Hlavní obsah

Superdebata ukončila slovenskou kampaň. Na poslední chvíli se ozval Babiš

Foto: Repro RTVS

Středeční slovenská prezidentská superdebata RTVS.

Reklama

aktualizováno •

Slovenský prezidentský závod před prvním kolem voleb uzavřela ve středu večer televizní prezentace všech deseti kandidátů. Do kampaně ještě na poslední chvíli zasáhl lídr českého hnutí ANO Andrej Babiš. Podpořil Pellegriniho.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na Slovensku o půlnoci ze středy na čtvrtek začíná volební moratorium, které potrvá až do sobotních 22 hodin. Ještě večer před moratoriem se ve veřejnoprávní televizi RTVS konala první a zároveň i poslední debata všech deseti prezidentských kandidátů. Trvala bezmála čtyři hodiny.

Právě o RTVS se teď za vlády Roberta Fica vede ostrý politický spor. Budoucnost televize a rozhlasu byla také jednou z otázek debaty. Solidaritu se stovkami pracovníků RTVS, kteří protestují proti faktickému pokusu o zestátnění média, vyjádřil ve vysílání bývalý diplomat Ivan Korčok.

Čekalo se, s čím přijde Matovič

Pozornost debata přitahovala od začátku hlavně kvůli společné účasti expremiéra Igora Matoviče i favorita voleb Petera Pellegriniho. Oba se v kampani sešli v jednom studiu vůbec poprvé. Matovič v poslední době prohlašoval, že na Pellegriniho existuje kompromitující materiál osobní povahy. Nic takového se dosud nepotvrdilo.

O Pellegrinim mluvil Matovič opakovaně jako o „sluhovi a kandidátovi mafie“. Během debaty ale k jejich ostřejšímu slovnímu střetu nedošlo. Klidnému průběhu debaty totiž nahrávala její forma – více než o diskuzi šlo spíš o postupnou prezentaci postojů jednotlivých kandidátů. Vzájemné reakce moderátoři omezují.

Emoce dali politici najevo při debatě o situaci na Ukrajině v závěru programu. „Udělejme všechno pro okamžité zastavení palby,“ řekl bez bližších podrobností předseda Národní rady Peter Pellegrini. Následná jednání o míru podle něj klidně mohou trvat roky a nakonec mohou být i neúspěšná.

„Souhlasím se slovy Svatého otce. Je čas najít odvahu na vyvěšení bílé vlajky a zastavit zabíjení,“ dodal s odkazem na nedávné výroky papeže Františka. Ten mluvil právě o bílé vlajce, což si řada lidí vykládá jako výzvu Ukrajině ke kapitulaci. Papež později uvedl že jeho slova byla chybně interpretována.

Podle Pellegriniho rivala Korčoka je slovenský zájem nedopustit, aby ve 21. století zkoušel někdo jako Putin měnit státní hranice silou. „Mír na Ukrajině může být už zítra. Může být tehdy, když režim v Kremlu přestane zabíjet,“ reagoval na dotaz o „spravedlivém míru“.

Kandidáti dostávali i dotazy na svoji představu o výkonu funkce, pravomoci, zahraniční politiku nebo vedení tajné služby SIS.

„Velmi bych si přál, aby se novému prezidentovi podařilo obnovit setkávání nejvyšších ústavních činitelů,“ řekl mimo jiné Pellegrini. Prohlásil, že by jako prezident nikdy neudělil milost za ekonomickou trestnou činnost.

Lídr strany Hlas, která je součástí Ficovy vládní koalice, se v debatě snažil prezentovat jako nadstranický kandidát – ani z vlády, ani z opozice.

