Hlavní obsah

Microsoft: Účty napojené na Rusko před volbami v USA navyšují aktivitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Tada Images, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Tématem online kampaní je podle technologické firmy zejména americká pomoc Ukrajině, aktivita je nicméně zatím slabší než před předchozími prezidentskými volbami.

Článek

Na internetu se v posledních 45 dnech zvýšila aktivita účtů spojených s Ruskem, které se před nadcházejícími prezidentskými volbami ve Spojených státech snaží mezi americkým publikem šířit štvavý obsah. Oznámila to americká technologická společnost Microsoft. Tématem online kampaní je podle ní zejména americká pomoc Ukrajině, která se s podporou spojenců od února 2022 brání ruské invazi.

Aktivitu letos ruští aktéři vyvíjejí pomaleji než v případě předchozích amerických voleb v letech 2020 a 2016, uvedli výzkumníci technologického giganta. Upozorňují ale, že silná kampaň teprve může přijít.

„Aktéři podporovaní Kremlem se snaží ovlivnit americkou politiku ohledně války na Ukrajině, snížit společenskou a politickou podporu NATO a vtáhnout Spojené státy do domácích šarvátek, aby odvedli pozornost od světové scény,“ píše se ve zprávě Microsoftu.

Demokratická administrativa současného amerického prezidenta Joea Bidena se už několik měsíců snaží prosadit balík zahraniční pomoci o celkovém objemu 95 miliard dolarů (asi 2,3 bilionu korun) mimo jiné na podporu Ukrajiny. Schválení brání americké vnitropolitické spory - návrh prošel Senátem, republikánské vedení Sněmovny reprezentantů ho však zatím blokovalo. Nově se hlasování sněmovny čeká v sobotu.

Reklama

Související témata:

Doporučované