Hlavní obsah

Volejbalový svaz poškodila aféra covidového letu. Může požadovat kompenzaci

Foto: Profimedia.cz

Barbora Hermannová (vlevo) s Markétou Nausch Slukovou si na OH v Tokiu nezahrály kvůli pozitivnímu testu na covid.

Reklama

Váš test na covid-19 je pozitivní, dozvěděli se Markéta Nausch Sluková a Ondřej Perušič v Tokiu. Na OH nemohli hrát vůbec, nebo omezeně. Nakazili se při přepravě řízené olympijským výborem. Volejbalový svaz může chtít kompenzaci.

Článek

Český volejbal utrpěl kvůli covidové aféře v rámci olympijské výpravy zásadní škody. V zákulisí se živě spekuluje o tom, že bude volejbalový svaz požadovat finanční kompenzaci.

„A jak byste v takovém případě postupoval vy?“ obrátí Marek Pakosta, předseda Českého volejbalového svazu, novinářský dotaz v protiotázku. „Já v tuhle chvíli ještě nechci být nijak konkrétní. Zatím jsem pořád v Tokiu, nikoli v rámci české olympijské výpravy, ale v rámci skupiny Mezinárodní volejbalové federace FIVB, spolupodílel jsem se tu na organizaci turnaje v plážovém volejbalu. Až se vrátím do Prahy, bude se celou věcí ve středu zabývat výbor našeho volejbalového svazu. A pak vám k těmto otázkám sdělíme jasné stanovisko. Výrazné škody ale samozřejmě registrujeme, a to i finančního charakteru.“

Celý problém se váže k charterovému letu, který proběhl 16. července. Na palubě vládního letadla cestovalo 14 sportovců a doprovod. Při vstupní kontrole na letišti v Tokiu měl pak lékař Vlastimil Voráček pozitivní test na covid-19.

A v následujících dnech testování odhalilo covid-19 u dalších 5 osob, mezi nimiž figurovali beachvolejbalistka Markéta Nausch Sluková, její trenér a manžel Simon Nausch a také další reprezentant v plážovém volejbalu Ondřej Perušič.

Volejbalový svaz sčítá škody

V důsledku toho se pár Nausch Sluková–⁠Hermannová olympijského turnaje nezúčastnil vůbec. A pár Perušič–⁠Schweiner musel skrečovat první zápas s lotyšskými protivníky. K dalším dvěma utkáním pak, prakticky bez tréninku, nastoupil. Jeden zvládl, druhý ne –⁠ a nepostoupil ze skupiny.

Probíhají různá šetření příčin šíření nákazy, potažmo možných viníků celé situace. Český olympijský výbor už přispěchal s vlastní vyšetřovací zprávou, podle níž k systémovým chybám nedošlo. Případ šetří i pražská hygienická stanice. A vznik vyšetřovací skupiny či komise, možná i na parlamentní půdě, slibuje Filip Neusser, předseda Národní sportovní agentury. A zároveň velký kritik postupů Českého olympijského výboru v celé věci.

Poškozenými jsou v aféře samozřejmě nakažení sportovci, jejich spoluhráči. A také Český volejbalový svaz.

„Ty škody, které jsme pocítili, jsou samozřejmě obrovské,“ říká Marek Pakosta, šéf českého volejbalu. „V první řadě vznikla pochopitelně škoda ve sportovní rovině, to je bez diskuse. Pak je tady rovina mediální. Český volejbal měl příležitost odprezentovat se široké veřejnosti na olympijských hrách, samozřejmě prostřednictvím svých reprezentantů v plážovém volejbalu. A ti nemohli nastoupit buď vůbec, nebo omezeně.“

Třetí velmi významnou rovinou, o níž Pakosta přemítá, je pak samozřejmě ta ekonomická. „Výsledky dosažené zejména na vrcholných akcích, tedy na olympijských hrách, případně na mistrovství Evropy, se promítají do výše dotace, kterou dostáváme jako svaz od státu. A tady nám samozřejmě nastal znemožněním startu v Tokiu velký problém,“ říká Pakosta.

Problém se může z Tokia protáhnout i do Vídně

A ten problém pokračuje, protože ME v plážovém volejbalu uspořádá Vídeň už v průběhu příštího týdne. A podle informací Seznam Zpráv je zejména start páru Nausch Sluková–⁠Hermannová kvůli problémům přetrvávajícím z Tokia výrazně ohrožen. „Nebudu to v tuto chvíli ani potvrzovat, ani vyvracet,“ říká Marek Pakosta.

„Ať už ale české páry na ME startovat budou, nebo ne, každopádně na nich mohou být stále patrné jak tréninkový výpadek, tak i prožité trauma z celé situace na olympijských hrách, případně i po návratu z nich. A to se samozřejmě negativně může projevit na sportovním výkonu,“ doplňuje Pakosta.

Situaci pozorně sleduje i Filip Neusser, předseda Národní sportovní agentury. „Je to složitá situace. Dotační programy jsou vypsané podle nějaké metodiky, v nich se sportovní výsledky samozřejmě významně zohledňují. Volejbalu bylo znemožněno jich dosáhnout, je to nefér. Ale nějak to teď vztáhnout k dotačnímu procesu a hledat v tom směru nějaké kompenzace… V tuhle chvíli nevím, zda by nám předpisy vůbec dávaly nějakou šanci to u nás takhle řešit.“

V roce 2021 vyplatila Národní sportovní agentura právě volejbalovému svazu dotaci ve výši 119 525 868 korun. Peníze jsou určené na podporu reprezentantů, talentované mládeže a samozřejmě i provoz svazu.

Prohlédněte si grafiku nejlépe dotovaných sportovních svazů. Příslušnou dotační částku objevíte, když myší přejedete přes sloupeček zobrazený v grafu u příslušného sportovního odvětví.

Zrušený nebo omezený start na OH, potažmo případně na ME, může dotační částku pro rok 2022 výrazně snížit, škodu způsobenou volejbalovému svazu lze každopádně odhadovat v řádech milionů. A pokud se podle Neusserových slov jeví jako nepravděpodobné, že by problém mohla saturovat pokladna Národní sportovní agentury, bude se Český volejbalový svaz muset obrátit s požadavkem náhrady škody jinam. Pokud se tedy rozhodne takový nárok uplatňovat.

A v tomto ohledu se samozřejmě nabízí varianta obrátit se na Český olympijský výbor, který transfer, při kterém se volejbalisté zjevně nakazili, organizoval. A například podle mínění Filipa Neussera s řadou chyb.

„Já se zatím k té otázce vymáhání kompenzací vyjadřovat nechci. Počkejte si na středu, kdy k tomu poskytne stanovisko výbor volejbalového svazu,“ říká jeho předseda Marek Pakosta.

O možnosti právního řešení celého případu uvažuje i agentura Sport Invest, která pár Nausch Sluková–⁠Hermannová zastupuje.

Reklama

Doporučované