Hlavní obsah

Setkání s Pavlem by měl iniciovat Zeman, myslí si Forejt

Foto: hrad.cz, Seznam Zprávy

Plánuje se setkání mezi nově zvoleným prezidentem Petrem Pavlem a končícím Milošem Zemanem.

Reklama

Schůzka mezi končícím prezidentem Milošem Zemanem a nově zvoleným Petrem Pavlem nemá konkrétní datum. Podle exšéfa hradního protokolu Jindřicha Forejta by iniciativa měla přijít od Zemana, řekl to ve vyjádření pro Seznam Zprávy.

Článek

Končící prezident Miloš Zeman se zatím nesetkal se svým nástupcem Petrem Pavlem. Po vítězství ve volbách Zeman poslal písemné blahopřání.

„Blahopřeji vám k vítězství v demokratických volbách. Přeji vám, abyste byl dobrým prezidentem České republiky‚“ zveřejnil blahopřání Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

Od té doby se řeší, zda Zeman Pavla pozve, nebo o setkání požádá naopak vítěz prezidentských voleb. Zeman je na zahraniční cestě v Srbsku a vrací se v pondělí večer. Z jeho vyjádření vyplývá, že on první krok k pozvání nechystá.

„Samozřejmě jsem mu poslal gratulaci, a když se mě moderátor Primy zeptal, jestli se s ním chci setkat, tak jsem říkal, že samozřejmě rád uvítám naše setkání. Myslím si, že iniciace je v tomto případě na straně nového prezidenta‚“ řekl Zeman v rozhovoru pro Českou televizi.

Šéf hradního protokolu Vladimír Kruliš potvrdil, že žádný pevný termín zatím není.

„Zatím tuto informaci nemám k dispozici‚“ naspal Seznam Zprávám v SMS zprávě.

Rozhovor s nově zvoleným prezidentem

Den po zvolení českým prezidentem Petr Pavel ve velkém rozhovoru pro Seznam Zprávy popisuje své plány, názory na vývoj na Ukrajině i velké změny na Hradě. „Chci nastartovat proměnu v zemi, která bude pohodová.“ Přečtěte si.

Bývalý hradní protokolář Jindřich Forejt Seznam Zprávám řekl, že by podle něj měla iniciativa přijít od končícího prezidenta.

„Miloš Zeman by jako prezident měl podle mě vítězného kandidáta pozvat, neboť má vyjít ten impuls od společensky významnější osoby‚“ myslí si Forejt.

Dodává ale, že je možné samozřejmě o schůzku požádat. Setkání by se podle Forejta mělo uskutečnit na Pražském hradě.

„V tomto případě chce být požádán o to, aby přijal pana prezidenta Pavla. Není to nic nestandardního, dokázal bych si představit trošku velkorysejší přístup. To jsou ale drobnosti protokolárního charakteru.“

Miloš Zeman by jako prezident měl podle mě vítězného kandidáta pozvat, neboť má vyjít ten impuls od společensky významnější osoby.
Jindřich Forejt, exšéf hradního protokolu za prezidentských období Václava Klause a Miloše Zemana

Bývalý šéf hradního protokolu Forejt také řekl, že na prvním setkání manželky prezidentů nebývají, protože jde o pracovní setkání. Pokud by šlo ale o společenské setkání na oběd nebo kávu, tam by podle Forejta manželky být mohly. Bude tedy záležet, jakou Zeman určí formu prvního setkání.

Pro připomenutí, Zeman v prezidentských volbách podporoval šéfa ANO Andreje Babiše. Petr Pavel už několikrát dal najevo, že na Zemanovo působení na Hradě nemíní navazovat.

„Bohužel přinesl do naší politiky hrubost, zákulisní tahy, nevraživost a také dost velkou hodnotovou degradaci‚“ řekl nově zvolený prezident v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

V jakém stadiu jsou přípravy schůzky, zatím mluvčí nově zvoleného prezidenta Markéta Řeháková nekomentovala.

Bývalý vysoký představitel české armády a NATO Pavel v nejbližší době absolvuje jednání s ústavními činiteli a předsedy politických stran. Ve středu se Pavel zřejmě sejde s premiérem Petrem Fialou (ODS), šéfkou Poslanecké sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09) a předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS).

Dnes večer se budoucí prezident ve Vojenském historickém muzeu na pražském Žižkově zúčastní slavnostního setkání u příležitosti 30. výročí vzniku české armády. Ministerstvo obrany na twitteru uvedlo, že setkání se zúčastní i premiér Petr Fiala a ministryně obrany Jana Černochová (oba ODS).

Reklama

Doporučované