Hlavní obsah

Vše, co potřebujete vědět večer 25. září

Vše, co potřebujete vědět večer 25. září.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Hlavní zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

00:49 – IT zakázky vyšetřuje policie

Policie začala podle zjištění Seznamu naplno vyšetřovat IT zakázky na ministerstvu práce. Jde o smlouvy z éry ministryně Michaely Marksové z ČSSD. Celkově má jít o zakázky za více než miliardu korun.

02:37 – Nedostatek lékařů na záchrankách

Dorazí záchranka i s doktorem, až ji zavoláte? Kvůli nedostatku lékařů funguje v některých regionech první pomoc na hraně možností. Tam, kde to jde, se snaží záchranka nedostatek vyrovnávat – přichází sloužit lékaři z nemocnic a soukromých praxí. Výpadky se ale nedaří zacelit.

04:32 – Ledovec na Mont Blancu v pohybu

Evakuace obyvatel a uzavírka několika silnic. Taková je první reakce italských úřadů na hrozící klimatický problém. Do pohybu se totiž dává ledovec na nejvyšší evropské hoře Mont Blanc. Brzy by se podle odborníků mohl sesunout do údolí. Už teď se přitom denně pohne i o více než půl metru.

04:56 – OSN varuje před zvýšením hladiny moří

Pokud se svět oteplí o tři stupně Celsia, hladina světových oceánů stoupne do konce století o metr, varuje v závěrečné zprávě Mezivládní panel OSN pro změny klimatu. Politici a vědci proto podle něj musí urychleně konat, jinak v mořích značně ubude ryb a hurikány budou mnohem ničivější. A doporučení? Výrazné snížení skleníkových plynů, ochrana ekosystémů a uvážlivé zacházení s přírodními zdroji.

07:21 – Šedivý: Rusko zatím není hrozbou

Rusko zatím není jasnou hrozbou, která by si zasluhovala nějaká mimořádná opatření, prohlásil dnes v pořadu Výzva Jiří Šedivý, zmocněnec ministerstva zahraničí pro odolnost a nové hrozby. Rusko se podle něj poučilo v otázce vojenských zásahů, ale na druhé straně se o to víc snaží západní spojenectví rozkládat podprahově. Česko podle něj také není zralé na zákon o fake news, jaký přijala třeba Francie. Celý rozhovor najdete už nyní na našem webu seznamzpravy.cz.

08:51 – Násilí na ženách v Turecku

V minulém roce zemřelo 440 tureckých žen rukou svých manželů a partnerů. Uvedla to tamní nezisková organizace, která monitoruje násilí páchané na ženách už od roku 2009. Od té doby se množství obětí zčtyřnásobilo. Na smutný trend poukazují ženské spolky, jednotlivci na sociálních sítích i umělci.

10:41 – Bude Trump čelit impeachmentu?

Bílý dům zveřejnil přepis rozhovoru prezidenta Donalda Trumpa s jeho ukrajinským protějškem. Ačkoliv nejde o doslovný přepis, jak Trump původně slíbil, potvrdily se domněnky, že Trump na Volodymyra Zelenského tlačil, aby vyšetřoval Trumpova demokratického rivala v příštích prezidentských volbách Joea Bidena a jeho syna. Demokraté kvůli tomu už včera oznámili, že zahajují proces impeachmentu, tedy odvolání prezidenta.

14:37 – Sporná revitalizace u metra Nádraží Holešovice

Velká změna důležitého dopravního uzlu je na obzoru. V následujících letech dojde k opravě vestibulu pražského metra Nádraží Holešovice a napojení stanice na developerský projekt. Pražský dopravní podnik totiž vloží své pozemky do společné firmy s developerem Karlín Group. Plán dnes schválila dozorčí rada dopravního podniku. Podle kritiků se ale měl víc projednat s veřejností.

Reklama

Doporučované