Hlavní obsah

Babiš poškodil Česko. Polsku bychom pomohli, ujišťuje Lipavský

Foto: Profimedia.cz

Ministr zahraničí Jan Lipavský.

Reklama

Kandidát na prezidenta Andrej Babiš svým výrokem ohledně NATO poškodil podle ministra zahraničí Jana Lipavského Česko v zahraničí. Řekl to v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Článek

Kandidát na prezidenta Andrej Babiš (ANO) v duelu na České televizi prohlásil, že v teoretickém případě napadení Polska či pobaltských států by nevyslal české vojáky na pomoc napadené zemi, přestože jsou tyto země stejně jako Česko členem NATO.

Krátce poté Babiš úplně otočil a na svém twitteru řekl, že pokud by skutečně byl napaden členský stát NATO, článek 5 Severoatlantické smlouvy o kolektivní obraně a vzájemné pomoci zemí NATO by dodržel.

Přesto svým původním vyjádřením vyvolal mezinárodní rozruch. „Českou republiku jednoznačně poškodil,“ uvedl v rozhovoru pro Seznam Zprávy ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Jak hodnotíte prvotní výrok Andreje Babiše v ČT, kdy řekl, že by nevyslal české vojáky na pomoc Polsku a pobaltským zemím v případě, že by byly napadené?

Výrok tvrdě odsuzuji. To není vůbec hypotetická otázka, to je otázka toho, jestli jsme připraveni dodržovat článek 5 Severoatlantické smlouvy.

Díky členství v NATO a našemu spojenectví s dalšími zeměmi jsme součástí nejsilnější vojenské organizace na světě. Po našem boku stojí nejsilnější vojenské země a díky tomu máme nejvyšší míru bezpečnosti, kterou kdy Česko zažívalo. A jakékoliv zpochybňování těchto spojeneckých závazků ohrožuje bezpečnost Česka.

Černochová: Podivnou odpověď Babiše ohledně NATO si neumím vysvětlit

„Jsme členem NATO, které je založeno na principu jeden za všechny, všichni za jednoho. Ví to vláda, ví to většina společnosti, která podporuje členství v Alianci. Měl by to vědět i poslanec Babiš, protože je to klíčová garance bezpečnosti České republiky,“ reagovala ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Poškodil podle vás Andrej Babiš tímto výrokem Českou republiku v zahraničí?

Jednoznačně poškodil.

Jak si vysvětlujete, že Babiš krátce po duelu v televizi otočil a na twitteru uvedl, že by spojencům pomohl?

Já už jsem v úterý na plénu říkal, že Andrej Babiš je nedůstojný proruský chaotik a tato otočka mě utvrzuje v tomto hodnocení.

Ozval se už někdo ze zahraničí, byť třeba i jen neformálně?

Je to poměrně krátká doba od toho výroku a i naši partneři v zahraničí si uvědomují, že je to součástí volební kampaně, ale není to něco, co by vytvářelo dobrý obraz České republiky v zahraničí, pokud jeden z prezidentských kandidátů takovýmto způsobem zpochybňuje naše členství v NATO.

Budete toto téma řešit na ministerstvu, nebo počkáte na situaci, kdy by někdo chtěl vysvětlení?

Jsem dnes v Bruselu na Radě ministrů zahraničních věcí. Potkávám se tady se všemi svými protějšky, měl jsem možnost se krátce pozdravit i s polským protějškem, s baltskými kolegy se také určitě ještě pozdravím. Uvidím, jaká bude atmosféra, případně je ujistím o tom, že určitě na politice vlády se nic nemění a že Česká republika bude dodržovat své závazky.

Co říkáte na mediální rozruch v Polsku, který to způsobilo?

Je potřeba umět jednoznačně zopakovat i vůči Polsku, že stojíme za Polskem a že dodržíme naše spojenecké závazky. A to je i zpráva, kterou mám pro polskou veřejnost.

Reakce polských politiků

Na Babišova slova reagovali i politici v Polsku. „Řekl bych, že jsou to šokující slova, kdyby nešlo o Andreje Babiše, který je dost kontroverzním, populistickým politikem,“ uvedl šéf zahraničního výboru polské sněmovny Radosław Fogiel ze strany Právo a spravedlnost (PiS).

Dodal, že Polsko spolupracuje hlavně s premiérem Petrem Fialou a ODS, která je společně s PiS v politické skupině Evropských konzervativců a reformistů.

Polská poslankyně Agnieszka Pomaska z opoziční Občanské platformy v reakci na výrok Babiše zaútočila na současnou polskou vládu PiS. Připomněla totiž slova premiéra Mateusze Morawieckého o tom, že „přátelé na sebe vždy mohou spoléhat“.

Babišova slova o „nepomoci“ Polsku a baltským státům citoval i europoslanec Łukasz Kohut. „Orbána se ani ptát nemusíme. Přátelé PiS = spojenci Putina,“ napsal v narážce na to, že Morawiecki a Babiš k sobě měli v minulosti politicky blízko.

Europoslanec PiS Ryszard Czarniecki označil ve vysílání Polského rozhlasu Babiše za „politika nepřátelského vůči Polsku“.

„Vyhraje Petr Pavel, rozumný člověk, který garantuje určitou stabilitu. A pan expremiér Babiš nezná smlouvy, které Česko podepsalo, mezi jinými článek 5 (Severoatlantické smlouvy, pozn. red.), který zavazuje členské státy NATO ke vzájemné podpoře v situaci ohrožení,“ uvedl Czarniecki.

Zapojí se pan velvyslanec při NATO Jakub Landovský?

Pan velvyslanec komunikuje se svými protějšky v NATO, pokud by tam někdo s takovým dotazem přišel, tak bezpochyby bude připraven zopakovat to, co vždy platilo. Stále platí a nic se na tom nemění, že Česká republika dodrží a je připravena dodržovat své spojenecké závazky.

Myslím, že jít pomoci našim nejbližším sousedům je něco naprosto samozřejmého, nerozumím tomu, proč se to Andrej Babiš rozhodl zatáhnout jako součást volební kampaně.

S přispěním redaktora zahraniční redakce Filipa Harzera.

Článek 5

Jeden za všechny, všichni za jednoho, tak by šel popsat článek 5 Severoatlantické smlouvy. Jde zřejmě o nejzmiňovanější pilíř spolupráce v rámci Severoatlantické aliance. Jak se uplatňuje a kdy došlo k jeho aktivaci?

Reklama

Doporučované