Hlavní obsah

Nepostavíme se do pozoru, jak Fiala zakřičí, zaznělo v prezidentské debatě

Foto: Profimedia.cz

Peter Pellegrini a Ivan Korčok během pondělní předvolební debaty na TV Markíza.

Reklama

Favoriti slovenských prezidentských voleb Peter Pellegrini a Ivan Korčok se poprvé střetli v televizní debatě. Duelu dominovala zahraniční politika a téma Ukrajiny.

Článek

„Slovenská zahraniční politika se nemá stavět do pozoru podle toho, jak pan Fiala z Prahy zakřičí,“ zaznělo v pondělí večer ve slovenské televizi Markíza od Petra Pellegriniho. Ten poprvé přišel do předvolební debaty se svým protikandidátem Ivanem Korčokem.

Předseda koaliční strany Hlas Pellegrini také upozornil, že je český premiér Petr Fiala nejméně populárním předsedou vlády v historii ČR a že český kabinet řeší postojem ke Slovensku své domácí problémy.

Právě krize v česko-slovenských vztazích byla jedním z hlavním témat debaty. Fialova vláda totiž nedávno odvolala společné jednání s kabinetem Roberta Fica. Důvodem je postoj slovenské vlády k ruské agresi na Ukrajině.

Pellegrini v té souvislosti zkritizoval svého rivala Korčoka a prezidentku Zuzanu Čaputovou za to, že vyjádřili s krokem české vlády pochopení.

„Suverénní slovenský politik má stát jednoznačně na straně Slovenska, a ne české vlády,“ řekl Pellegrini. Korčok kontroval kritikou Pellegriniho spoluodpovědnosti za Ficovu vládu, které jde podle něj o uchopení veškeré moci ve státě.

„Češi jsou náš nejbližší partner. Důvod kroku české vlády je zřejmý – v Česku si neumějí vysvětlit, co Ficova vláda dělá s naší zahraniční politikou a proč pálí mosty. Jde o hrubé porušení zahraničně politických zájmů Slovenska,“ řekl Korčok.

Česko-slovenská roztržka

Ne mír, ale kapitulace, kontroval Korčok

Pellegrini pak v reakci zopakoval heslo vládní koalice o „ani jednom náboji Ukrajině“, zastavením bojů a mírovém řešení. Postoj české vlády v té souvislosti označil za militantní.

„Česká vláda dělá velkou chybu, a budoucnost ukáže, že to bylo z její strany špatné rozhodnutí,“ řekl ke krizi ve vztazích s Českem předseda Národní rady Pellegrini. „Povýšili agendu nad vzájemné vztahy,“ uvedl a později dodal, že „Slováci nejsou váleční štváči“.

„Mír, o kterém hovoříte, to je kapitulace,“ reagoval Korčok. „Mluvíte (vládní koalice) jako mírotvorci, ale neděláte pro ten mír vůbec nic, jen hazardujete se zahraniční politikou. Spojenci už se s vám bojí sdílet informace,“ řekl bývalý ministr zahraničí a diplomat.

  • Ivan Korčok – někdejší ministr zahraničních věcí
  • Peter Pellegrini – předseda slovenské Národní rady a šéf koaliční strany Hlas
  • Igor Matovič – předseda hnutí Slovensko (dříve OĽaNO)
  • Ján Kubiš – diplomat a bývalý ministr zahraničí
  • Marian Kotleba – lídr Lidové strany Naše Slovensko, kandidoval již v roce 2019
  • Patrik Dubovský – vědecký pracovník Ústavu paměti národa
  • Krisztián Forró – od roku 2021 předsedá straně Aliancia-Szövetség, předtím předsedal Straně maďarskej komunity (SMK)
  • Štefan Harabin – politik a někdejší soudce Nejvyššího soudu na Slovensku
  • Milan Náhlik – občanský kandidát, v minulosti působil v policejním sboru, ve volbách do parlamentu 2020 reprezentoval stranu HLAS ĽUDU
  • Róbert Švec (odstoupil) – je předsedou nacionalistické strany Slovenské Hnutie Obrody, kandidatury se vzdal a podpořil Harabina
  • Andrej Danko (odstoupil) – je šéfem Slovenské národní strany (SNS) a zastává také funkci místopředsedy sněmovny, kandidatury se vzdal a podpořil Harabina

Prezidentské volby se konají v sobotu a průzkumy přisuzují Pellegrinimu a Korčokovi postup do druhého kola. V něm je pak favoritem právě šéf koaliční strany Hlas Pellegrini. Druhé kolo se bude konat 6. dubna.

Matovič avizuje kompro na Pellegriniho

Debatě dvou favoritů předcházela v pondělí odpoledne na Markíze debata kandidátů, které průzkumy řadí na třetí a čtvrtou pozici. Kandidát Štefan Harabin, jemuž agentury přisuzují šanci na výsledek kolem 10 procent, však do televize nedorazil.

