Hlavní obsah

Ředitel využil Facebook školy k podpoře uchazeče o Senát. Řešit to bude město

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

K podpoře kandidáta použil ředitel oficiální facebookový účet své školy. Ilustrační foto.

Reklama

Na facebookové stránce základní školy v Tišnově se v pátek objevil vzkaz vyzývající k volbě jednoho z kandidátů v obvodu Brno-město. Autorem byl ředitel školy. Jeho příspěvkem se bude v nadcházejících dnech zabývat rada města.

Článek

Ředitel tišnovské základní školy Michal Komprs vyjádřil na facebookovém účtu své školy podporu Bořku Semrádovi (za ANO), který se ve volebním obvodu 55 Brno-město ucházel post senátora.

„Vážení rodiče, kolegyně a kolegové, dnes a zítra pokračují senátní volby svým 2. kolem. Náš region v nich má svého kandidáta v osobě MUDr. Bořka Semráda, ředitele tišnovské nemocnice,“ začínal Komprsův příspěvek. „Jsem přesvědčen, že si náš region zaslouží mít svého zástupce v horní komoře Parlamentu ČR,“ napsal.

Ředitel příspěvek zveřejnil na začátku druhého kola senátních voleb. Uvedl v něm také, že Semráda podporuje, protože jako ředitel tišnovské nemocnice zajistil škole testování učitelů, jejich očkování první dávkou nebo povinné testování žáků před odjezdem na lyžařský kurz.

Svůj příspěvek Komprs později stáhl. Podle svých slov proto, že vyvolal mnoho negativních i urážlivých reakcí. „Kdybych věděl, jakou reakci mé vyjádření způsobí, volil bych jinou formu,“ uvedl.

Místostarosta Martin Sebera Seznam Zprávám řekl, že se budou příspěvkem zabývat. „Dostalo se to až k nám. Budeme to řešit, ale ještě nevíme jak,“ reagoval na dotaz.

„Aktuálně je to tak, že pan ředitel zjednal nápravu a bude o tom řeč na středečním jednání rady města. V tuto chvíli se to neřeší,“ uvedla asistentka tišnovského starosty Adéla Musilová.

Inspekce: Ředitel překročil pravomoce

Podle školní inspekce Komprs významně překročil své pravomoce. „Česká školní inspekce považuje za krajně nevhodné, aby ředitel školy prostřednictvím oficiálních komunikačních sítí školy jakkoli propagoval politickou stranu, hnutí nebo i jakéhokoli jednotlivce usilujícího o úspěch v jakýchkoli volbách,“ řekl náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys.

Ředitel zpětně podporu Semráda nyní hodnotí jako chybu. „Bylo to nešťastné, ten motiv byl v kontextu pomoci naší škole v době pandemie,“ řekl Seznam Zprávám a odkázal se na omluvu, kterou později na Facebooku zveřejnil.

V ní píše, že šlo o vyjádření jeho osobního postoje. „Sám nejsem nijak politicky angažovaný a senátní volby vnímám především jako ‚souboj‘ osobností, jejich názorů a postojů,“ stojí v textu.

Porušení školského zákona

Semrád nakonec neuspěl, když ho se ziskem necelých 53 procent porazil herec Tomáš Töpfer, který kandidoval za koalici Spolu.

Ačkoliv ředitel později příspěvek stáhl a omluvil se za něj, stejně zatáhl školu do politického boje.

„K porušení školského zákona v kontextu zákazu politické propagace v tomto případě evidentně došlo. Facebookový profil školy je jedním z komunikačních prostředků, kterými škola vystupuje vůči svým žákům a jejich rodičům. Ředitel školy tento komunikační kanál školy využil pro osobní sdělení, a překročil tak své kompetence,“ dodal Andrys ze školní inspekce.

Podle právničky Alice Kubů Frýbové porušil ředitel také volební zákon, který říká, že „k volební kampani nelze využívat komunikační média kraje nebo obce nebo právnické osoby, která je ovládaná krajem nebo obcí“.

Aby zřizovatel mohl ředitele na základě takového prohřešku odvolat, muselo by dojít k závažnému překročení pravomocí.

„Podle mého názoru se sice jednalo o porušení povinností – pan ředitel měl svůj politický názor publikovat na svém soukromém facebookovém profilu, nikoliv na profilu školy. Ale podle mě nešlo o závažné porušení povinností. Jednalo se spíše o nedorozumění,“ vysvětlila odbornice na školské právo Kubů Frýbová, proč podle ní není dán jasný důvod k odvolání ředitele.

Konečné slovo bude mít zřizovatel, tedy město Tišnov. Jedině zřizovatel totiž může ředitele jmenovat a stejně tak i odvolat.

Reklama

Související témata:
Bořek Semrád

Doporučované