Hlavní obsah

Rusové musí vědět, že NATO je připravené se bránit, říká Babiš

Foto: Shutterstock.com

Předvolební projekt Seznam Zpráv.

Reklama

Seznam Zprávy spustily předvolební projekt „Otázka pro příštího prezidenta“. Pravidelně oslovujeme několik kandidátů s otázkou, která nám v daný čas připadá jako ta nejdůležitější. Nebo nám na ni chybí jasné odpovědi.

Článek

Na polskou obec Przewodów ležící u hranic s Ukrajinou dopadla v úterý raketa a zabila dva muže. Nejprve se spekulovalo o ruském útoku, polští a američtí představitelé ale později uvedli, že šlo nejspíše o raketu ukrajinské vzdušné obrany.

Rusko situaci nadále vyhrocuje a provádí nálety na ukrajinská města. Měla by ve světle nejnovějších událostí Aliance posílit obranu u východních hranic? Nebo není třeba nešťastnou událost z tohoto týdne přeceňovat? Ptáme se kandidátů na prezidenta.

Otázka pro příštího prezidenta

Cílem projektu je postupně vytvořit databázi názorů prezidentských kandidátů na témata, jež v předvolební době hýbala veřejným prostorem. Neptáme se pouze na otázky, které spadají do prezidentských pravomocí, ale zajímají nás i osobní názory kandidátů na důležité oblasti politiky.

Pravidelně se budeme obracet na tři uchazeče o Hrad, kterým průzkumy stabilně přisuzují největší šanci na vítězství – na Petra Pavla, Andreje Babiše a Danuši Nerudovou. Každý týden ale oslovujeme i další kandidáty podle našeho výběru. Výběr první trojice i dalších kandidátů provádíme na základě unikátního modelu Seznam Zpráv – takzvaného poll of polls, který bere v úvahu předvolební průzkumy tří agentur.

Mělo by NATO po aktuální události v Polsku posílit na východě obranu?

Petr Pavel

V souvislosti s anexí Krymu a probíhající válkou na Ukrajině už k posílení východních hranic NATO došlo a v případě jakékoliv eskalace konfliktu je další posílení sil na zemi, na moři i ve vzduchu připraveno. Došlo k prověrce všech systémů včasného varování a prostředků protivzdušné a protiraketové obrany. V konkrétním případě tohoto incidentu, který nebyl úmyslným útokem proti členské zemi Aliance, je na místě urychlit dodávky pokročilých systémů Ukrajině, aby se mohla s větším efektem a přesností bránit masovým raketovým útokům Ruska.

Andrej Babiš

Posilování východního křídla NATO je dlouhodobý proces, který se rozeběhl už po ruském obsazení Krymu v roce 2014 a dále pokračuje od ruské agrese vůči Ukrajině. Po útoku na Ukrajinu je jasné, že nestačí smlouvy NATO. Rusové musí vědět, že na východním křídle proti nim bude vždy stát připravená reálná vojenská obranná síla. Po úterním incidentu je poučením zlepšit krizovou komunikaci polských a ukrajinských vojenských sil. To platí i pro další členské země NATO v blízkosti Ukrajiny, jako je Polsko či Slovensko. Též je důležité, aby pro případ nedorozumění a rizikových incidentů fungovaly komunikační linky z Ruskem. Riziko zbytečné eskalace je příliš velké.

Danuše Nerudová

S ohledem na konkrétní události tohoto týdne to za nutné nepovažuji, jsem však přesvědčena, ze Ukrajina od nás potřebuje další dodávky zbraní, aby mohla bránit svobodu své země.

Zdanit, či nezdanit?

Minulý týden jsme se kandidátů ptali na otázku zdanění. Jak odpovídali, zjistíte zde:

Jaroslav Bašta

Ano, NATO by mělo posílit protivzdušnou obranu východního křídla, aby se nemohly opakovat stejné incidenty jako v úterý.

Tomáš Zima

Ano, zejména posílení ochrany území zemí Aliance před jakýmkoliv útokem a zesílení zpravodajské činnosti.

Denisa Rohanová

Nejvíce bude záležet na tom, zda Polsko využije Článek 4 Washingtonské smlouvy a požádá o konzultaci, či bude chtít rovnou využít Článek 5. Osobně bych počkala na úplné došetření události. Za podstatné považuji, že se nejednalo o záměrné napadení členského státu NATO, byť jde o velmi tragickou událost. Apeluji na odsunutí bojů z příhraničních oblastí tak, abychom zabránili eskalaci problému. Je nutné vést diplomatická jednání vedoucí k ukončení celého tohoto válečného konfliktu. O vhodném posílení obrany na východě nemohu rozhodnout já, ale pouze odborníci na tuto problematiku.

Tomáš Březina

NATO by v první řadě mělo přestat eskalovat situaci a mělo by co nejrychleji zahájit mírová jednání za účasti všech zainteresovaných stran. Mělo by se vrátit ke strategii, která se osvědčila za studené války – vytvářet setrvalý tlak, ale vyhýbat se přímým válečným střetům. Je přece jasné, že pokud bude válka eskalovat, nebudou nakonec ušetřeny ani další státy v regionu. Česká republika by měla posílit a podpořit vlastní obranný průmysl a zavést nějakou formu všeobecného vojenského výcviku. Podnikejme konkrétní činy ke zvýšení obranyschopnosti země, a nikoliv nedůstojné kroky jako vyvěšování plakátů na budovy ministerstev, či ještě hůře, ministři v tričkách s nadávkami na prezidenta Ruska – přestože to je diktátor.

Reklama

Doporučované