Hlavní obsah

Průzkum: K druhému kolu prezidentských voleb chce přijít 82 procent voličů

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Prezidentské volby (ilustrační snímek).

Reklama

Druhého kola prezidentské volby, které se uskuteční 27. a 28. ledna, se chce zúčastnit 82 procent voličů. Devět procent je rozhodnuto, že k volbám nepůjde.

Článek

Vyplynulo to z průzkumu agentury Median pro Radiožurnál a iROZHLAS.cz. V prvním kole hlasovalo 68,2 procenta voličů, což byla vůbec nejvyšší účast ve volbách prezidenta a od vzniku samostatné ČR třetí nejvyšší účast po volbách do Sněmovny v letech 1996 a 1998, kdy hlasovalo 76,4 a 74 procent voličů.

Podle Medianu se chtějí příští týden k volebním urnám dostavit nejčastěji lidé ve věku 18 až 29 let, vysokoškoláci a voliči současných favoritů Petra Pavla a Andreje Babiše (ANO). Z těch, jejichž kandidáti do druhého kola nepostoupili, se o konečnou volbu nejvíce zajímají voliči Pavla Fischera. Účastnit se jí chce 94 procent z nich.

Z voličů, kteří v prvním kole hlasovali pro Danuši Nerudovou, plánuje účast i v dalším volebním kole 86 procent lidí. Mezi příznivci neúspěšných kandidátů Marka Hilšera a Jaroslava Bašty je to na 70 procent.

Autoři průzkumu se také dotazovali na to, jak jsou lidé spokojeni s tím, že do druhého kola postoupili Pavel a Babiš. Kladně na to odpovědělo 54 procent lidí. S postupující dvojicí rozhodně není spokojeno 16 procent dotázaných a čtvrtina je spíše nespokojena.

Median provedl průzkum v době od 16. do 18. ledna a účastnila se ho tisícovka lidí starších 18 let.

Reklama

Doporučované