Moderátorka se tak nakonec dotazovala jen expremiéra Igora Matoviče. Ten celou dobu své kampaně tvrdí, že jeho cílem není postup do druhého kola, a že kampaň vlastně nevede.

Politik ovšem dorazil do studia s patnáctiminutovým zpožděním a v odpovědích na otázky kritizoval zejména média. „Žijeme v médiokracii,“ tvrdil v debatě Matovič a stěžoval si, že jeho duel není v hlavním vysílacím čase.

Žádnou pověstnou matovičovskou „atomovku“, tedy politickou bombu, která by mohla pohnout kampaní, ale v televizi neodpálil. Tvrdí ovšem, že některé redakce mají k dispozici kompromitující materiály na Pellegriniho.

„Váhají, zda to zveřejnit. Je to ve veřejném zájmu, ale zasahuje to do jeho soukromí,“ tvrdí expremiér. Sám má prý k materiálům přístup a zvažuje, že je zveřejní, pokud je neuveřejní média, ve kterých vidí hlavního hybatele kampaně.

Zřejmě kvůli přístupu kandidátů k médiím a jejich (ne)účasti v debatách zrušila nakonec své dvě plánované televizní debaty slovenská televize Joj.

Debatu všech 11 kandidátů má na úterý v plánu veřejnoprávní televize RTVS. Že by se jí zúčastnili všichni, je ale velmi nepravděpodobné. Pellegrini v pondělí avizoval, že do televize nepřijde.

Nevýrazná kampaň

Slovenskou prezidentskou kampaň zatím média i politologové hodnotí jako nevýraznou a neodpovídající vyhrocené politické situaci v zemi. Politice místo prezidentských kandidátů dominují kroky vlády Roberta Fica, které se řešily i v pondělí debatě.

Nevýraznost kampaně potvrzují i čísla o průběžných výdajích uváděných na transparentních účtech. Podle deníku Sme šlo letos na kampaň třikrát méně prostředků než ve srovnatelném období v roce 2019.

Roli v tom hraje i nový zákaz obcházení finančního limitu na kampaň ve výšce 500 tisíc eur. V roce 2019 totiž pravidlo obcházela sdružení a iniciativy na podporu kandidátů, což už letos není možné.

Korčok na kampaň dal 421 tisíc eur, v přepočtu 10,6 milionu korun. Pellegrini přiznává výdaje za 154 tisíc eur, v přepočtu 3,8 milionu korun.

Reportáž z mítinku kandidáta Harabina

Seznam Zprávy na začátku března navštívily v západoslovenském městečku Vrbové předvolební akci Štefana Harabina. Bývalý předseda nejvyššího soudu se v průzkumech pro první kolo pohybuje na třetím místě.

Právě Pellegriniho kampaň ale organizace Transparency International Slovensko (TIS) označila za nejméně transparentní ze všech 11 kandidátů. Nejlépe v hodnocení dopadl Korčok.

TIS kritizuje Pellegriniho například za údajně neodpovídající výdaje na volební billboardy, jichž má předseda parlamentu nejvíc ze všech kandidátů. Podle odhadu TIS jsou náklady reálně podobné jako v Korčokově kampani.

Pellegrini v posledních týdnech jakoby kampaň oficiálně ani nevede – zahraničí a slovenské regiony totiž navštěvuje z titulu ústavní funkce předsedy parlamentu.

A pokud jde o setkání s lidmi, účastní se ho jen na pozvání, například Jednoty důchodců Slovenska. Město Bardejov zas podle Denníku N platilo za karafiáty, jenž kandidát rozdával seniorkám.

Jako Pellegriniho volební leták vypadá i vydání časopisu Extra plus s Pellegriniho fotografií na obálce a titulkem: „Peter Pellegrini: Slovensko na prvním místě“. Časopis propaguje Pellegriniho, a naopak na vícero stranách kritizuje Ivana Korčoka.

Časopis na stáncích stojí obvykle bezmála pět eur. Číslo s Pellegrinim ale ve velkém dostávají lidé zdarma do svých schránek. Pellegrini v pondělní debatě spojitost se svou kampaní odmítl.

Oproti tomu Korčok, ale i Štefan Harabin objíždějí slovenské regiony a účastní se debat s lidmi v kulturních domech a dalších prostorech.

Volby prezidenta na Slovensku 2024

V sobotu 6. dubna 2024 proběhlo 2. kolo prezidentských voleb. Slováci si vybrali novou hlavu státu, kterou se s 53 % hlasů stal Peter Pellegrini.

Druhé místo obsadil Ivan Korčok, který měl nejvyšší počet hlasů v prvním kole 23. března. Pellegrini naváže na mandát Zuzany Čaputové, která v úřadu končí 15. června 2024. Prezident je na Slovensku volen přímou volbou na 5 let.

Reklama

Doporučované