Hlavní obsah

Šlachta ovládl volby v Pohořelicích. Přesto už vznikla koalice bez něj

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Robert Šlachta získal doma v Pohořelicích přes 41 procent hlasů.

Reklama

aktualizováno •

Bývalý elitní detektiv Robert Šlachta mohl v sobotu se svým hnutím Přísaha slavit volební vítězství. V pětitisícových Pohořelicích, kde je doma, získal 41 procent hlasů. Přesto míří do opozice. Starostou zůstane Miroslav Novák.

Článek

Šlachtova formace získala v jihomoravské obci 9 mandátů, což na většinu v 21členném zastupitelstvu nestačí.

Na radnici voliči vyslali ještě 5 zastupitelů ODS v čele se současným starostou Miroslavem Novákem, 4 členy ANO a po jednom zastupiteli mají STAN, Moravané a Naše Pohořelice.

A právě zástupci všech zbylých uskupení podle informací Seznam Zpráv v pondělí odpoledne podepsali koaliční prohlášení. „Navržená koalice bude pro následující období disponovat v zastupitelstvu dvanácti mandáty z 21 možných, což představuje 57 procent,“ píše se v dokumentu.

Starostou zůstane Miroslav Novák (ODS), pozice místostarostů připadnou Patriku Pařilovi (ANO) a Ondřeji Veselému (STAN).

Foto: Prohlášení stran, Pohořelice, Seznam Zprávy

Koaliční prohlášení Pohořelice

Šlachta přitom o víkendu vyzval k jednáním ředitelku Střediska volného času Moniku Janičatovou (Moravané) a zastupitele STAN Ondřeje Veselého.

„Dali jsme jim nabídku po telefonu. Tito dva rozhodnou, kdo bude ve vedení radnice. Ale nekomunikují s námi, jak by se při vyjednávání mělo. Asi jsou rozhodnutí. S hnutím ANO a ODS rozhodně jednat nebudeme ,“ řekl Šlachta v pondělí ráno pro Seznam Zprávy.

Překvapivá podpora

Jak již bylo zmíněno, ve městě dosud vládla široká koalice ODS, ANO, STAN a TOP 09 a KDU-ČSL. Top 09 letos kandidovala pod hlavičkou Naše Pohořelice s podporou. Podle starosty Nováka lidé sice Přísaze vyjádřili překvapivou podporu, ale představitelé současné koalice mají dostatečný mandát od voličů pro pokračování.

„Nechci něco vykřikovat do médií. Nechávám volnou ruku panu Šlachtovi, zda se mu koalici podaří vytvořit. Předpokládám, že budeme mít jasno nejpozději na ustavujícím zastupitelstvu 19. října,“ sdělil ráno starosta. Nakonec si s dalšími politickými kolegy plácnul.

Janičatová už přes den naznačovala, že se přiklání ke stávajícímu vedení radnice. „Pan Šlachta má devět mandátů, ale nemá majoritu. Udělal něco, co jsme možná neznali. Ukázal předvolební show, dobře připravené PR. Je to pro nás škola. Umí působit na lidi,“ sdělila pro Seznam Zprávy.

Zároveň podotkla, že jí Šlachtův styl není blízký. „Každý máme svůj profesní styl. Ten Robertův můj není. Mám jiný. Je to dané v prostředí, z něhož vycházíme,“ dodala zastupitelka, která pracuje ve školství.

Podle Šlachty dali voliči jasnou vůli ke změně ve vedení města. „Tato parta sedí na radnici už dvacet let. Opozici k ničemu nepouštěli. Nikdo nebyl schopný se této partě postavit. Proto jsem se zapojil,“ řekl. Tvrdí, že město nestíhá reagovat na růst počtu obyvatel a nemá připravenou infrastrukturu v podobě kapacit zdravotnických zařízení nebo sociálních služeb.

Ostrá kampaň

Kampaň provázela ostrá rétorika, Šlachta kritizuje vedení radnice za neprůhledné hlasování a zastaralé praktiky. „Fungování z městského úřadu vypadá jak z devadesátých let. O věcech majetkových se pořád hlasuje tajně. Zastupitelstvo není online, chybí rozklikávací rozpočet,“ řekl v pondělí.

Podle místostarosty a lídra ANO Patrika Pařila Přísaha problémy zveličuje. „Potvrzuje to jen některé lživé taktiky pana Šlachty. Rozklikávací rozpočet máme dávno na internetu. Co se týká online zápisů, navrhoval jsem jej, ale nebyl jsem podpořen třeba zastupiteli, kteří jsou teď na kandidátce Přísahy,“ namítl.

Šlachta se také podivuje nad spoluprací dvou celostátních rivalů ODS a ANO. „Andrej Babiš říkal, jak mají bojovat proti ODS a tady se drží v dlaních. Paní (Alena) Schillerová tu před volbami při kampani vykřikovala, jak to pětikolka (pětikoalice) dělá špatně. Když se jí paní na mítinku zeptala, proč tedy vládnou v Pohořelicích, tak to bylo úsměvné,“ připomněl.

Podle Pařila na komunální úrovni rozhodují mezilidské vztahy. „Celostátní politika je něco jiného. Paní Schillerové jsem naši situaci vysvětlil. Pan Šlachta nepřinesl nic. Jen negativitu, lži a pomluvy, manipulace s lidmi. I osobně mě velice zklamal,“ nechal se slyšet.

Podle starosty Nováka si však současné vedení vezme i z kampaně ponaučení. „Určitě budeme řešit, aby byla radnice v komunikaci otevřenější,“ sdělil.

Šlachta před politickou kariérou mezi lety 2008 a 2016 vedl Útvar pro odhalování organizovaného zločinu a mezi lety 2016 a 2019 působil jako zástupce generálního ředitele Celní správy České republiky. Přísahu založil v roce 2021, ve volbách do Sněmovny neuspěl.

Výsledky komunálních voleb 2022

Reklama

Doporučované