Hlavní obsah
Online

ČSSD jde o všechno, ANO chce města. Boj o Prahu bude těsný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Dosavadní průběh voleb komentoval ve studiu Seznam Zpráv politolog a publicista Lukáš Jelínek.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

ANO se snaží rehabilitovat ve městech, kde se mu po minulých volbách rozpadla koalice. Současné komunální a senátní volby jsou pro hnutí ale zároveň šancí, jak upevnit svou moc i mimo Sněmovnu.

Článek

V osm hodin ráno se znovu otevřely volební místnosti. Svůj hlas mohou Češi v komunálních a případně i senátních volbách a místních referendech odevzdat až do čtrnácté hodiny, kdy začne sčítání hlasů. To bude oproti sněmovním či krajským volbám poměrně komplikované – komunální volby jsou nejvíc náchylné k chybám a podvodům s výsledky. Jak volby dopadnou, se tak dozvíme s větším odstupem, než jsme zvyklí. Například výsledky ve velkých městech lze podle odhadů očekávat až v sobotu pozdě večer. V Praze dokonce straničtí lídři chystají až na 22. hodinu své tiskové konference, kde se vyjádří k výsledkům.

Výsledky voleb se budou sčítat dlouho. Unikátní studie popsala chyby a podvody:

Studie o chybách.Video: Seznam Zprávy

O 27 rozdělovaných křesel v horní komoře se pokouší 236 kandidátů. Obecními zastupiteli by chtělo být zhruba 216 tisíc zájemců. Na jedno místo na radnici připadají tři až čtyři uchazeči.

Volby ukážou sílu Babišova hnutí ANO – jestli bude dál plošně dominovat politice, nebo uspěje jen v některých regionech. Sociální demokracii, která je na dně, hrozí v případě, že se nedostane do zastupitelstev, velké vnitřní problémy – už před volbami se ozývají nespokojené frakce.

A volby také určí, kdo se stane dvojkou na českém politickém hřišti, tedy hlavním oponentem ANO – buď Piráti, nebo ODS.

  • Do uzavření volebních místností zbývá 45 minut

    Ve 13:30 začne velké volební vysílání Televize Seznam. Naši reportéři už jsou připravení ve volebních štábech.

  • Volební účast v Česku je dnes kolem 30 až 40 procent

    Volební účast v Česku se dnes před polednem pohybovala v průměru kolem 30 až 40 procent. Mezi jednotlivými městy a obcemi se ale liší, někde odvolilo téměř 80 procent lidí, naopak jinde přišlo odevzdat svůj hlas jen 15 procent voličů. Na některých místech je podle odhadů krajských úřadů a volebních komisařů účast nižší než při předchozích prezidentských a komunálních volbách.

    V Praze byla volební účast v 11:00 nad 30 procenty. Ve středních a jižních Čechách se účast pohybuje zatím mezi 30 a 40 procenty. Kolem 40 procent voličů podle pracovníků krajských úřadů zatím přišlo k volbám v Jihomoravském a Moravskoslezském kraji. Také v Plzeňském kraji se volební účast liší místo od místa. Zatímco na vesnicích je kolem 40 až 50 procent, v Plzni je to kolem 25 až 27 procent, řekl Jan Nový z krajského úřadu. Průměrná volební účast v Ústeckém kraji je 34 procent. Liberecký kraj má zatím volební účast mezi 20 a 30 procenty. V Karlovarském kraji byla volební účast před polednem kolem 20 procent. V Jihlavě zatím odvolilo nejčastěji mezi 20 až 35 procenty lidí. Ve Zlíně přišlo dopoledne k urnám zhruba 30 procent voličů.

  • Připomeňte si debatu kandidátů na pražského primátora

    Který z nich bude pražský primátor? Pusťte si speciál pořadu V centru. Šestice politiků obhajuje, proč právě oni na to mají.

    Video: Seznam Zprávy

  • V Brně kandiduje 22 uskupení, tři z nich mají jediného člena

    O zastupitelská křesla pro statutární město se v Brně uchází 22 stran a dalších uskupení. Tři z nich bojují o hlasy voličů s jedním kandidátem. Jsou to sdružení Zvířata jsou můj život s invalidní důchodkyní Ivonou Gálovou, Romská demokratická strana s Rastislavem Lučanským a Vladimír Kellner za hnutí Jauner Československo 2018.

  • V brněnském Novém Lískovci lidé volí hned čtyřikrát

    Až čtyři různé hlasovací lístky mohou o víkendu použít lidé v brněnském Novém Lískovci. Volí zároveň do statutárního města, zastupitelstva městské části, do Senátu a také v referendu. Lidé v něm rozhodnou, jestli si přejí bytovou výstavbu. Přesná otázka zní: „Souhlasíte, aby v Brně-Novém Lískovci v rámci lokality KV-II vznikly prostory k bydlení pro víc jak 200 obyvatel?” Pozemky však nepatří městské části, ale statutárnímu městu. Magistrát tak může přání obyvatel teoreticky nevyslyšet.

  • Policie v Brně hlídá kupčení u voleb

    V městské části Brno-sever se v minulých volbách kupčilo s hlasy. Starosta Rostislav Hakl (ČSSD) údajně nabízel za hlas přístup na zábavu a občerstvení zdarma. Hakl obvinění odmítl. V letošních volbách kupčení hlídá policie.

