Hlavní obsah

Vražedkyně Janáková je znovu za mřížemi. Policie ji zatkla kvůli křivému obvinění

Foto: Seznam.cz, Seznam Zprávy

Petra Janáková u soudu.

Reklama

Janáková byla už dříve odsouzena k 30 letům vězení za zastřelení sběratele v roce 2017.

Článek

Policie v úterý v Lomnici nad Popelkou na Semilsku zatkla vražedkyni Petru Janákovou, která byla letos v červnu propuštěna z vězení, protože byla těhotná. Policie ženu obvinila z trestného činu křivého obvinění a žádá pro ni vazbu. Janáková byla odsouzena k 30 letům vězení za zastřelení sběratele v roce 2017.

Nové obvinění ženy podle mluvčí hradecké krajské policie Ivany Ježkové souvisí s předchozím vyšetřováním Generální inspekce bezpečnostních sborů, které se týkalo Vazební věznice v Hradci Králové. Janáková tamní dozorce obvinila ze znásilnění. GIBS případ v září odložila s tím, že biologickým otcem dítěte není nikdo z dozorců.

„Kriminalisté podali k rukám dozorujícího státního zástupce v Opavě podnět na její vzetí do vazby,“ uvedla Ježková. Další informace podle ní policie zveřejní ve čtvrtek odpoledne.

GIBS se zabývala případem od dubna. „K otěhotnění Petry Janákové mělo dojít v prosinci roku 2018 ve Vazební věznici v Hradci Králové. Detailním prověřováním a následným porovnáním vzorků DNA dítěte a námi vytipovaného otce jsme došli k závěru, že biologickým otcem dítěte není nikdo z příslušníků Vězeňské služby ČR,“ uvedla dnes mluvčí GIBS Ivana Nguyenová.

Janáková byla odsouzena k 30 letům vězení za zastřelení sběratele. Díky těhotenství byla v červnu propuštěna dočasně na svobodu. Za mřížemi má strávit ještě 28 let. Trest má přerušený do jednoho roku věku dítěte.

Na vraždě se kromě Janákové podílel 31. července 2017 také její tehdejší manžel Jaroslav Janák. Sběratele mincí a známek z Prahy pár vylákal pod záminkou obchodu na schůzku a Janáková ho při společné jízdě autem poblíž Lázní Bělohrad střelila zezadu do hlavy. Janák pak tělo odtáhl do kukuřičného pole a muži sebral telefon, doklady a 34 000 korun.

Manželé Janákovi se také dvakrát neúspěšně pokusili zavraždit svého zaměstnance z herny v Nové Pace. Navedl je k tomu Martin Herzán, který uzavřel se zamýšlenou obětí životní pojistku a s Janákem se domluvil, že se o peníze vyplacené pojišťovnou rozdělí. Herzán si za návod k vraždě odpyká osm let. Janákovi podle soudů připravovali i další dvě loupežné vraždy sběratelů. Janák, který se přiznal při policejních výsleších a usvědčil i svou tehdejší ženu a Herzána, dostal trest 28 let.

Reklama

Související témata:

Doporučované