Hlavní obsah

Senátorka Míša není žádná píša. Kdo neví, co to znamená, nechť nezoufá. Není sám

Senátorka Míša, není žádná p…. Kampaně politiků v Libereckém kraji přinášejí voličům spoustu neuvěřitelných zážitků.Video: Tomáš Tesař, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jsme v horké fázi kampaně a už za necelých 14 dní se dozvíme, kdo uspěl v komunálních volbách a postoupil do druhého kola v těch senátních. Reportéři Seznamu se proto podívali na to, čím a jak strany, hnutí i jednotliví kandidáti usilují o hlasy voličů, konkrétně v Libereckém kraji. Často je to zábavná podívaná, ještě častěji sklouzává k trapnosti a k vychloubání.

Článek

Někdo v politickém souboji používá amatérská videa a kontaktní kampaň v ulicích, jinému pomáhá v podpoře zkušený lékař, miliardář nebo sem tam nějaká ta celebrita. Občas se to zvrtne.

Zatímco adepti na senátorský post v Libereckém kraji sázejí více na tradiční plakátovací plochy a billboardy, kandidáti do obecních zastupitelstev tento prostor spíše vynechávají a raději volí reklamní plachty na domech, plotech a pozemcích.

A pak pak tu máme ještě sociální sítě, kde se s tím tvůrci příspěvků občas opravdu nemažou.

Takže se můžete dozvědět třeba to, že řídit radnici v Liberci může jen ten, kdo umí řídit velké kolektivy v továrnách.

„Já jsem měl to štěstí, že jsem posledních dvacet let řídil velké kolektivy, podstatně větší, než má liberecká radnice. Ten největší, v Autobrzdách v Jablonci n. N., měl čtyři a půl tisíce zaměstnanců,“ říká mimo jiné v jednom z předvolebních videí kandidát na primátorský post za hnutí ANO Jiří Němeček. A skoro to vypadá, že by rád řídil radnici stejně jako firmu.

Zjistit při sledování volebních upoutávek můžete i to, že podpořit vašeho vybraného kandidáta do Senátu mají v ideálním případě také vaše pacientky. Pardon, klientky. A to z úst lékaře jablonecké nemocnice, kterou vlastní a provozuje město, nikoliv soukromý subjekt.

„Apeluji na voliče, zvláště mé klientky, aby Pavla Žura volili,“ doporučuje svým pacientkám (pardon, klientkám) jednoho ze senátorských kandidátů lékař Miloš Rejmont z jablonecké nemocnice.

Dozvědět se ale můžete i informaci, že senátorka (tedy, stále ještě kandidátka), není žádná píša. Ano, slyšíte i čtete správně. Prostě píša. Kdo tuší, co to znamená, nechť neváhá a napíše nám do redakce Seznamu.

Nuže ještě jednou: „Senátorka Míša, není žádná píša. Ze Semil až do Jablonce s ní bude nám lépe. Dá do toho svoje srdce, už se na to klepe,“ popěvuje si ve svém facebookovém klipu známý zpěvák a někdejší finalista soutěže X Faktor Ondřej Ruml, který pochází z Jablonce nad Nisou. A právě za Jablonec kandiduje do senátu i místního zastupitelstva Michaela Tejmlová. Mimochodem, podporu ji veřejně deklaroval i známý zakladatel firmy Jablotron a miliardář Dalibor Dědek.

Pro ty z vás, kdo jste více na klasiku, objevili reportéři Seznamu i volební klip plný ladných tónů ze slavné opery Lakmé od francouzského skladatele Léo Delibese. Díky němu se zaručeně dozvíte, co se má změnit v Liberci. Facebookový klip je z dílny současného náměstka primátora Liberce a hlavní postavy hnutí Změna Jana Korytáře.

Pestrý je i vizuální obsah plakátů a poutačů. Překvapivě málo jich v Libereckém kraji mají kandidáti SPD nebo KSČM. Naopak štědře do vyzdobení ulic zainvestovali ODS a Hnutí ANO. A jak už to bývá, čím více jste vidět, tím více si na vás někdo došlápne. Nebo vás alespoň počmárá, urazí, označkuje. Jako se to stalo kandidátovi na primátorský post v sousedním Jablonci nad Nisou za Hnutí ANO Milanovi Kroupovi. Tomu na jednom z poutačů někdo zamaloval oči a připsal několik peprných poznámek. Například na čelo: „I love StB“, k nápisu ANO, Bude líp… pak „NE, nebude“. A aby toho nebylo málo, hned vedle jeho tváře kdosi větším písmem napsal hovorový název pro pánské přirození. Ufff.

Celkem slušná přehlídka bizarností, nemyslíte? Každopádně, když už máte jako volič pocit, že vám z toho všeho jde hlava kolem, ještě pořád vás může překvapit něco, co jste nečekali. Lídr, který „právě přichází”. Konkrétně ve videoklipu libereckých sociálních demokratů, v němž se hlava kandidátky a adept na post primátora, lékař Jan Mečl, šourá po trávníku kdesi v přírodě. A z jakéhosi důvodů, který asi zná jen sama ČSSD, mu k tomu hraje drsná a dramatická hudba jako z akčního filmu.

Reklama

Doporučované