  • Ivan Korčok – někdejší ministr zahraničních věcí
  • Peter Pellegrini – předseda slovenské Národní rady a šéf koaliční strany Hlas
  • Igor Matovič – předseda hnutí Slovensko (dříve OĽaNO)
  • Ján Kubiš – diplomat a bývalý ministr zahraničí
  • Marian Kotleba – lídr Lidové strany Naše Slovensko, kandidoval již v roce 2019
  • Patrik Dubovský – vědecký pracovník Ústavu paměti národa
  • Krisztián Forró – od roku 2021 předsedá straně Aliancia-Szövetség, předtím předsedal Straně maďarskej komunity (SMK)
  • Štefan Harabin – politik a někdejší soudce Nejvyššího soudu na Slovensku
  • Milan Náhlik – občanský kandidát, v minulosti působil v policejním sboru, ve volbách do parlamentu 2020 reprezentoval stranu HLAS ĽUDU
  • Róbert Švec (odstoupil) – je předsedou nacionalistické strany Slovenské Hnutie Obrody, kandidatury se vzdal a podpořil Harabina
  • Andrej Danko (odstoupil) – je šéfem Slovenské národní strany (SNS) a zastává také funkci místopředsedy sněmovny, kandidatury se vzdal a podpořil Harabina

Proti vládě se vymezoval zejména Ivan Korčok. „Nechci být prezidentem, který se bude jen usmívat, když v ulicích protestují desetitisíce lidí,“ řekl exministr zahraničí. Zmínil i snahu vlády o zestátnění RTVS. „Slovensko potřebuje prezidenta, jenž zvládne se těmto krokům postavit,“ uvedl.

LGBT+, krvelačné NATO a neutralita

O „zločincích z NATO a EU“ mluvil v debatě extremista Marian Kotleba, v minulosti odsouzený za propagaci fašismu.

Bývalý předseda Nejvyššího soudu Štefan Harabin, kterému průzkumy připisují třetí pozici, zopakoval během večera své teze o silném Rusku a vymezil se proti domnělé „ideologii LGBT“.

Harabina pak podpořil kandidát Róbert Švec, který přímo ve studiu oznámil odstoupení z voleb. Už v týdnu Harabina podpořil předseda koaliční Slovenské národní strany Andrej Danko, který oznámil stažení své prezidentské kandidatury.

Od dalších kandidátů s marginální podporou pak zaznívaly výzvy k vystoupení Slovenska z NATO nebo označení Aliance jako „krvelačné“. Podobné výroky adresovali někteří kandidáti i na adresu Evropské unie a řeč byla i o neutralitě Slovenska. Korčok takové nápady označil za hazard s osudem země.

Debatě navečer předcházela výzva slovenské prezidentky Zuzany Čaputové k účasti v sobotním hlasování. Sama už svůj mandát ale neobhajuje.

Žádného konkrétního kandidáta Čaputová nepodpořila. „Žádný kandidát nezvýší důchody, nezlevní potraviny, nepostaví nemocnici ani nezaručí světový mír. Může však garantovat ústavnost, důstojnou reprezentaci země, zájem o nejdůležitější témata společnosti a vyvíjet legitimní tlak na změnu. A to vůbec není málo,“ řekla prezidentka.

S konkrétním doporučením ovšem ve středu večer přišel lídr hnutí ANO Andrej Babiš. Český expremiér ve videu zveřejněném na sociálních sítích vyzval Slováky ve slovenštině k volbě Petera Pellegriniho.

„Znám Petera ze společných setkání, ale vy ho znáte celé roky a stále se těší vaší důvěře,“ řekl Babiš o Pellegrinim. Ten pak klip sdílel na svých sociálních sítích.

Do slovenské kampaně Babiš zkoušel zasáhnout už loni na podzim před volbami do parlamentu. Tehdy přímo v Bratislavě podpořil stranu Směr dnešního premiéra Roberta Fica a také Pellegriniho Hlas.

Babiš také nedávno kritizoval vládu Petra Fialy za odložení společného jednání s Ficovým kabinetem. V česko-slovenských vztazích došlo k ochlazení na úrovni vlád kvůli rozdílnému postoji k ruské agresi na Ukrajině a jejímu řešení. Podle Babiše se Fialova vláda „chová jako malé dítě“.

Reklama

Doporučované