Hlavní obsah

Volby hýbou investicemi do zelené energie. Investoři vsadili na solár

Foto: Pixabay.com

Pokud Biden volby nevyhraje, společnosti zabývající se obnovitelnými zdroji zažijí podle Karpové zklamání. Šéf Sunrunu Jurich však dopad politiky na budoucnost tohoto odvětví bagatelizoval. Ilustrační fotografie..

Reklama

Americké volby se promítají i do obnovitelných zdrojů. Jelikož je uchazeč o Bílý dům Joe Biden zastáncem zelené energie, investoři změnili postoj k fosilním palivům a orientují se na solární energii. Akcie firmy Sunrun tak rostou.

Článek

Solární společnost rozpoutala bouři na Wall Street. Největší americká solární firma Sunrun, která vyrábí střešní fotovoltaické elektrárny, letos zaznamenala více než 300procentní nárůst akcií.

Server CNN uvádí, že nárůst zčásti pohánělo odhadované vítězství Joe Bidena, který žádá, aby USA do roku 2050 dosáhly nulových emisí, a plánuje investovat do zelené energie. V klimatické otázce si rozporuje se svým soupeřem Donaldem Trumpem, který naopak chce rozšiřovat neobnovitelné zdroje energie.

Investoři mezitím měnili postoj k investování do fosilních paliv a velkých ropných společností. Proto společnost ExxonMobil už podle tržní hodnoty není největší americkou energetickou firmou. Z trůnu ji sesadila NextEra Energy, která se zabývá solárními a větrnými elektrárnami.

„Je to jen známka toho, že obnovitelné zdroje energie budou rychle rostoucím a cenově dostupnějším řešením. Už to nelze popřít,“ řekl CNN Lynn Jurich, spoluzakladatel a generální ředitel společnosti Sunrun.

Sunrun v červenci převzal konkurenční společnost Vivint za 3,2 miliardy dolarů. Dohoda tak spojila dvě největší solární společnosti v Americe.

Investoři s koupí akcií společnosti Sunrun spěchali hlavně kvůli volbám. „Platforma Biden je pro obnovitelné zdroje energie velmi příznivá, zejména pro solární energii,“ uvedla Sophie Karpová, hlavní analytička společnosti KeyCorp. Jak říká, zájem o akcie Sunrunu a jeho rivalů je částečně způsoben očekáváním, že se moci ujmou demokraté.

Pro byznys solárních firem by byl klíčový Bidenův plán na instalaci osmi milionů střešních solárních panelů. Tento cíl je poměrně ambiciózní, neboť energii ze slunce aktuálně bere 2,2 milionu amerických domácností.

Investiční fond Invesco WilderHill Clean Energy, který vlastní akcie společností Sunrun, SunPower či Tesla, se letos téměř zdvojnásobil. Oproti tomu fond Energy Select Sector SPDR, kterému patří například cenné papíry těžebních společností ExxonMobil a Chevron, se o 50 procent snížil.

Pokud Biden volby nevyhraje, společnosti zabývající se obnovitelnými zdroji zažijí podle Karpové zklamání. Šéf Sunrunu Jurich však dopad politiky na budoucnost tohoto odvětví bagatelizoval.

„Pokud jde o volby, je zajímavé, že solární energie má obrovskou podporu obou stran,“ tvrdí Jurich. „To nás povzbuzuje bez ohledu na to, jakým směrem se volby budou ubírat. Oba výsledky podporují náš obchod.“

Obliba solární energie roste i bez politiky, protože společnost je čím dál více skeptická vůči budoucnosti fosilních paliv. Analytici očekávají, že bez ohledu na výsledky voleb zůstane zájem investorů o obnovitelné zdroje zvýšený.

Reklama

Doporučované