Hlavní obsah

Nepokoje v Chemnitz? Migrační téma v českém pohraničí odeznívá, lidé mají jiné starosti

Od německého Chemnitz je český městys Kovářská necelých šedesát kilometrů. Nedávné události v Saské Kamenici ale do života místních nijak nezasáhly.Video: Martin Wenzel, Tomáš Tesař

 

Reklama

Do německého Chemnitz, který v posledních týdnech zasáhlo silné napětí mezi obyvateli kvůli sporu o migranty, to mají občané českého městyse Kovářská necelých 60 kilometrů. A do nejbližší německé obce za bývalou hraniční čárou jen pár minut. Bouřlivé konflikty, jež poslední dobou plnily stránky novin po celé Evropě, ale zdejší obyvatele příliš nevzrušují.

Článek

„Události, které se tam staly, doufám, pomalu odeznívají. Když nastoupila migrační vlna, občané tu o ní diskutovali do té míry, jak byla prezentována v televizi a novinách. Později, když se vše dostávalo do takových, řekněme, nižších sfér, to téma i tady v obci odeznělo. A samotná akce v Chemnitzu naši obec vůbec ničím neovlivnila,” říká místostarosta Kovářské Milan Duháň (ODS).

Že by neklid v Saské Kamenici mohl nějak komplikovat život místním, se většina starousedlíků Kovářské neobává. Občas sice přišel někdo do pohostinství a ptal se, jestli se třeba nemůže tahle „krize u sousedů” nějak dostat sem. Zpravidla nad tím ale všichni mávli rukou. Zvýšenou pozornost věnovali události v sousedním Německu spíše mladí. Jakoukoliv přímou negativní zkušenost ale nemají. Zůstalo prý jen u fám a domněnek.

„Podle toho, co si lidé povídali během těch událostí, měli někteří strach. Máme kousek od sebe hranice s Německem, takže jsem zaznamenal i pár řečí o tom, že se jich tu (migrantů) několik objevilo, ale já jsem žádné problémy nezaznamenal,“ říká jeden z mladších a stálých obyvatel městyse Dominik Rubek.

„Lidé se tím, co se odehrálo v Chemnitzu, zabývali tak jeden víkend. Zajímají je spíš místní problémy. Často obyčejné starosti. Například, že se tady u nás musejí dobře připravit na zimu, než to, co se stalo šedesát kilometrů od nás,” vysvětluje starosta městyse Petr Siegl.

Kovářská má přes tisícovku stálých obyvatel. V turistické sezoně je to i třikrát více. Přesto se tu místním nežije úplně snadno. Část lidí sice najde práci v obci nebo třeba v nedalekém areálu na Klínovci, jiní ale musejí dojíždět za zaměstnáním do Vejprt nebo k německým sousedům.

„Obec bychom chtěli daleko více zvelebit. Máme rozbité komunikace, domy, musíme dodělat rybníky. Na všechno ale nemůžeme čerpat dotace, abychom se nezadlužili,” říká starosta Kovářské Petr Siegl, kterému právě končí první volební období. Znovu už kandidovat nechtěl. Ale nakonec se, jak sám podotýká, „nechal ukecat“.

Při minulých komunálních volbách před čtyřmi lety tu obsadilo v patnáctičlenném zastupitelstvu nejvíce křesel místní sdružení Občané pro městys Kovářská. Získalo přes 21 procent hlasů, tři posty zastupitelů a funkci starosty.

Jako druhé skončilo sdružení Život na horách s více než 16 procenty, zhruba o dvě procenta méně měla ODS. Pak Sportovci pro městys a za nimi hnutí ANO. Ani tehdy, ani při loňských parlamentních volbách a ani nyní, před těmi komunálními, se tu podle místních nevedlo hnutím a stranám, které se voliče snažily zlákat na laciné sliby nebo populistická hesla.

„Při parlamentních volbách tady vloni kandidoval Blok proti Islámu. Dostal čtyři hlasy. Tohle tady nemá úspěch. A nikdo si tu ani nedává do volebního programu cokoliv, co by řešilo otázky migrační krize,” říká starosta Petr Siegl.

Reklama

Doporučované