Hlavní obsah

Černochová: Podivnou odpověď Babiše ohledně NATO si neumím vysvětlit

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Reklama

Ministryně obrany Jana Černochová reagovala ve vyjádření pro Seznam Zprávy na výrok prezidentského kandidáta Andreje Babiše, který řekl, že by neposlal české vojáky do otevřeného konfliktu v případě útoku na členy NATO.

Článek

Prezidentský kandidát Andrej Babiš (ANO) dnes v debatě v České televizi řekl, že v teoretickém případě napadení Polska či pobaltských států by nevyslal české vojáky na pomoc napadené zemi, která by byla stejně jako Česko členem NATO.

„Ne, určitě ne. Já chci mír, já nechci válku. A v žádném případě bych neposílal naše děti a děti našich žen do války,“ uvedl na dotaz moderátora expremiér Babiš. Otázku ale označil za čistě teoretickou a zdůraznil, že hlavní je zabránit válce.

Babišův protikandidát Petr Pavel tamtéž uvedl, že Česko má jako země NATO závazek přijít ostatním členským zemím v případě napadení na pomoc. ČR je členem Severoatlantické aliance od roku 1999, stejně jako Polsko. O trojici pobaltských zemí se NATO rozšířilo o pět let později.

Seznam Zprávy proto požádaly ministryni obrany Janu Černochovu (ODS) o reakci na slova Babiše.

„Jsme členem NATO, které je založeno na principu jeden za všechny, všichni za jednoho. Ví to vláda, ví to většina společnosti, která podporuje členství v Alianci. Měl by to vědět i poslanec Babiš, protože je to klíčová garance bezpečnosti České republiky,“ reagovala ministryně obrany.

Černochová dále uvedla, že se jí nechce věřit, že bývalý premier nezná obsah smlouvy o kolektivní obraně a neví, jaké z ní plynou práva i povinnosti.

„Zřejmě mu jeho tým nepřipravil jasnou odpověď na tuto kruciální otázku. Jinak si jeho podivnou odpověď neumím vysvětlit. A zdvořile prosím naše zahraniční partnery, aby momentální výroky pana Babiše brali jako kampaň a vnímali vyhrocenou atmosféru v naší zemi před prezidentskou volbou. Jsme pevnou součástí NATO a na tom se nic nezmění ani po prezidentských volbách,“ dodala.

Babiš po debatě otočil

Babiš krátce po debatě své vyjádření v televizi korigoval na Twitteru. „V duelu jsem vůbec nechtěl odpovídat na hypotetickou otázku o napadení Polska nebo Pobaltí. Jsem přesvědčený, že se to nestane, a nechci to vůbec připouštět. Je zodpovědností světových politiků, aby válce zabránili,“ uvedl Babiš.

Otočil také ohledně pomoci spojencům.

Petr Pavel, který v minulosti vedl českou armádu a byl předsedou Vojenského výboru NATO, připomněl právě článek pět. „Když už jsme členem nějaké takové organizace, tak nejenom, že z toho těžíme v rámci kolektivní bezpečnosti, ale také do toho něco dáváme. A to je ten náš závazek účastnit se společně, když bude napaden někdo jiný,“ uvedl.

Severoatlantická smlouva, na jejímž základě v roce 1949 NATO vzniklo, uvádí v článku pět, že ozbrojený útok proti členské zemi v Evropě nebo Severní Americe bude považován za útok proti všem členům Aliance. V takovém případě mají ostatní členské země v součinnosti s ostatními podniknout takovou akci, jakou budou považovat za nutnou, včetně použití ozbrojené síly.

Článek 5

Smluvní strany se dohodly, že ozbrojený útok proti jedné nebo více z nich v Evropě nebo Severní Americe bude považován za útok proti všem, a proto odsouhlasily, že dojde-li k takovému ozbrojenému útoku, každá z nich uplatní právo na individuální nebo kolektivní obranu, uznané článkem 51 Charty Spojených národů, pomůže smluvní straně nebo stranám takto napadeným tím, že neprodleně podnikne sama a v souladu s ostatními stranami takovou akci, jakou bude považovat za nutnou, včetně použití ozbrojené síly, s cílem obnovit a udržet bezpečnost severoatlantické oblasti. Každý takový útok a všechna opatření učiněná v jeho důsledku budou neprodleně oznámena Radě bezpečnosti. Tato opatření budou ukončena, jakmile Rada bezpečnosti přijme opatření nutná pro obnovení a zachování mezinárodního míru a bezpečnosti.

Aktualizovali jsme článek o vyjádření Andreje Babiše po debatě v České televizi, které zveřejnil na svém Twitteru.

Reklama

Doporučované