Hlavní obsah

Vše, co potřebujete vědět večer 12. srpna

Večerní zprávy 12. srpna 2019.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Hlavní zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

1:08 – Důchodová reforma

Věk odchodu do penze se nebude zvyšovat, dlouhodobě neudržitelný důchodový systém totiž mají podle plánu ministerstva záchránit živnostníci. To je první z detailů připravované důchodové reformy, který resort práce představil. Dalším tématem budou i takzvané spravedlivé důchody, ty se dotknou zejména matek nebo lidí pracujících ve fyzicky náročných profesích.

4:45 – Daňový informační systém od IBM

Finanční správa se od roku 2023 zbaví závislosti na firmě IBM. Ta je dodavatelem a kvůli špatně nastavené smlouvě už 27 let i výhradním správcem daňového informačního systému. Jenže to má háček. Státní pokladnu to vyjde na 675 milionů korun a nesmí si na provoz systému najmout externí firmu.

6:36 – Kauza soudce Berky

Majetek odsouzeného bývalého soudce Jiřího Berky převzal stát. Konkrétně jde o pozemek na Ústecku, jehož vlastníkem se nově stal Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Katastrální úřad stavební parcelu o rozloze necelých 900 metrů čtverečních přepsal na stát až na podruhé. Před několika týdny první přepis odmítl. Soud podle úřadu neřekl, jaký majetek má státu propadnout. Jiří Berka byl odsouzen za zmanipulované konkurzy. Spolu s dalšími měl způsobit škodu 264 milionů korun. Dostal trest sedm let vězení a propadnutí majetku.

7:38 – Spory na pražském magistrátu

Budoucnost koalice v hlavním městě není ohrožena, ale chceme vysvětlení, říkají zastupitelé Sjednocených sil pro Prahu. Vztahy mezi nimi a primátorem Zdeňkem Hřibem se zhoršily kvůli návrhu na odvolání šéfa Pražské plynárenské. Teď se obě strany chtějí vrátit k jednomu stolu a situaci urovnat.

9:50 – Dotace na toustový chléb

Nesrovnalosti v hodnocení žádosti o dotace pro pekárnu Zelená louka ze skupiny Penam. Seznam získal podle informačního zákona dokumenty ze spisu, který Ministerstvo průmyslu vede k problémové dotaci na toustový chléb. Ukazují, že hodnotitelé projektu moc nevysvětlovali, v čem vidí přínos nové pekárny – častěji jen přepsali to, co už stálo v žádosti firmy patřící do holdingu Agrofert. I kvůli těmto nesrovnalostem Česku hrozí, že bude muset vracet miliony z evropských dotací.

10:20 – Sebevražda milionáře

Ve Spojených státech i ve Francii intenzivně řeší případ finančníka Jeffreyho Epsteina, který spáchal sebevraždu ve věznici v New Yorku. Ve vazbě byl mimo jiné kvůli obvinění ze zneužívání nezletilých dívek. Vyšlo najevo, že vězeňští dozorci, kteří měli stráž v době jeho smrti, nedodrželi pokyny. Podle nich měli vězně kontrolovat každých 30 minut.

12:37 – Demonstrace v Hongkongu

Kvůli demonstraci na letišti v Hongkongu zrušily tamní úřady všechny pondělní lety. Část aktivistů totiž podle policie narušila provoz v odbavovací hale. Jak to na letišti vypadalo, přiblížil Seznamu český turista Jan Trka. Hongkongské letiště je přitom jedno z nejvytíženějších na světě, za rok 2018 jím prošlo přes 74 milionů cestujících. Podle ústředních čínských úřadů v Pekingu už ale hongkongské protesty začínají mít teroristické tendence. V bývalé britské kolonii se protestuje už přes dva měsíce a demonstrace nabírají na síle.

14:05 – Plavba Grety Thunbergové

Čtrnáct dní na lodi bez řádné hygieny a stravy, tak bude vypadat ekologicky šetrná cesta aktivistky Grety Thunbergové na klimatický summit do New Yorku. Místo letadla si totiž za dopravní prostředek zvolila závodní jachtu, kterou pohání čistá elektřina. 16letá Švédka tak bojuje proti emisím skleníkových plynů.

Reklama

Doporučované