Hlavní obsah

Volby nanečisto. Vědci spustili experiment, zjišťují vítěze předem

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační obrázek.

Reklama

Zúčastněte se experimentálního předvolebního průzkumu. Vědci z Katedry sociologie Filozofické fakulty UK a Sociologického ústavu AV odhadnou výsledky voleb z anketních dat.

Článek

Sociologické průzkumy včetně těch volebních pracují s pečlivě vybranými vzorky lidí, které jsou vytvořeny tak, aby co nejlépe reprezentovaly zkoumanou oblast. Tato cesta je však nákladná a v Česku ji dokáže realizovat jen hrstka specializovaných agentur.

Skupina vědců z katedry sociologie Filozofické fakulty UK a Sociologického ústavu AV ČR se proto rozhodla pro experiment, který má za cíl zjistit, jestli je možné dělat přesné predikce i z anketních dat. Jejich sběr technicky zajišťuje agentura NMS. Dotazník může vyplnit každý, kdo na něj narazí.

Experiment si můžete vyzkoušet i vy – tak, že pravdivě odpovíte na otázky níže. Po volbách do Poslanecké sněmovny pak Seznam Zprávy ukážou, jak experimentální výzkum dopadl ve srovnání s reálnými výsledky.

Nejde o první pokus svého druhu. V roce 2014 se spojili akademičtí statistici Wei Wang a Andrew Gelman s výzkumníky z Microsoftu. Výsledkem spolupráce byl článek, který předpovídal výsledky prezidentských voleb. Vzorek logicky nebyl reprezentativní. Šlo zejména o muže, mladší lidi a výrazně častější mezi nimi bylo také dokončené vysokoškolské vzdělání.

Svým zapojením do výzkumu můžete pomoci rozvoji matematicky orientované sociologie u nás. Jediné, co od vás potřebujeme, jsou upřímné odpovědi.
Autoři experimentu

Správně využité znalosti statistiky však vědcům umožnily i z takto specifické skupiny výsledek voleb velmi přesně předpovědět. „V Česku je situace jiná. Nesoutěží spolu dvě velké strany, ale mnohem více často dost malých stran. To představuje pro metodologii řadu komplikací,“ uvědomují si autoři Jaromír Mazák, Aleš Vomáčka a Matouš Pilnáček. Chybí také data z posledního sčítání lidu, domů a bytů, takže pracovat musí s informacemi z roku 2011 a doplňkových zdrojů.

„Přesto nám přijde velmi zajímavé se experimentálně o napodobení tohoto výzkumu pokusit,“ vysvětlují autoři motivaci. „Nechceme tímto krokem vstupovat na pole výzkumných agentur a už vůbec ne s nimi nějak soutěžit.“

Vzhledem k omezené kapacitě dostupných veřejných dat ani nepředpokládají, že by jejich model konkuroval zaběhnutým výzkumným agenturám. „Pokud ale budou dostatečně dobré, otevírá tento experiment obrovské příležitosti pro sociologický výzkum celé řady témat, které je jinak obtížné zkoumat,“ upozorňují badatelé.

Reklama

Doporučované