Hlavní obsah

Volby v USA: Odpovědi na otázky, které si kladete, pokud právě vstáváte

Foto: Profimedia.cz

Na mnoha místech po celých Spojených státech vycházejí lidé do ulic.

Reklama

Americké volby se dostaly do nepřehledné fáze. Každou hodinu se mění „klíčový“ stát, který rozhodne o vítězi. Přinášíme vám odpovědi na otázky, které si kladete, pokud jste se právě probudili.

Článek

Kdo vede a proč?

Na tuto otázku se neodpovídá jednoduše. Jak Donald Trump, tak Joe Biden mají stále šanci na vítězství. Avšak posledních několik hodin se pravděpodobnost kloní blíže demokratickému kandidátovi Joeu Bidenovi.

Aktuálně se čeká na výsledky pěti států (s Aljaškou šesti): Pensylvánie, Severní Karolína, Georgie, Arizona a Nevada.

Nejblíže určujícím datům jsou ve státech Pensylvánie (20 volitelů) a Georgie (16 volitelů). Bidenovi by stačilo vítězství v Pensylvánii, aby se „přehoupl“ přes potřebnou hranici 270 volitelů.

Aktuální dění sledujeme online:

Proč se stále čeká?

Tyto volby jsou tak dlouhé proto, že miliony Američanů volilo pomocí korespondenčních hlasů. Každý stát si ale určil svá pravidla pro jejich doručení a započtení. Proto sčítání hlasů v některých státech trvá daleko déle než v ostatních.

Proces započtení korespondenčních hlasů je komplikovanější - ověřuje se jejich totožnost a následně se skenují do elektronického programu, který dává hlasy dohromady s těmi, které voliči vhodili v den voleb do urny.

Proč se Donald Trump prohlašuje za vítěze voleb?

Lže. Už o první volební noci se Donald Trump prohlásil za vítěze i ve státech, které doposud sčítají hlasy a neznají výsledky. Ve čtvrtek amerického času (již po půlnoci toho středoevropského) vystoupil prezident opět na veřejnost. Znovu kritizoval systém, který označil za zkorumpovaný. Na Twitteru vyzýval k ukončení sčítání hlasů. Opakovaně tyto volby pojmenovává jako „ukradené“.

Několik televizních stanic se rozhodlo prezidentův poslední, asi čtvrthodinový projev utnout tzv. factcheckingem - tedy ověřováním jeho výroků. Například na stanici MSNBC po několika minutách živého přenosu vrátili záběr do studia: „Je to tu znovu, jsme v neobvyklé situaci, že nejenže přerušujeme prezidenta Spojených států, ale také ho opravujeme,“ řekl moderátor Brian Williams.

K opravování Trumpových výroků se ale přidávají i jeho straničtí souputníci. „Každý legální hlas by se měl započítat,“ řekl republikán Paul Mitchell. Tweetoval také bývalý republikánský kandidát na prezidenta Mitt Romney: „Připočtení každého hlasu je srdcem demokracie.“

Trumpa se rozhodla opravit také tisková agentura AP, která rozsáhle informuje o amerických volbách a velká část velkých amerických médií podle ní započítává hlasy a aktualizuje data. S tzv. fake news se snaží bojovat i sociální sítě. Twitter označuje nepravdivé tweety štítky s vysvětlením, Facebook zakázal skupinu, ve které si lidé začali sdílet nepravdivé informace o průběhu voleb.

Propukly někde po Americe avizované protesty?

Prozatím ne ve velkém. Na několika místech, ve státech, kde se stále počítají hlasy, se právě před stanicemi, kde se tak děje, scházejí příznivci obou kandidátů. Aktuálně se situace začíná trochu komplikovat v Arizoně. Ve volebním okrsku Maricopa se objevil i ultrapravicový moderátor Alex Jones, který se přidal k davu podporujícímu Donalda Trumpa. „Jejich přítomnost opravdu prodlužuje sčítací proces,“ komentuje situaci pro CNN Katie Hobbs, zástupkyně guvernéra Arizony.

Co nastane, až budeme vědět vítěze?

Pokud se přes hranici 270 volitelů dostane Joe Biden, Donald Trump a jeho tým budou pravděpodobně volat po přepočítání hlasů. To ostatně Trump již oznámil - chce přepočíst hlasy ve všech státech, ve kterých Biden vyhraje. Nemůžeme samozřejmě určit přesný scénář, který bude následovat po překonání hranice 270 velitelů jednoho či druhého kandidáta. Je ale možné, že tím letošní americké volby neskončí.

Reklama

Doporučované