Hlavní obsah

Český sériový vrah byl v hledáčku policie. Přesto zabil znovu

Záhady Josefa Klímy: Byl odsouzen na doživotí za dvě brutální vraždy žen. Mohla policie jedné z nich zabránit?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Sériový vrah Karel Šťovíček si nedávno vyslechl u Krajského soudu v Hradci Králové za vraždu dvou žen doživotní rozsudek. Liberecká mordparta, která jej dopadla, se však stala terčem kritiky a následného důkladného prověřování.

Článek

První vražda se stala v Rovensku pod Troskami ke konci července 2020. Pětatřicetiletá Lucie, matka dvou dětí, se v restauraci U Alenky náhodně seznámila se svým vrahem. „Do této rekreační oblasti zavítala dnes již poškozená se svým přítelem a dětmi, oni se ubytovali v penzionu, večer šli na večeři právě do restaurace U Alenky, kde se zkontaktovala s dnes již odsouzeným. Šťovíček poškozenou hostil, byli tam do ranních hodin, pak spolu z penzionu odešli a dneska už odsouzený ji nakonec zavraždil v nedalekém lese,“ popisuje okolnosti tragické události šéf liberecké krajské kriminálky Vladimír Lukášek.

Tělo bylo nalezeno až po dvou dnech a vlivem počasí bylo stejně jako místo činu již ve značně degradovaném stavu. Kvůli tomu nebylo z počátku zřejmé, že došlo k násilnému trestnému činu. Až provedená soudní pitva ukázala, že oběť byla zardoušena.

Samotné pohřešování Lucie nahlásil její přítel až za dva dny. V osudný večer se s Lucií v restauraci U Alenky několikrát pohádal a byl svědkem jejího neskrývaného zájmu právě o Karla Šťovíčka. Vzhledem k časové prodlevě mezi vraždou a nálezem těla oběti bylo počáteční vyšetřování liberecké mordparty ztíženo. Chyběly totiž stopy, otisky a tak dále.

Na začátku vyšetřování měla policie hned několik podezřelých, mezi nimi i Karla Šťovíčka. „Ten byl samozřejmě jedním z hlavních podezřelých, ale dneska už to můžu říct, že v těch vyšetřovacích verzích byli tři podezřelí, takže i pan Šťovíček. Byl tam jiný podezřelý, který z našeho pohledu měl silnější motiv než pan Šťovíček. Tím motivem mohla být žárlivost, která mohla být vyvolána tím rizikovým chováním oběti,“ pokračuje Vladimír Lukášek.

Zhruba o deset dní později se pak stala vražda druhá. Devětatřicetiletá Stanislava z Turnova, tělesně handicapovaná matka dvou dětí, se v místní hospodě náhodně seznámila opět s Karlem Šťovíčkem. Nejprve popíjeli, následovala procházka a skončilo to bohužel další vraždou. Tělo vrah následně hodil do řeky, kde se později zachytilo na jezu. Soudní pitvou bylo prokázáno, že i tato žena zemřela uškrcením. A ještě týž den byl zadržen právě Karel Šťovíček.

„My už jsem na základě shodného modu operandi, shodného provedení, pana Šťovíčka zadrželi. Okamžitě. A to je ten moment, kdy to není jedna vražda, jsou to dvě vraždy a vy už nemůžete na nic čekat,“ popisuje tehdejší situaci Vladimír Lukášek.

V tu chvíli se v médiích, ale i na sociálních sítích objevila kritika libereckých vyšetřovatelů v tom smyslu, že mohli druhé vraždě zabránit, kdyby Karla Šťovíčka po spáchání první vraždy začali sledovat.

„Očekával bych, že v případě vraždy taková sledka bude nařízena automaticky. Pokud nebyla, tak je to špatně. Pokud byla, tak byla provedena evidentně také špatně,“ říká Tomáš Lánský z liberecké redakce iDnes.cz, jenž celý případ sledoval. Právě tam zazněla i tvrdá kritika práce kriminalistů ze strany Romana Pavlíka, který sám býval vyšetřovatelem. „On to vnímá způsobem, že policisté pochybili. On poukazuje i na to, že dotyčného měli sledovat, mapovat to, co on dělá, napíchnout jeho telefon, těch nástrojů, které policie má, je celá řada. A podle jeho názoru by k té druhé vraždě vůbec nemuselo dojít,“ dodává Lánský.

S námi rozhovor Roman Pavlík odmítl s tím, že není v dobrém zdravotním stavu, poněvadž prodělal dva silné záchvaty. Že se jeho soukromý komentář na facebookovém profilu objeví v médiích a stane se jakousi rozbuškou v kritice policie, prý vůbec netušil.

„Kdyby ten dotyčný bývalý policista seděl tady s námi v kanceláři, měl by všechny informace k vyšetřování a viděl ten spis, tak by tohle nikdy neřekl,“ reaguje na kritiku práce svých kolegů Vladimír Lukášek.

Přesto ale liberecké kriminalisty krátce nato začala vyšetřovat Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Měla zjistit, zda kriminalisté v období mezi dvěma vraždami zásadním způsobem nepochybili.

Přitom dozorující státní zástupkyně Lenka Faltusová z Krajského státního zastupitelství v Hradci Králové, která případ měla na starosti, považuje celý postup vyšetřování dvojnásobné vraždy libereckým útvarem za bezproblémový. „V té věci byla odborná vyjádření svědčící, že obou těch skutků se dopustil pan odsouzený. A krom toho byly realizovány operativní pátrací prostředky, které byly posléze odtajněny, a tam tedy byly zjišťovány informace související s pohybem pana odsouzeného v době jednotlivých skutků, tzn. zejména ve vztahu k telefonním hovorům,“ říká Faltusová.

Kdo inicioval prošetřování GIBS, jež postavilo samotné liberecké kriminalisty do pozice podezřelých z trestného činu? A jak dopadlo? Dalo se druhé vraždě ženy zabránit?

Podrobnosti v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá v premiéře Televize Seznam každý čtvrtek od 21:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované