babiš žádá odvolání ředitele pražské Nemocnice Na Bulovce Jana Kvačka kvůli výzvě nemocnice, aby personál nenosil neustále roušky. Uvedl to dnes server Novinky.cz. Vedoucí epidemioložka nemocnice Hana Bláhová napsala e-mail zaměstnancům, že roušky je před koronavirem neochrání a jejich neustálé nošení je plýtváním. Podle Kvačka je doporučení v souladu s přístupem Světové zdravotnické organizace (WHO). Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) večer sdělil ČTK, že vyzval Kvačka k tomu, aby zmíněnou výzvu dementoval.

  • Hamáček: Firma chtěla na poslední chvíli roušky zdražit

  • Čechy z Evropy už evakuují autobusy

  • V Lovosicích byly statisíce respirátorů, převzal je Ústecký kraj

    Statisíce respirátorů a dalších ochranných pomůcek byly v průmyslové zóně v Lovosicích na Litoměřicku. Na základě rozhodnutí hejtmana Oldřicha Bubeníčka (KSČM) je převzal kraj, část zůstane v regionu, část míří do Prahy. ČTK to dnes řekl hejtman. Jedná se o 680 000 respirátorů. Během kontroly skladu celníci objevili i 28 000 roušek. Česko přitom při nynější epidemii koronaviru trpí nedostatkem roušek a respirátorů, chybějí v nemocnicích, ordinacích i v domovech seniorů.

    „Bylo zjištěno, že v Lovosicích ve skladech jsou ochranné pomůcky, u nichž bylo podezření, že by mohly být vyvezeny z České republiky,“ uvedl hejtman. Na základě rozhodnutí hejtmana věci převezme stát. Firma, u níž se ochranné pomůcky objevily, za ně dostane náhradu v cenách obvyklých. „Domluvili jsme se, že část dostanou policisté a hasiči. Ještě dnes v noci si to převeze ministerstvo vnitra do Prahy,“ uvedl hejtman.

  • Nakazil se i top management České pošty

    Jeden z útvarů na pražské centrále České pošty v ulici Politických vězňů byl zasažený nákazou koronavirem. Nákaza se potvrdila i v nejvyšším managementu společnosti. Konkrétní jména lidí v top managementu ani jejich počty podnik sdělovat nebude. ČTK to dnes večer řekl mluvčí pošty Matyáš Vitík.

  • České dráhy ruší místenky

  • Nakazil se i řidič metra

    Pražský dopravní podnik (DPP) eviduje strojvedoucího metra nakaženého koronavirem. Strojvedoucí nebyl ve styku s cestujícími. Od soboty je spolu s dalšími svými kolegy v karanténě. Novinářům to po dnešním jednání krizového štábu řekl náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě). Zaměstnanci DPP, kteří jsou v karanténě, budou postupně testováni na koronavir. Nakaženého zaměstnance nově eviduje také pražský magistrát.

  • V Praze jezdí čtyři odběrová auta

  • FN Ostrava provádí jen akutní operace

  • V noci přistane speciál s rychlotesty z Číny

    Na kbelské vojenské základně ve středu 18. března mezi 02:00 a 03:00 přistane vojenský speciál, který z čínského Šen-čenu přepravuje 150 000 rychlotestů na nový typ koronaviru. Uvedl to mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

  • Liberecká nemocnice prosí o roušky

  • Ministerstvo povolilo použití Remdesiviru v ČR

    Ministerstvo zdravotnictví dočasně povolilo užití experimentálního léku na COVID-19 Remdesivir americké firmy Gilead v ČR. Vyplývá to z dokumentu, který dnes vyvěsilo na webu. Pro pacienta v kritickém stavu ho žádá Všeobecná fakultní nemocnice, řekla ČTK mluvčí nemocnice Marie Heřmánková. O lék si Česko může firmu požádat, popsat stav pacienta. Ta poté posoudí, jestli ho zařadí do programu a lék mu poskytne. Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes na tiskové konferenci po jednání vlády řekl, že by pro lék ČR poslala armádní speciál.

  • Plzeň zavede povinné roušky v MHD, parkovací zóny jsou zdarma

    Cestující, kteří budou chtít od čtvrtka cestovat plzeňskou MHD, budu muset mít v souvislosti s koronavirovou pandemií na obličeji roušku či jinou ochranu. Rozhodlo o tom dnes vedení města. Už dříve radnice podnikla kroky k ochraně řidičů v MHD. Kromě zvýšené dezinfekce také uzavřela pro cestující přední dveře a zastavila prodej jízdenek u řidičů. Nové opatření platné od čtvrtka neumožní vstoupit do vozu veřejné dopravy nikomu, kdo nebude mít ochranu dýchacích cest. Po dobu trvání karantény se na jinak placených parkovacích místech neplatí parkovné.

  • V Praze do obchodů a na úřady jen s rouškou

    Lidé v Praze budou muset chodit do veřejných budov, obchodů a zastávky MHD jen se zakrytým nosem a ústy. Nařízení začne platit ve středu ve 12:00. Na vnějších prostranstvích platit zatím nebude. Novinářům to po dnešním jednání krizového štábu řekl primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Stejné nařízení již platí při vstupu do prostředků MHD.

    Opatření se bude týkat veřejných budov, služeben státní i městské policie, zdravotních a sociálních zařízení. „Jedná se ale také o supermarkety nebo také nádraží. Prostě vnitřní prostory. Nebudeme to nařízení zatím rozšiřovat na ty vnější,“ řekl Hřib.

  • Roušky jsou na cestě, zopakoval Adam Vojtěch v roušce

Reklama

Hlavní zprávy