Hlavní obsah

„Lepší EU s mimozemšťany“. Do eurovoleb se přihlásilo další hnutí ANO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Alexandros Michailidis, Shutterstock.com

Jednací sál Evropského parlamentu.

Reklama

aktualizováno •

Nové hnutí slibuje „lepší EU s mimozemšťany“ a není tak totožné s podobným uskupením „ANO, vytrollíme europarlament“, které kandidovalo před pěti lety.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Do letošních voleb do Evropského parlamentu se přihlásilo další hnutí, které chce využít značku ANO. Od názvu opoziční formace Andreje Babiše se odlišuje dovětkem, že slibuje „lepší EU s mimozemšťany“ a také to, že zastaví drahotu a válku. Na webu dohledového úřadu se objevilo až po úterní lhůtě pro předložení kandidátních listin.

Oficiální název podle webu zní „ANO LEPŠÍ EU S MIMOZEMŠŤANY (zastavíme drahotu a válku)“.

Předsedou nového hnutí je zastupitel obce Milý na Rakovnicku Tomáš Franěk, který původně své uskupení zaregistroval u Ministerstva vnitra jako Patrioty z Rakovnicka. Není tak totožné s podobným brněnským uskupením „ANO, vytrollíme europarlament“, které kandidovalo před pěti lety.

„ANO, vytrollíme europarlament“ dostalo v minulých eurovolbách 37 046 hlasů, tedy 1,56 %. Nezískalo tak žádný mandát, ale překročilo hranici nutnou pro státní příspěvek, který čítal 1 111 380 korun. Originální Babišovo ANO po volbách podalo stížnost k Ministerstvu vnitra, protože podle něj byli někteří voliči podobným názvem uvedeni v omyl.

Loni v prosinci bylo „ANO, vytrollíme europarlament“ mezi stranami a hnutími, které soud kvůli neplnění zákonných podmínek rozpustil.

Kromě dvou hnutí ANO se letos do evropských voleb přihlásili také dvojí sociální demokraté, a to jak bývalá vládní strana, tak ČSSD - Česká suverenita sociální demokracie. Tradičně jsou na volební soupisce Strana zelených a Demokratická strana zelených - za práva zvířat. Lidé by mohli volit také mezi koalicemi PRO Jindřicha Rajchla a PRO vystoupení z EU.

Další netradiční název má pražská strana Mourek, která byla založena předloni jako Libeňský mourek. Uskupení, které podle volebního webu začalo fungovat v roce 2020 jako facebooková satira poukazující na problémy Prahy 8, se definuje jako „politická strana pro lidi i kočky s otevřenou myslí“. K jejím hlavním cílům patří zlepšení pravidel migrace a dopravní infrastruktury, realističtější opatření k ochraně klimatu a nahrazení koruny eurem.

V eurovolbách nebude chybět anarchokapitalistická strana Nevolte Urza.cz, která chce podobně jako při předloňských sněmovních volbách spíše propagovat svůj program. „Nechceme vaše hlasy; ke svobodě se nelze provolit. Odmítneme každou politickou funkci; nechceme totiž lidem nařizovat, jak mají žít. Máme jinou vizi. Jdeme jinou cestou,“ tvrdí strana ve svém názvu.

Reklama

Doporučované