Hlavní obsah

Hospic z Hustopečí vrátil Nadaci Agrofert 300 tisíc

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Andrej Babiš před prezidentskou debatou v ČT. Ilustrační foto

Reklama

aktualizováno •

Jihomoravský hospic vrátil Nadaci Agrofert dar ve výši 300 tisíc korun. Nechce být zneužíván v kampani Andreje Babiše. Ve sbírce se už od lidí sešly bezmála dva miliony.

Článek

„V minulých dnech jsme získali velkorysý dar 300 tisíc korun. Přijali jsme jej v dobré víře a s velkou vděčností, jako všechny dary našich donátorů, neboť slouží tam, kde je to nejvíce potřeba – u starých, nemohoucích či nevyléčitelně nemocných lidí – našich klientů a pacientů,“ napsali představitelé domácího hospice Girasole Hustopeče na facebookové stránce hospice.

Vadí jim ale, že expremiér Andrej Babiš, který má koncern Agrofert zaparkovaný ve svěřenských fondech, zneužívá nadaci a její dary v předvolební rétorice.

„Ve stínu událostí posledních dní se domníváme, že přijetím tohoto daru bychom se stali součástí něčeho, čeho v žádném případě součástí být nechceme,“ dodali.

I když podle nich bude částka hospici v rozpočtu velmi citelně chybět, morální zásady všech v organizaci jsou pro ně v tomto případě důležitější. „V žádném případě se nikdy nechceme stát rukojmím v politické hře kohokoli.“

V dopisu pro Nadaci Agrofert, který je k facebookovému příspěvku přiložen, ředitel hospice Miroslav Prchal píše, že podstata štědrosti tkví v morálních hodnotách jedince. „Přesvědčili jsme se však o tom, že činnost Nadace Agrofert může být využita také politickému prospěchu v sebeprezentaci prezidentského kandidáta a zároveň předsedy správní rady Nadace, jako se tomu stalo 22. 1. 2023 v televizní debatě kandidátů na prezidenta vysílané Českou televizí,“ uvádí.

Babiš nadaci v prezidentském duelu zmínil ve chvíli, kdy se hovořilo o NATO. „Víte, já mám nadaci, která rozdala lidem už 800 milionů a rozdá miliardu a dvě stě padesát milionů. Vy o tom vůbec nic nevíte,“ prohlásil.

Vlna solidarity

Příspěvek o vrácení daru sdílel jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL), a to i s odkazem na sbírku na hospic na on-line platformě Darujme.cz. „Jestli chcete udělat gesto, tak jim něco malého pošlete,“ napsal hejtman.

„Jsem rád, že se s tím zvedla vlna solidarity a lidé posílají tomu hospici peníze,“ řekl Grolich Seznam Zprávám. „Andrej Babiš v jednu chvíli říká, že Agrofert nevlastní, a pak se chlubí, jak Agrofert peníze rozdává. Měl by si to alespoň srovnat ve své hlavě, protože to je totální zmatek,“ dodal.

Lidé začali bezprostředně zařízení posílat tisíce korun. V době vydání článku se podařilo nasbírat přes 450 tisíc korun, před půl dvanáctou se částka přehoupla přes milion, před 13. hodinou atakovala 1,9 milionu.

„Rozhodnutí organizace Girasole respektujeme, i když nás velmi mrzí, neboť peněžní dar byl určen na potřebnou paliativní péči pro klienty jejich hospicu. Organizace si v létě 2022 podala žádost do otevřeného grantového řízení na Podporu domácí hospicové péče pro děti a dospělé, proto nerozumíme tomu, proč ho nyní vrací,“ uvedla ředitelka Nadace Agrofert Zuzana Tornikidis.

Dodala, že nadace oceňuje péči, kterou organizace klientům poskytuje, proto ji podpořila opakovaně. „V roce 2018 jsme organizaci Girasole schválili podporu ve výši 260 tisíc korun, v roce 2022 jsme jim přispěli částkou 300 tisíc. Velmi nás mrzí, že peněžitý dar spojují s politickou aktivitou předsedy Správní rady. Naši práci v Nadaci děláme srdcem s cílem pomoci potřebným a nikdy do ní nemícháme politiku,“ uvedla.

AKTUALIZACE: Doplnili jsme vyjádření Nadace Agrofert.

Reklama

Doporučované