Hlavní obsah

Glosa: Idiot, kurtizána, nebo Soros? Čeho se bát nejvíc

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Česko, do toho! A do čeho přesně?

Andrej Babiš po krůčcích přitvrzuje obsah své komunikace, další se také činí. Cesty, po kterých jdeme, už prošlapali na Slovensku.

Článek

Glosu si také můžete poslechnout v audioverzi.

Už víc než týden se Slovensko snaží vzpamatovat ze šoku, který utrpělo po atentátu na premiéra Roberta Fica. Rozdělená společnost, polarizace, narušené mezilidské vztahy, hrubnutí politiky i veřejného prostoru celkově. Témata, která se na Slovensku otevírala už dlouho, najednou dostala nečekanou, a o to silnější váhu. Jak je na tom Česko?

Také bychom toužili po jednolitější společnosti i jindy, než když se z obrazovky ČT sport ozve zvuk nožů bruslí „našich“ hokejistů smýkajících se po ledě. Zvuk uklidňující a vzrušující zároveň, který dokáže Čechy stmelit takřka ve vteřině. Jenže tady je český národní zájem – na rozdíl od politiky – všem jasný…

Dva tresty za hrubost a rozdělování společnosti už dostala v české debatě koalice Spolu, respektive ODS. Jednou za kampaň, ve které přimalovala hlavním tvářím ANO na obličeje ruské vlajky a v heslu „Česko pro tebe všecko“ se místo rodné země objevilo Rusko. Kampaň kritizoval i prezident Petr Pavel, a ačkoli odsoudil i protiukrajinskou rétoriku Andreje Babiše, vyznělo jeho prohlášení spíš jako políček koalici.

Podruhé výhrady zazněly na adresu lídra eurokandidátky Spolu Alexandra Vondry z ODS, který nazval představitele ANO Putinovými užitečnými idioty. Vymezila se proti tomu, samozřejmě v rámci vlastní kampaně, třeba lídryně Starostů Danuše Nerudová, ale i další.

Salonní způsoby to nejsou, co si budeme nalhávat. Nicméně česká debata o polarizaci společnosti, zdá se, trochu klouže po povrchu. Se školními měřítky - za sprosté slovo poznámka v žákovské knížce - si nevystačíme.

Například expremiér Andrej Babiš má tu výhodu, že štěpí lidi už dlouho a je to u něj vnímáno jako standard. Za pozornost ale stojí, že si poslední dobou jako přes kopírovací papír osvojuje metody a typy příběhů, které přivedly sousední Slovensko právě tam, kde dnes je.

Protiukrajinské postoje, obhajoba „našich lidí“, šmahem odsouzená média jako protivníci a nepřátelé. A nakonec i „tajemný“ finančník George Soros nebo Boris Johnson, který, ačkoli je to dávno vyvráceno, podle Babiše zabránil podepsání příměří mezi Moskvou a Kyjevem.

To všechno je denní chleba Babišových účtů na sociálních sítích a jeho veřejných vystoupení. Ani to nemusí být hrubé. Je to často naopak zahalené v příjemném kabátě tu s kohoutem, který nechce zobat ukrajinské zrní, tu nemotorného Babiše politého colou kvůli „bruselským víčkům“ na PET lahvích. A nezapomeňme, koho v talkshow s Peterem Pellegrinim před rozesmátým publikem označil Babiš za svého největšího soupeře: Českou televizi a Český rozhlas.

Pomalu si všichni zvykají. A ačkoli se expremiér často označuje za neobratného řečníka, tak v této komunikaci je obratný až hanba. Salámovou metodou přitvrzuje, zatímco veřejnost řeší výroky o užitečných idiotech.

Abychom ale měřili obdobnými metry, vezměme si jeden „pěkný“ příklad polarizace zase z druhého tábora. Eurokandidát Spolu a stávající europoslanec Tomáš Zdechovský na síti X ve středu sdílel příspěvek Romana Jocha, který právničku Amal Clooneyovou označuje kvůli jejím propalestinským postojům za kurtizánu. Žena, která má jiný názor, je nemravná, prakticky prostitutka? Moc hezké. Nedá se nic dělat, ať si myslíme o konfliktu na Blízkém východě cokoli, poslanec Zdechovský šířením podobných vystoupení také zdatně polarizuje společnost. A dokonce velmi hluboce.

Doporučované