Hlavní obsah

Vondráček: „Flákanec“ si vyřešíme. S mojí hrou na kytaru to nesrovnávejte

Takhle hrál v roce 2017 předseda Sněmovny na stejném stole, u kterého se ve čtvrtek strhla potyčka.

Reklama

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) chce rvačku ve Sněmovně vyřešit v rámci dolní komory. Odmítá také srovnání s vlastním excesem, kdy v sále tančil na stole.

Článek

Rvačkou v Poslanecké sněmovně, která se ve čtvrtek strhla mezi nezařazeným poslancem Lubomírem Volným a několika sociálními demokraty, se zabývá i policie. Podle předsedy Sněmovny Radka Vondráčka by se ale celý incident měl vyřešit v rámci dolní komory.

„Bylo to (chování Volného, pozn. red.) spíše pohoršení. Přikláním se k tomu, abychom si to vyřešili sami,“ uvedl Vondráček v diskuzním pořadu televize Prima. Pokud by ale Sněmovna Volného potrestala, nemůže být podle Vondráčka za ten samý prohřešek potrestán znovu.

Ve čtvrtek se předseda Sněmovny naopak přikláněl k tomu, že chování Volného mohlo podstatu trestného činu naplňovat. Policejní orgány prošetřují také to, že se poslanec Volný po budovách Sněmovny pohyboval bez ochrany úst a nosu.

Celý incident poslance Volného se odehrál ve zkratce následovně: Sněmovna ve čtvrtek jednala o prodloužení nouzového stavu kvůli nemoci covid-19. Volný při svém vystoupení neměl roušku a nemluvil k věci. Předsedající Hanzel ho upozornil, že mu vypne mikrofon. Když to udělal, Volný přišel mluvit na místo předsedajícího a Hanzel se ho snažil odstrčit. Na pomoc mu přišli další poslanci ČSSD. Po kratší strkanici Volný místo v doprovodu ochranné služby policie opustil.

Se mnou to nesrovnávejte

Vondráček se také ostře ohradil proti srovnání pranice s vlastním excesem z roku 2017, kdy po jednom z večírků vyšplhal na předsednický stůl a zahrál tam na kytaru.

„Nerozumím, že někdo nechápe, jak obrovský je rozdíl mezi pozitivním hudebním vystoupením, kde bylo jedinou chybou, že se stouplo na stůl, a napadením kolegy poslance přímo během jednání,“ řekl Vondráček.

Vondráček za sebou nemá jediný prohřešek proti pravidlům chováním v sále Sněmovny. Před jednáním jednou ukázal svému stranickému kolegovi Ladislavu Oklešťkovi z předsednické židle prostředníček.

Bitka za předsednickým pultíkem v Poslanecké sněmovně.Video: psp.cz

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) si myslí, že obecně chování poslanců zhrublo a měla by se znovu nastavit jasná pravidla.

„Mně je líto ostatních poslankyň a poslanců. Co je znám, tak to jsou většinou slušní lidé. Teď ale v nadsázce řečeno musí uvažovat, jestli neprojít nějakým kurzem sebeobrany. Měli bychom prosazovat takovou kulturu, aby podobné jednání bylo nemyslitelné. Pokud ale na sebe politici pokřikují a jsou tam různé jiné typy ne úplně slušného chování, tak tím to všechno začíná,“ řekl v televizi Prima Vystrčil.

Mezi příklady hrubších mravů ve Sněmovně podle něj patří třeba nedodržování stanoveného oblečení nebo používání nepatřičných výrazů při projevech.

K znovunastavení přísných pravidel by mohl paradoxně „pomoci“ i incident Volného ve Sněmovně. Ten se bude projednávat na mandátovém a imunitní výboru. Pokud by se poslanec Volný odvolal k plénu Sněmovny, poslanci by museli k napadení zaujmout stanovisko, které by se vtisklo do usnesení Poslanecké sněmovny.

„Až pak bude někdo příště řídit schůzi, tak už se bude mít o co opřít. Budeme mít tak nějaký rámec, co se smí a co nesmí,“ řekl Vondráček. Podle jeho informací se ale Volný na jednání imunitního a mandátového výboru nedostaví.

Reklama

Doporučované