Hlavní obsah

Nerudová: Vondrova slova o hnutí ANO už byla trochu moc

Hostem Ptám se já byla lídryně eurokandidátky STAN Danuše Nerudová.Video: Seznam Zprávy

 
Článek

Hnutí Starostové a nezávislí by se rádo stalo největším překvapením letošních eurovoleb. Strana vsadila na novou tvář v čele kandidátky, cílí na mladé a silně proevropské voliče a zatím jí to vychází. Přeskočí koalici Spolu?

Hostem Ptám se já byla ekonomka a lídryně eurokandidátky Starostů a nezávislých (STAN) Danuše Nerudová.

Do evropských voleb zbývají už jen necelé tři týdny. Největší potenciál oslovit voliče mají podle posledního průzkumu pro Českou televizi hnutí ANO a právě STAN v čele s Nerudovou. Podle dat z přelomu dubna a května by obě uskupení – pokud by je volili všichni, kteří je skutečně zvažují – získala shodně 27,5 procenta. Až za nimi skončila vládní koalice Spolu s potenciálem 26 procent a Piráti s 15,5 procenta.

Volby do Evropského parlamentu 2024

Volby do Evropského parlamentu se konají každých pět let, první Česko zažilo po vstupu do Evropské unie v roce 2004. Letošní eurovolby se konaly 7.–8. června 2024. Dění v Česku jsme sledovali ONLINE.

Vyhrálo hnutí ANO, získalo 26,14 % hlasů a 7 mandátů. Druhá byla koalice Spolu s 22,27 % a 6 mandáty, třetí Přísaha a Motoristé s 10,26 % a 2 mandáty. Do EP se dostali také Stačilo!, STAN, Piráti, SPD a Trikolora.

Starostové a nezávislí začátkem roku výrazně změnili marketingovou strategii. Pozornost na sebe strhli například videem z volejbalové šatny, ve kterém se opřeli do vlastní vlády. Ale také zpočátku velmi vyostřenými debatami v regionech s názvem „Bez cenzury“ s předsedou strany Vítem Rakušanem, po kterém převzali štafetu hlavní tváře eurokandidátky Jan Farský a Danuše Nerudová.

„Neřekla bych, že naše kampaň je namířená proti ostatním stranám. Odkrývá senzitivní věci, o kterých se ostatní bojí mluvit. My ty věci nazýváme správným jménem a jezdíme diskutovat do lokalit, kam se normálně politici nehrnou. Vít Rakušan se například staví čelem k migračnímu paktu. Starostové v tomto ohledu otvírají nepříjemná témata, o kterých mají ostatní strach mluvit,“ uvedla Nerudová.

Odmítá, že by kampaň Starostů vyostřovala nálady ve společnosti. Podle ní debaty v regionech naopak situaci zklidňují.

Jaké mají Starostové vztahy s ostatními vládními stranami? Jak se koalici daří boj s dezinformacemi? A jak je to s publikacemi Danuše Nerudové v predátorských časopisech?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

4:00 Jak vám vyhovují právě Starostové, které jste si nakonec zvolila, a kampaň i proti vládním stranám, která vyvolává kontroverze? - Já bych neřekla, že je namířená proti ostatním stranám. Ta kampaň odkrývá senzitivní věci, o kterých se ostatní bojí mluvit. My ty věci nazýváme správným jménem a jezdíme diskutovat do lokalit, kam se normálně politici nehrnou diskutovat.

4:30 To je velmi důležité, protože jednak ten problém nasvěcujeme a jednak i k mému částečnému překvapení mně vlastně chodí říkat mladá generace, že jsou velmi rádi, že se těch debat účastní. Protože najednou vidí, že ty odlišné názory, než máme my, nejsou nějací anonymní trollové na sociálních sítí, že to jsou běžní lidé, které potkávají na ulicích, a že je velmi důležité s nimi diskutovat, vysvětlovat, i když je nepřesvědčíme.

6:00 O čem mluvíte vy a ostatní se bojí o tom mluvit? - Vít Rakušan se staví čelem například migračnímu paktu. - Spolu i Piráti, ti se také o tom bojí mluvit? - Já vidím jedině Vítka Rakušana. Nikoho jsem neslyšela dopodrobna vysvětlovat, proč to potřebujeme.

8:00 Nějaké další téma, o kterém se ostatní bojí mluvit? - To je celá řada témat, například financování evropských projektů, to je téma, o kterém hovoříme my. Například, jakým způsobem jsou nastaveny zemědělské dotace. - Myslím, že Ministerstvo zemědělství o tom mluví, byly tady protesty zemědělců, nemluvilo se tedy o tom? - Diskutovalo se. Nic se nestalo. A myslím, že malí a střední zemědělci vkládali velké naděje, že s touto vládou přijde změna zemědělských dotací, a ta změna není taková, jak si představovali. Takže to je téma.

