Hlavní obsah

Vondráček: Sněmovnu kvůli daním nesvolám. Prezident to řekl jasně

Předseda Sněmovny Radek Vondráček.

Reklama

Část politiků chce nové hlasování ve Sněmovně o změně daní. Objevily se pochybnosti, zda prezident zákon nedopatřením nevetoval.

Článek

Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) nesvolá narychlo nové jednání o daňovém balíčku, který má od příštího roku zrušit superhrubou mzdu.

„Zákon již podepsal předseda vlády a bude publikován ve Sbírce zákonů. Poslanecká sněmovna se sejde podle schváleného harmonogramu v lednu,“ řekl Vondráček pro Seznam Zprávy.

Ke svolání mimořádného jednání Vondráčka vyzvali někteří politici. Server Info.cz v úterý napsal, že z reakce prezidenta Miloše Zemana není jasné, jestli zákon vetoval, nebo zda souhlasí, aby začal od Nového roku platit.

Prezident do dopisu pro předsedu dolní komory Vondráčka napsal: „Uvedený zákon vracím, vážený pane předsedo, k dalšímu opatření.“ Což si někteří politici a právníci vyložili tak, že prezident zákon fakticky vetoval.

„Z mého pohledu lze formulaci použitou prezidentem republiky vykládat jako veto. Jediný, kdo to může autoritativně říci, je Ústavní soud. Za ČSSD jsme připraveni případnou žádost o přezkum Ústavním soudem podpořit,“ reagoval na prezidentův dopis Jan Hamáček, ministr vnitra a místopředseda ČSSD.

Sněmovna by podle něj měla o věci hlasovat znovu. Právě sociální demokraté byli proti balíčku, který nakonec prošel hlasy ANO, ODS, SPD a několika poslanců z dalších stran. K opětovnému jednání o daňovém balíčku vyzval i předseda Pirátů Ivan Bartoš.

„Domnívám se, že rozhodnutí prezidenta republiky, kde se explicitně hovoří o vrácení zákona, lze jen těžko interpretovat jinak než jako takzvané suspenzivní veto, tj. zákon se vrací k případnému přehlasovaní Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR,“ řekl Info.cz Ondřej Preuss, tajemník Katedry ústavního práva na Právnické fakultě Univerzity Karlovy.

Pokud by šlo skutečně o veto, o zákonu by musela znovu hlasovat Sněmovna a nadpoloviční většinou hlasů ho přehlasovat. Aby změny daní platily od Nového roku, Sněmovna by se musela sejít ještě během středy.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček v úterý večer uvedl, že Zeman rozhodně daňový balíček nevetoval. V dopise předsedovi Sněmovny totiž výslovně nezmínil článek 50 ústavy, který prezidentovi tuto pravomoc dává. Prezident má možnost zákon vetovat, podepsat, nebo neudělat nic – a pak začne norma přesto platit.

I podle předsedy Sněmovny Vondráčka je jasné, jak prezident své vyjádření myslel. „Prezident opakovaně vyjádřil svou vůli, že nevyužije článek 50 ústavy a zákon nebude vetovat ani ho nepodepíše. V tomto celkovém kontextu je nutné vykládat i průvodní dopis, kterým poslal zákon zpět do Poslanecké sněmovny,“ řekl Vondráček.

Už 20. prosince v rozhovoru pro televizi Prima prezident prohlásil, že daňový balíček nevetuje, ale ani nepodepíše. Mimo jiné proto, že chtěl, aby zákon platil jen dva roky, a to se ve finální verzi neobjevilo.

Daňovým balíčkem se ruší superhrubá mzda, tedy základ daně složený z hrubé mzdy navýšený o povinné zdravotní a sociální pojištění zaměstnavatele. Od ledna bude tímto základem jen hrubá mzda. Současně s tím zvyšuje zákon v příštím a přespříštím roce daňovou slevu na poplatníka ročně o tři tisíce korun.

Všechny dopady daňového balíčku na veřejné rozpočty spočítala ministryně financí Alena Schillerová (ANO) na 130 miliard.

Reklama

Doporučované