Hlavní obsah

Senát změnil daně: Spočítejte si, na kolik si přijdete

Foto: Seznam Zprávy

Spočítejte si, kolik budete brát podle návrhu Senátu.

Reklama

Senát Sněmovně vrátil návrh na změnu danění mezd a zrušení tzv. superhrubé mzdy. Po dlouhé debatě senátoři původní sněmovní návrh zmírnili. I tak si lidé přijdou na stovky až tisíce korun navíc. O kolik, řekne kalkulačka v článku.

Článek

Zaměstnanci si od ledna na mzdách polepší o stovky až tisíce korun. Senát sice ve čtvrtek po 11 hodinách jednání nepřijal novelu Poslanecké sněmovny v plném znění, která propojovala „štědrý“ návrh na nízké daně premiéra Andreje Babiše (ANO) a vysokých slev na poplatníka z pera Pirátů, ale v základních parametrech jí zůstal věrný. Do Sněmovny tedy posílá vlastní „mírnější“ úpravu. Pro představu, člověk s platem 30 tisíc korun hrubého si na čisté mzdě polepší o téměř dva tisíce korun.

Senát ponechal daň z příjmů na hodnotě 15 procent a zároveň souhlasil se zrušením tzv. superhrubé mzdy, jak chtěl Andrej Babiš. Reálně to znamená, že zdanění mezd klesne z 20,1 procenta právě na 15 procent. Změna navíc znamená, že se daňově nebude měnit nic pro živnostníky nebo lidi pracující na dohodu.

Senátoři ale v původním sněmovním návrhu upravili výši slevy na poplatníka. Ta bude v příštím roce činit 2320 korun měsíčně, místo pirátského návrhu zvýšit ji až na 2844 korun měsíčně ze současné hodnoty 2070 korun. Od roku 2022 pak bude činit 2570 korun.

Senátoři navzdory návrhům ODS souhlasili také s tím, že se budou dál výrazněji danit vysoké příjmy nad zhruba 140 tisíc korun. Doposud pro takto vysoké mzdy platila sedmiprocentní přirážka, nově se budou danit 23procentní sazbou.

Daňové změny se negativně dotknou už tak vysokého schodku veřejných financí. Původní sněmovní návrh měl znamenat propad příjmů veřejných rozpočtů o více než 130 miliard. Senátní varianta podle odhadů bude znamenat výpadek necelých 100 miliard.

Senátem upravený návrh nyní zamíří zpět do Poslanecké sněmovny, která ho může přijmout, nebo odmítnout a podpořit původní návrh. Ministryně financí Alena Schillerová (ANO), která se jednání Senátu účastnila, ale senátorům za přijatý návrh poděkovala. Je tak pravděpodobné, že návrh znovu projde Sněmovnou a zamíří k prezidentovi.

Kalkulačka

Reklama

Doporučované