Hlavní obsah

Třetina Čechů stále neví, koho volit. Většinou váhají mezi dvěma z favoritů

Foto: Seznam Zprávy

Na prezidenta letos kandiduje devět lidí. Většina váhajících se rozhoduje mezi Danuší Nerudovou a Petrem Pavlem.

Reklama

Příští týden chtějí volit prezidenta, ale stále nemají jasno koho. Takových Čechů je letos více než třetina, velká část z nich má ale podle průzkumů jasno: svůj hlas nedají šéfovi hnutí ANO a expremiérovi Andreji Babišovi.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zatímco před pěti lety byla několik málo týdnů před hlasováním nerozhodnutých zhruba pětina voličů, nyní je jich více než třetina.

Z nedávného průzkumu společnosti Median pro MF Dnes vyplynulo, že 36 procent lidí, kteří určitě chtějí jít k volbám, zatím neví, komu dá svůj hlas.

Podle ředitele Medianu Přemysla Čecha nyní mezi tuzemskými voliči nastalo něco, co s nadsázkou přirovnává k papežskému schizmatu.

„Z těch 36 procent nerozhodnutých pro konkrétního kandidáta chce 64 procent volit buď Danuši Nerudovou, nebo Petra Pavla,“ vysvětlil pro Seznam Zprávy.

Tato nezanedbatelná skupina podle něj ví tři věci: chce jít k volbám, ale nechce volit Andreje Babiše a ani svůj hlas nehodlá dát slabším kandidátům.

Rozhodovat se tak budou nejspíš podle nejrůznějších detailů. Stejně jako před 5 i 10 lety budou hrát roli televizní debaty. Ty hlavní se uskuteční v neděli 8. ledna na veřejnoprávní České televizi, kde se sejdou všichni kandidáti (pokud přijmou pozvání), a poté těsně před volbami – ve čtvrtek 12. ledna – na TV Nova, která však v hlavním vysílacím čase chystá jen superdebatu tří favoritů, tedy Nerudové, Pavla a Babiše.

Rozhodnou předvolební debaty?

Fenoménu předvolebních debat se ve své analýze věnoval politický komentátor Václav Dolejší. Připomněl i historii, kdy debaty k vítězství pomohly prezidentovi Miloši Zemanovi.

Podle Přemysla Čecha nejspíš nehrozí, že by se významná část nerozhodnutých přesunula k Andreji Babišovi. „Mám pocit, že Babiš a jeho tým se už nějakou dobu snaží rozšířit voličskou základnu, třeba těmi cestami obytným vozem. Z jejich zhruba 35 procent podpory se snažili aspoň o 10 procent, ale nepovedlo se jim to,“ uvedl.

Nerozhodnost voličů se v čase posouvala. Ještě loni v srpnu bylo nerozhodnutých 49,7 procenta těch, kteří k volbám určitě chtěli jít. V září to bylo 47,5 % a v říjnu 45 %.

Poté, co na konci října oznámil kandidaturu na prezidenta šéf hnutí ANO Andrej Babiš, nerozhodných ubylo. V listopadu jich bylo podle Medianu 37,5 procenta a před Vánoci 32 procent. Nejnovější průzkum ze samotného závěru roku však jejich počet mírně zvedl na již zmíněných 36 procent.

Na přelomu let 2017 a 2018, těsně před prezidentskými volbami, které nakonec vyhrál nyní končící prezident Miloš Zeman, bylo nerozhodnutých jen mezi 20 a 23 procenty.

Anketa

Jste rozhodnuti, koho budete v 1. kole volit?
Ano
80,2 %
Ne
15,9 %
K volbám nepůjdu
3,9 %
Celkem hlasovalo 10629 čtenářů.

Čechova slova potvrdila necelé dva týdny před hlasováním i anketa Seznam Zpráv v ulicích Brna.

„V prvním kole hlasuji podle osobních preferencí, zvažuji mezi Nerudovou a Pavlem. Pokud se do druhého dostane Babiš, výběr bude snadný,“ popsal například Viktor Hruška. Výběr podle něj – jako u každé volby – není ideální. „Když ale odmítneme vybrat menší zlo, vyberou ho za nás ostatní,“ dodal.

Naproti tomu Jiří Sklenička nebude v prvním kole volit nikoho. „Pokud se do druhého dostane Babiš, budu volit druhého kandidáta,“ uvedl.

Jistá si volbou v prvním kole není ani Karolína Černá. „Rozhodnutá jsem byla, ale můj favorit se podle průzkumů nemá šanci do druhého kola dostat. Kvůli tomu ještě vybírám,“ přiznala.

Reklama

Doporučované