Hlavní obsah

V ODS nechápou, proč byl její člen nejštědřejší sponzor Středuly

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Odborář Josef Středula v neděli odstoupil z prezidentských voleb. Na jeho účtu se protočilo několik milionů korun.

Reklama

Je členem ODS, přesto se stal největším dárcem v kampani bývalého kandidáta na prezidenta Josefa Středuly. Podnikatel a investor z Olomouce Richard Benýšek mu poslal pět milionů. Své spolustraníky tím překvapil.

Článek

Podnikatel Richard Benýšek poskytl na konci loňského roku pět milionů korun Josefu Středulovi na prezidentskou kampaň. Benýšek je nejen bývalým dlouholetým spolupracovníkem skupiny PPF a investorem do lesnictví, ale i členem vládní strany ODS.

A právě jeho olomoučtí straničtí kolegové vydatné finanční podpoře pro šéfa odborů, levicového kandidáta, nerozumí.

Vedení olomoucké organizace bude zajímat, s jakou vizí Benýšek, někdejší blízký spolupracovník zesnulého nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, Středulu podpořil. Když navíc koalice Spolu, jíž je ODS členem, v prezidentských volbách podporuje jiné kandidáty - Petra Pavla, Danuši Nerudovou a Pavla Fischera.

„Kdyby mělo Spolu vyjasněnou podporu jediného kandidáta, bránilo by to mj. chaosu, kdy verbálně pravicoví lidé podporují odborářské bossy,“ řekl Seznam Zprávám bývalý primátor Olomouce a exposlanec Martin Novotný.

Miliardář Benýšek je hybnou figurou olomoucké občanské demokracie. V minulosti býval jejím místopředsedou a v jednu dobu před loňskými komunálními volbami jevil zájem kandidovat za ODS na olomouckého primátora. Seznam Zprávám v pondělí řekl, že rozhodnutí Středuly odstoupit z voleb respektuje. Na další dotazy a telefonáty však už nereagoval.

Vedení hanácké organizace svým darem pro Středulu, který v neděli odstoupil z voleb, nicméně zaskočil.

„Kolega Benýšek to s nikým nekonzultoval, je to jeho soukromá akce. Co mám informace, s panem Středulou se znají z dřívějších akcí. Celé to má nulovou souvislost s olomouckou ODS,“ řekl Seznam Zprávám poslanec a předseda ODS v Olomouci Martin Major.

Radostí neskáču

Podnikatel Richard Benýšek, někdejší šéf hokejového klubu Slavia Praha a provozovatele O2 areny, prezidentskému kandidátovi Josefu Středulovi poslal pět milionů korun 29. prosince, o necelé dva týdny později už na účtu zbývalo jen 3622 korun. Není jasné, za co přesně Středulův tým miliony utratil, na transparentním účtu chybí podrobnější údaje. I to je důvod, proč není šéf olomoucké ODS z daru svého stranického kolegy nadšený.

„Radost z toho nemám, víc s tím teď ale nenadělám. Dopředu jsem o tom nevěděl, nikdo panu Benýškovi zakázat podporu v přímé volbě prezidenta nemůže. Že bych z této aktivity skákal radostí, nemohu říct. Nevím, jakou taktiku sledoval,“ míní šéf olomoucké ODS Martin Major.

Dva miliony korun odešly ze Středulova účtu na kontaktní kampaň, 1,4 milionu korun utratil tým za vedení kampaně, půl milionu stálo Středulu focení a statisícové částky poslal na reklamní předměty, reklamu a web. Komu přesně finanční prostředky odešly, zatím není jasné – podrobné vyúčtování jsou kandidáti povinni předložit dohledovému úřadu až po volbách.

„Pevně doufám, že to pan Středula dovysvětlí. Už jsem několik kampaní absolvoval a musím říct, že fotografie za půl milionu je docela drahá záležitost. Na co peníze od pana Benýška v kampani sloužily, netuším,“ dodal bývalý olomoucký primátor Major.

Svého stranického kolegy Benýška se plánuje na podporu Středuly vyptat. „Určitě je to důvod k dotazu na pana Benýška, jaká byla taktika tohoto sponzorského daru. Pevně věřím, že chtěl tímto krokem podpořit naše kandidáty s cílem rozmělnit elektorát Andreje Babiše. Přece jen byl to největší dar pro celou Středulovu kampaň. Jsem zvědavý, co mi řekne, s jakým očekáváním do toho šel,“ dodal poslanec ODS.

O Benýškově sponzorském tahu nevěděl ani šéf ODS v Olomouckém kraji. „Žádný z našich členů se nám nesvěřuje, zda poskytne sponzorský dar někde v kampani. To vám musí vysvětlit pan Benýšek, proč zrovna podpořil onoho kandidáta, nebo jak s těmito prostředky bylo naloženo. Až ho potkám, mimo jiné se ho na to zeptám,“ řekl Seznam Zprávám Michal Zácha.

Reklama

Doporučované