9:00 Není to klišé, když řeknete, že Starostové jsou jediní, kteří veřejně otevírají témata, o kterých se ostatní bojí mluvit? - Tady s vámi opravdu nemohu souhlasit. Jen si vzpomeňte, jakou vlnu způsobilo to, když vyjel Vítek Rakušan v lednu do regionů a měl debatu a čelil otázkám, kterým normálně politici nečelí od skupiny lidí, se kterými se politici nebo vláda běžně nestýká. Měl odvahu vystoupit z řady a s těmito lidmi diskutovat a ta nepříjemná témata otvírat a vysvětlovat, ať už jsou to uprchlíci z Ukrajiny, ať je to finanční pomoc na Ukrajinu a tak dále. (…) Takže opravdu Starostové v tomto ohledu otvírají nepříjemná témata, o kterých mají ostatní strach mluvit. Na tom si trvám.

10:00 A jak hodnotíte to video z volejbalové šatny? - To byla kampaň komunikovat prostě jiným způsobem, takže to byla sebereflexe. Bylo to takové mírné popíchnutí. Vít Rakušan si to s panem premiérem řekli. To, že někdo z vládních stran vystoupil a provedl sebereflexi toho, že není všechno úplně dobré a že je potřeba na tom pracovat, tak to byli Starostové v čele s Vítem Rakušanem. - Nenaruší ta kampaň nějaké vztahy v rámci vládní koalice? - Do hospody spolu nechodíme, ale komunikujeme spolu. Myslím, že to vztahy v koalici nenaruší.

13:00 Jak se této vládě, ve které má STAN ministerstvo vnitra a školství, daří boj s dezinformacemi? V nedávné debatě pořádané Člověkem v tísni jste řekla, že selhala. - Já jsem neřekla, že vláda selhala, to slovo jsem rozhodně nepoužila. Já jsem hovořila o tom, že si myslím, že bychom v tom měli dělat víc.

15:00 Nemůžete paušalizovat, že ty resorty jsou slabé. Ty resorty jsou silné. - Ta otázka míří k tomu, jestli dělají dost s dezinformacemi, jestli byste s čistým svědomím řekla, že tahle vláda pohnula s bojem s dezinformacemi? - Tady bych chtěla upozornit, že to není úplně v gesci Ministerstva vnitra, ale že jsme měli nějakou osobu, která měla být zodpovědná za boj s dezinformacemi, a mně se nelíbí ten krok, že celé tohle bylo zrušeno. Protože to považuji za obrovskou hrozbu. A ano, týká se to resortu školství, protože když se mě ptáte, jak s tím bojovat, tak je to prostě odolná společnost.

18:00 Promýšlela jste, co byste chtěla dělat, kdybyste se stala europoslankyní, třeba právě na poli boje s dezinformacemi? - Je velmi důležité naučit i starší část populace ověřovat informace. Já bych byla ráda, kdybychom byli schopni ošetřit to, že ta kolující videa na internetu nebo na sociálních sítích budou mít zdroj informací uvedený. Mluvila o tom paní komisařka Jourová, že existuje iniciativa, aby se tady tyto věci zdrojovaly nejen v průběhu voleb, ale aby každý měl povinnost napsat zdroj té informace. Myslím si, že tohle by velmi výrazně pomohlo rozlišovat, jestli ta informace je, nebo není relevantní.

38:00 Pro mě je velmi důležité vidět, že když se vypnou kamery, tak najednou v té hospodě nebo v té tělocvičně, kde se ta diskuze odehrává, tak ti lidé z odlišných názorových spekter spolu mluví. - Je nutné tam ty kamery mít? - Je to nutné. Protože spousta lidí nemá na to, aby jela tak daleko. - Ale pak ta nálada už tak vyostřená není, že? Když se ty kamery vypnou… - Ta nálada už není vyostřená ani na těch diskuzích, ta byla na začátku.

40:00 A co vaše výroky na konto Andreje Babiše, kde ho označujete za bezpečnostní hrozbu? Není tohle zbytečné v kontextu vyostřování emocí ve společnosti? - Myslím, že ne, protože jsem označila jeho, nikoliv jeho voliče, jeho konkrétně osobně, který v prezidentské diskuzi řekl, že by nepřišel na pomoc, když by bylo napadeno Polsko. Tak to považuju za bezpečnostní riziko pro nás.

41:00 Když třeba Alexandr Vondra řekl, že hnutí ANO jsou užiteční Putinovi idioti, tak to už je moc, nebo ne? - To si myslím, že už je moc. - Když vy řeknete, že Babiš je bezpečnostní hrozba, to je v pořádku? - Ale bezpečnostní hrozba a idiot… asi obě dvě cítíme, že tam je trošku jiné zabarvení toho slova.

41:30 A kampaň Spolu „Rusko, pro tebe všecko“, předpokládám, bude pro vás moc, ale vaše Debaty bez cenzury jsou v pořádku? - Pokud to chcete srovnávat, tak si myslím, že srovnáváte nesrovnatelné. - Takže tamto je moc, tohle je v pořádku? - Za mě tamto je moc. A debaty, znovu opakuju, přispívají k tomu, aby se skupina obyvatel, která částečně podlehla dezinformacím, nedostala do skupiny těch 10 procent, která těm dezinformacím podlehla úplně a už s ní nejde vůbec nic dělat.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Doporučované