Hlavní obsah

Volby by v září s přehledem vyhrálo ANO. Další průzkum staví Šlachtu ze hry

Foto: Seznam Zprávy

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš by v září slavil ve volbách vítězství.

Reklama

Na začátku září by získalo nejvíce hlasů hnutí ANO, a to 32,4 procenta. Druhá by skončila koalice Spolu s 20 procenty a třetí společná kandidátka Pirátu a Starostů s 18 procenty. ČSSD by se nedostala do Sněmovny.

Článek

Koalice Pirátů a Starostů potvrdila letní oslabení, zatímco hnutí ANO se vyšvihlo do čela. Alespoň podle průzkumu agentury STEM pro CNN Prima NEWS. Vládní hnutí by na začátku září s přehledem vyhrálo sněmovní volby s 32,4 procenta. Se značným odstupem by druhé místo brala koalice Spolu (ODS, TOP a KDU-ČSL) za 20 procent hlasů a třetí druhá z koalic Pirátů a Starostů s 18 procenty.

Sběr dat probíhal od 31. srpna do 8. září. Tedy v době nástupu žáků do školy, kdy se začala zhoršovat koronavirová situace. Průzkumu se zúčastnilo 1014 lidí podle kvótního výběru.

Volební model STEM dále ukázal, že do Poslanecké sněmovny by se dostaly ještě SPD (11,8 %) a KSČM (5,4 %). Naopak poslanci z druhé vládní strany ČSSD by do sněmovních lavic nezasedli. S 4,4 procenta by nepřekročili nutnou pětiprocentní hranici, stejně jako Trikolora, Svobodní a Soukromníci (3,3 %), Přísaha (2,2 %) a Volný blok (1,3 %).

Pokud by strany nekandidovaly v koalici, vyhrálo by stejně hnutí ANO s 32 procenty. Za 11,8 procenta hlasů by druhé místo získala SPD, třetí by byla ODS (11,5 %) a čtvrtí těsně Piráti (11,4 %). Do Sněmovny by se dostali ještě Starostové s podporou 6,9 procenta hlasů a KSČM, které by hlas dalo 5,5 procenta voličů. Mimo by zůstala nejen ČSSD, ale i TOP 09 a KDU-ČSL, tedy dvě strany, které kandidují v koalici Spolu.

Volební model Seznam Zpráv

Seznam Zprávy z relevantních průzkumů volebních preferencí sestavují vlastní volební model. Vážený průměr všech modelů je nejpřesnější odhad, jak by v danou chvíli dopadly volby. Procentuální zisky jednotlivých stran a uskupení jsou zachyceny v grafu.

Reklama

Doporučované