Hlavní obsah

„To jsme konkurenci vůbec nepřáli.“ Babišův návod k hazardu stále rezonuje

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Nejvyšší sázka na vítěze Petra Pavla byla 9,5 milionu, nejvyšší propad 900 tisíc. A největší nápor sázejících těsně před začátkem druhého kola.

Reklama

aktualizováno •

Sázkové kanceláře hlásí, že prezidentská volba byla nejúspěšnější v historii sázení na společenské události. Nejvyšší suma od jednoho sázejícího dosáhla 9,5 milionu na zvoleného prezidenta Petra Pavla.

Článek

Letošní prezidentská volba byla rekordní nejen volební účastí, ale také výší sázek u sázkových kanceláří. V konečném součtu lidé prosázeli téměř 700 milionů korun.

Jednoznačný favorit klání ale nebyl, zájem sázejících se přeléval mezi nakonec zvoleným Petrem Pavlem, Andrejem Babišem a před prvním kolem i Danuší Nerudovou.

„Nejvíc se sázelo na Andreje Babiše, jenž měl zejména v poslední době vysoký kurz, který řadě sázkařů přišel atraktivní. Na Babišovu výhru jsme v Tipsportu přijali sázky za 129 milionů, na Petra Pavla za 98 milionů korun,“ uvedl mluvčí Václav Sochor.

To konkurenční Fortuna oznámila, že vklady na celkového vítěze byly rozloženy zhruba v poměru 2:1 ve prospěch Petra Pavla.

„Díky výsledkům, zejména pak celkovému vítězství Petra Pavla, vyhráli tentokrát bookmakeři – tržby z voleb dosáhly na 37 milionů korun – 193 milionů bylo vyplaceno zpět na výhrách. Během přijímání sázek nicméně bookmakeři šli do ohromného rizika, pokud by se vítězem stal Andrej Babiš, zůstali by bookmakeři v mínusu cca 380 milionů korun, Babiš byl průměrně nasázený v mnohem vyšším kursu než Pavel,“ popsal podrobnou bilanci posledních dní Petr Šrain, mluvčí Fortuny.

„60 % sázek na vítěze voleb bylo na Andreje Babiše, 40 % na Petra Pavla,“ uvedla pak Markéta Světlíková, mluvčí sázkové kanceláře Chance.

Největší aktivitu sázkařů přinesly poslední dny před začátkem hlasování. Právě v době, kdy Andrej Babiš vyzval voliče, aby si na něj vsadili a šli k volbám. Takové rozhodnutí se sázejícím nevyplatilo. Andrej Babiš neuspěl a o vsazené peníze přišli, což se hned během soboty stalo předmětem komentářů na sociálních sítích.

„Zájem o volby gradoval právě v posledních dvou dnech, kdy Babiš zveřejnil svoji výzvu, v té tobě byla aktivita sázkařů opravdu mimořádná. Těžko ale posoudit, do jaké míry se na ní toto podepsalo. Spíše to byla samotná atraktivita přímé volby hlavy státu, vrcholící kampaň nebo finálové debaty,“ říká mluvčí Fortuny Petr Šrain pro Seznam Zprávy. Právě tuto sázkovou kancelář a její kurz tehdy Andrej Babiš zmínil.

„Babišův tweet jsme konkurenci vůbec nepřáli,“ uvedl s odstupem hodin po vyhlášení výsledků druhého kola mluvčí největší sázkové kanceláře Tipsport Václav Sochor s tím, že Andrej Babiš patrně naznačoval, že si vsadil sám na sebe, což zákon o hazardních hrách zakazuje.

Už během sobotního večera a neděle se na sociálních sítích objevily příspěvky, směřované buď přímo na Andreje Babiše, nebo hnutí ANO, v nichž lidé údajně žádají o vrácení vsazených peněz s tím, že „jen poslechli“ výzvy jednoho z kandidátů.

Zda jde o skutečné příběhy sázkařů, nebo smyšlené tweety, však není možné ověřit. Vsazené peníze však sázkové kanceláře nevracejí, bylo by to v rozporu s herním plánem.

Příspěvky však znovu otevřely debatu o podobě letošní prezidentské volební kampaně a o jejích etických hranicích.

„K výhře to nevedlo. Vedlo to ke zhoršení finanční situace některých lidí, kteří mu věří,“ zkritizoval také na twitteru šéfa hnutí ANO například Ivan Bartoš, předseda Pirátů.

„Nemyslím si, že na tom bylo něco neetického. Byla to výzva na sociálních sítích, kterou je třeba brát s rezervou,“ bránil Babišovu výzvu místopředseda hnutí Karel Havlíček v diskuzi v televizi Prima.

„Navíc kandidát na prezidenta republiky vyzýval voliče k hazardu za situace, kdy šance na jeho výhru v této sázce byla podle aktuálního kurzu všech sázkových kanceláří velmi malá. To, že lidé, kteří mu uvěřili, o své peníze velmi pravděpodobně přijdou, už jim ale nesdělil. A pokud by to snad mělo být chápáno jako reklama na hazard, tak by takové sdělení mělo obsahovat povinné sdělení o možné škodlivosti účasti na hazardní hře a zákazu účasti osob mladších 18 let,“ dodává Václav Sochor z Tipsportu.

Nejvyšší sázkou pak patrně bylo vložených 9,5 milionu korun na Petra Pavla, sázejícímu přineslo zhodnocení ve výši půl milionu. Naopak největší „ztracenou sázkou“ bylo podle dostupných informací od sázkových kanceláří 900 tisíc korun.

Obliba společenských sázek v Česku vzrostla, vsazených zhruba 700 milionů jsou však stále „drobné“ proti sázkám na sportovní utkání. Vůbec největší sázkařskou událostí totiž bylo právě skončené mistrovství světa ve fotbale, na které si lidé jen u Tipsportu vsadili 1,88 miliardy korun.

Reklama

Doporučované