Hlavní obsah

Detailní rozbor: Kde se zrodila překvapivá porážka favorita slovenských voleb

Slovensko čeká za dva týdny nejnapínavější druhé kolo prezidentské volby. Podívejte se, jak Slováci volili v 1. kole v jednotlivých okresech.

Reklama

Článek

První kolo prezidentských voleb na Slovensku přineslo přece jen jedno překvapení.

Tím je celkový rozestup ve volebních ziscích Ivana Korčoka, vítěze prvního kola, a Petera Pellegriniho, původně největšího favorita.

Pellegrini ztratil oproti vítěznému Korčokovi, který se tak stává mírným favoritem pro 2. kolo. Nynější rozestup pěti procentních bodů srovnává šance obou postupujících pro souboj za dva týdny.

Kliknutím na vybraný okres se zobrazí detaily s výsledky všech kandidátů.

Banská Bystrica je v centru dění coby rodiště obou finalistů prezidentské volby. Oba tu nasbírali nadprůměrné zisky oproti celorepublikovému výsledku, ale důvěra a sympatie se zde více kloní k Ivanu Korčokovi, který vyhrál s náskokem skoro šest procentních bodů.

Volí lidé, ne plochy okresů

Druhá mapa je ještě důležitější, odráží se v ní totiž přesné rozložení voličských hlasů. Jde o tzv. kartogram, který je namodelovaný podle geografického rozložení okresů, ale podle počtu voličů v daném místě. Každý šestiúhelník na mapě zastupuje pět tisíc voličů a mapa dává odpověď, kde se vlastně všechny ty hlasy pro Ivana Korčoka berou. Pouhým okem by se totiž při pohledu na klasickou mapu mohlo zdát, že spíš zvítězil Peter Pellegrini, ale je to iluze. Volí lidé, ne plochy.

Zelené plochy na jihu Slovenska ukazují, že v těchto oblastech s výraznou maďarskou menšinou dle očekávání zvítězil kandidát Krisztián Forró. Zajímavé je ale sledovat pořadí dalších dvou kandidátů: oba okresy, Dunajská Streda i Komárno, se nyní budou rozhodovat stejně jako zbytek Slovenska mezi Korčokem a Pellegrinim, ovšem sympatie se zde různí.

Zatímco Dunajská Streda se v 1. kole více stavěla za Korčoka (32,8), který tu skončil v těsném závěsu za Krisztiánem Forró (34,2 %), okres Komárno byl k favoritům viditelně vlažnější a voliči se klonili o trochu víc k Pellegrinimu (26,6 %) než ke Korčokovi (24,9 %).

Slovenské volby - predikce výsledků 1. kola

Už zhruba hodinu po uzavření volebních místností analytici na webu Seznam Zprávy predikovali, že 1. kolo vyhraje diplomat Korčok.

Predikce předchozích voleb

Reklama

Doporučované