Hlavní obsah

Vrcholky Jeseníků pokryl sněhový poprašek, sníh by se mohl udržet ve středu

Ilustrační foto.

Reklama

Vrcholky Jeseníků pokryl v noci na úterý sněhový poprašek. Dlouho se ale neudržel, teplota se záhy přehoupla přes nulu. V noci na středu meteorologové očekávají pokles teplot a sněžení, na vrcholcích bude do pěti centimetrů sněhu.

Článek

„Sněžilo, napadl poprašek, šlo ale jen o vrcholek severní strany, který byl pocukrovaný sněhem,“ řekl v úterý dispečer jesenické horské služby Jiří Hejtmánek. Doplnil, že příchod zimy je brzký, ale rozhodně nejde o rekord. „Pamatuji, že jsme již od 5. října jezdili tady po asfaltce na běžkách. Je to brzy, ale zhruba před pěti lety jsme tady již lyžovali,“ doplnil dispečer.

Podle meteorologů se na vrcholcích Jeseníků poprašek sněhu udržel krátce, i podle webových kamer umístěných na Pradědu byl již před polednem vrcholek zcela holý. „Teplota nebyla příznivá proto, aby se sněhová pokrývka držela, bylo pár desetin nad nulou a jen krátce to kleslo na minus 0,2 stupně, půda je navíc teplá, takže se sníh neudrží a roztaje,“ uvedl Tomáš Ostrožlík z ostravského pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu.

Více sněhu očekávají meteorologové v noci na středu a ve středu. „Ve středu ráno očekáváme minus tři stupně a do toho občasné sněžení a sněhové přeháňky. Nějaká mokrá sněhová vrstva by se mohla v 1000 metrech nad mořem udržet a ve vrcholových partiích nad 1200 metrů by sníh mohl být i prachový. Ve středu by to tak už mohlo vypadat jako v zimě,“ doplnil Ostrožlík. Uvedl, že ve středu ráno na Pradědu se očekává do pěti centimetrů sněhu.

Loni se první nadšení běžkaři v nejvyšších partiích Jeseníků proháněli14. října, na horách tehdy hustě sněžilo a podle horských záchranářů tam leželo zhruba 20 centimetrů sněhu. Milovníci zimních stop se mohli tehdy vydat z Ovčárny na Praděd a Švýcárnu. Kvůli ráznému příchodu zimního počasí se na horách rychle přezouvala technika a stahovala se auta, na vysílač se už totiž po kolech nedalo dostat.

Reklama

Související témata:

Doporučované