  • Volby v Kukli u Svitav narušilo zveřejnění odměny místostarosty

    Komunální volby v obci Kukle na Svitavsku narušil incident, kdy někdo na obecní vývěsce zveřejnil nepravdivý údaj o výši mimořádné odměny pro místostarostu. Starosta se kvůli tomu obrátil na policii, která věc prověřuje jako přestupek proti občanskému soužití. „Na vývěsce jsme to našli v pátek v 18:00. Mohlo to tam být i dříve,” řekl starosta Vlastislav Cach. Záležitost podle něj mohla poškodit místostarostu Petra Bodečka, který ve volbách opět kandiduje, a celé uskupení Kukle 2018, v jehož čele Cach stojí. „Lidé chtěli, abychom to řešili,” řekl starosta k tomu, proč se obrátil na policii.

  • V Běleči už odvolilo 80 % lidí

    V Jihomoravském kraji mají první průběžné výsledky volební účasti. Jedná se o procentní účast sečtenou k dnešní 10. hodině. Největší účast je v Běleči 79,9 %, ze 164 voličů tady odvolilo 131. Nejmenší naopak v Kožušicích, a to 25 %.

  • Hradecký fenomén Fink ví, že mu hlasy sebere ANO

    Volby v roce 2014 v Hradci Králové s přehledem vyhrálo místní sdružení Hradecký demokratický klub, které získalo více než čtvrtinu všech hlasů. Koalici tehdy celkem rychle vytvořilo s ČSSD, TOP 09 a lidoveckou Koalicí pro Hradec Králové. Letos nejspíš nebudou karty tak jednoznačně rozdány, což připustil i obhajující primátor a lídr HDK Zdeněk Fink. Sebrat hlasy tradičním hradeckým stranám se letos pokusí i republikově populární Piráti či SPD a rádo by posílilo i ANO, které před čtyřmi lety skončilo za HDK druhé s pouhými 14 procenty. Nikdo však nebude chtít opakovat situaci z voleb 2010, kdy se vládnoucí koalice dávala dohromady až do konce roku. Zdeněk Fink se stal primátorem až po vánočních svátcích.

  • Volební studio Televize Seznam

    Ve 13.30 odstartuje na Televizi Seznam volební studio, kde vám budeme přinášet reakce kandidátů, průběžné výsledky a další informační servis.

    Podrobně jsme sledovali i první den voleb.

    Video: Seznam Zprávy

  • Čeho se bojí lídři pro velká města?

    Komunální volby mají tradiční jasná témata, ale politici, kteří mají ambice vést největší města Prahu, Brno a Ostravu, prozradili ještě víc. V anketě projektu Volební lavička odpovídali na otázky, které ukazují jejich pohled na budoucnost a na svět. Mimo jiné na to, co považují za největší hrozbu současnosti.

    Video: Josef Mačí, Seznam Zprávy

  • Jak volit v komunálních volbách

    Existují hned tři různé způsoby, jak vyplnit volební lístek:

    a) Vybrat si jedno uskupení a označit křížkem velký čtvereček vedle jeho názvu. Tím pádem dostanou všechny vaše hlasy kandidáti tohoto uskupení v pořadí, v jakém jsou uvedeni na kandidátce.

    b) Nezaškrtnout žádné konkrétní uskupení, ale ručně si vybrat jednotlivé kandidáty a dát křížky jim. Přitom nezáleží, za jakou politickou stranu kandidují. Můžete hlasovat napříč stranami.

    Pozor, nesmíte zaškrtnout více kandidátů, než máte hlasů. Lístek by byl neplatný. Pokud naopak zaškrtnete méně kandidátů, než je křesel ve vašem zastupitelstvu, váš lístek je platný a nevyužité hlasy propadnou.

    c) Kombinace obou způsobů. Zaškrtnete kandidáty napříč stranami, které chcete podpořit, a následně zaškrtnete i jednu politickou stranu.

    V tomto případě vaše hlasy dostanou primárně vybraní kandidáti a hlasy, které vám zbudou, získají kandidáti zvolené strany v pořadí, v němž jsou uvedeni na kandidátce. Pozor, nekřížkujte vybrané kandidáty v politické straně, které jste hlas dali, zaškrtnout smíte jen kandidáty z jiných stran.

  • Seznam opět nedostal akreditaci do volebního štábu SPD

    „Vy byste na vlastní svatbě nebo na vlastních narozeninách chtěli mít lidi, kteří vás pomlouvají nebo o vás lžou?“ Tomio Okamura o tom, proč Seznam Zprávy nedostaly akreditaci do volebního štábu SPD.

    Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

  • Celkové vítězství obhajuje ANO, nejvíce obecních mandátů získali minule lidovci

    Celkové vítězství v komunálních volbách obhajuje ze stran vládní hnutí ANO, které před čtyřmi lety nejlépe uspělo ve velkých městech. Nejvíce obecních mandátů ovšem tehdy získala KDU-ČSL díky zisku v menších městech a na vesnicích. V senátních volbách může nejvíce ztratit ČSSD, která obhajuje vítězství ve 13 z 27 obvodů, kde se nyní volí.

  • ČSSD hraje vabank

    Volby budou testem zejména pro sociální demokracii. Před osmi lety ČSSD se ziskem 41 mandátů poprvé ovládla horní komoru parlamentu.

    Už v sobotu večer může být atmosféra ve volebním štábu sociálních demokratů úplně jiná. Právě Senát zůstal po volebních debaklech při posledních krajských i loňských sněmovních volbách pro ČSSD poslední mocenskou výspou, spolu s radnicemi velkých měst. V Senátu obhajují sociální demokraté nejvíce mandátů ze všech stran, dvanáct.

    Reálně také hrozí, že ČSSD ztratí vliv v pražském zastupitelstvu, největším magistrátu republiky s rozpočtem vyšším, než má polovina ministerstev. Poslední předvolební průzkum společnosti STEM/MARK pro MF DNES z poloviny září však straně predikuje drtivou porážku. Strana by se dvěma procenty podle něj vůbec nezískala zastupitelské mandáty.

Reklama

Hlavní zprávy