Hlavní obsah

Vše, co potřebujete vědět večer 29. července

Večerní zprávy 29. července 2019.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Hlavní zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

0:59 – Jaderný výbor opomíjí senátory

O výstavbě jaderných bloků bez senátorů. Dvacetičlenný vládní výbor s nimi oficiálně nepočítá. Premiér se kromě odborníků na energetiku hodlá radit jenom s poslanci. Pro Senát je to další příklad pohrdání ze strany vlády. Ministerstvo průmyslu se ale snaží situaci mírnit. Senátoři pozvánku přece jen dostanou – jako hosté.

3:36 – Mynářova firma dostala pokutu

Firma hradního kancléře Vratislava Mynáře musí zaplatit další pokutu. Tentokrát 40 tisíc korun za vypouštění odpadních vod do potoka v Osvětimanech. Kancléř tvrdí, že jeho společnost udělala pouze administrativní chybu – pokuta je ale pravomocná.

3:54 – Prezident odvolal ministra Staňka

Čekání je u konce, prezident Miloš Zeman k 31. červenci odvolal ministra kultury Antonína Staňka. Na sociálních sítích o tom informoval prezidentův mluvčí. Odvolání přichází dva měsíce od doručení návrhu premiéra Andreje Babiše. Kdo Staňka nahradí, bude jasné během srpna. Prezidentův krok komentoval místopředseda Senátu, sociální demokrat Milan Štěch.

4:44 – Babiš se v Bruselu setkal s von der Leyenovou

Česko jako svého zástupce do Evropské komise navrhuje Věru Jourovou. Její nominaci dnes předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové přednesl premiér Andrej Babiš. Jourová měla v končícím pětiletém období na starosti spravedlnost, ochranu spotřebitele a rovnost příležitostí mužů a žen.

5:05 – Babiš chce řešit problém s nízkou porodností

A premiér ještě jednou. Andrej Babiš chce řešit problém s nízkou porodností. Na svých sociálních sítích proto navrhuje, aby rodiny se třemi a více dětmi dostaly příspěvek na větší auto. Podle sociologů jde o nefunkční strategii.

6:40 – Spor o pozemky pro Pražský okruh

Další část Pražského okruhu se má začít stavět už za dva roky. Stát ale vede o jeden z pozemků soudní spor s knížecím rodem Lichtenštejnů. O tom, jestli bude možné kopnout na pozemku do země, rozhodne stavební úřad.

8:32 – Navalnyj mohl být otráven

Nervozita mezi ruskou vládou a opozicí stoupá. Svět obletěla zpráva o možné otravě disidenta Alexeje Navalného. A to ve chvíli, kdy v Moskvě už několik týdnů probíhají protesty kvůli vyloučení části opozičních kandidátů z komunálních voleb. Oficiální zdroje hovoří o náhlém alergickém záchvatu. Lidé blízcí Navalnému ale mají pochybnosti. Jeho lékařka dokonce nevyloučila, že se mohlo jednat o otravu neznámou látkou.

10:10 – Coats odstupuje, nahradí ho Ratcliffe

Škatulata v amerických tajných službách. Dan Coats opouští funkci jejich šéfa a na jeho místo v půlce srpna nastoupí republikánský kongresman John Ratcliffe. Na svém Twitteru to oznámil prezident Donald Trump.

12:28 – Den očima Josefa Mačího

Reklama

Doporučované