Hlavní obsah

Glosa: Fiala na Hrad?

Foto: Seznam Zprávy

Fialova odvaha pod palbou Babišových miliard.

Reklama

Je Fiala schopen v případném souboji o Hrad porazit Babiše? V tuto chvíli bezesporu. Protože my, Češi, zatížení čtyřicetiletým mindrákem mlčící většiny, nyní evidentně vnímáme nebojácnost jako jednu z nejvyšších hodnot.

Článek

Od návratu Petra Fialy z Kyjeva jsem zatím nenarazil na bleskový průzkum veřejného mínění, který by ukázal, zda a jak se cesta na Ukrajinu podepsala na premiérově popularitě.

Docela by mě to zajímalo. Prochází-li člověk veřejné zdroje, může totiž lehce nabýt dojmu, že v Česku dnes není velebenější bytosti, neřkuli politika.

Především sociální sítě se přesmykly do mánie. Třeba jistá část Twitteru vypadá, jako by jej brněnský profesor vlastnil. A jako kdyby jeho trollí farmy ve vteřině smázly každou negativní zmínku o šéfovi. Právě na sociálních sítích se také nyní objevují první úvahy o Fialově potenciálním prezidentství.

Celé to směřuje k hypotetické otázce: Chce být Fiala prezidentem? Na Seznam Zprávách jsme opakovaně psali, jak je ODS v otázce hledání Zemanova nástupce bezradná. Eventuální kandidáty prý musejí přemlouvat. Aha. Ale proč bych měl volit někoho, kdo o to vlastně nestojí? Jakou práci asi takovýto nemotivovaný, apatický aspirant odvede?

Tohle frustrující schéma teď Fiala zdemoloval. Opanoval titulní strany vlivných světových médií. Okouzlil i zdejší noviny.

Kupříkladu Aneta Zachová, šéfredaktorka serveru Euractiv.cz, v Deníku N kromě jiného píše: „Petr Fiala se svým rozhodnutím navštívit Kyjev zcela jistě zapsal nejen do titulků BBC, Al Jazeery nebo New York Times. Zapsal se také do paměti ostatních evropských politiků, diplomatů, novinářů, expertů a dalších vlivných osobností veřejné sféry. Pro ‚nováčka‘ na evropské politické mapě je to úspěch, který jej pozdvihuje na úroveň populárních lídrů.“

Je už toto Nanebevzetí? Zrodil se Petr Merkel-Macron? Reinkarnoval se nám tu Masaryk?

Jalové otázky. Jediná zajímavá zní, zda by Petr Fiala – pokud by se kandidovat rozhodl – dokázal porazit Andreje Babiše. V tuto konkrétní chvíli jistě. A to i navzdory nevolnosti, kterou u pamětníků vzbuzuje druhdy ostentativně chamtivá ODS.

Protože my, Češi, zatížení čtyřicetiletým mindrákem mlčící většiny, teď inspirovaní Zelenským, evidentně vnímáme nebojácnost jako jednu z nejvyšších hodnot.

Pražské kavárna tak možná může stopnout pátrání po zítřejší hlavě státu.

Už ji má. Byť je, co se dá dělat, z Brna.

Reklama

Doporučované