Hlavní obsah

Vše, co potřebujete vědět večer 3. září

Vše, co potřebujete vědět večer 3. září.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Hlavní zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

00:55 – Dotace pro Lovochemii

Seznam prozkoumal pozadí další z vysoce problémových dotací pro skupinu Agrofert. Podnik Lovochemie získal z evropských fondů 50 milionů na výrobu nového typu hnojiva – podle auditu Evropské komise ale na peníze neměl nárok. Agrofert i Lovochemie patří do svěřenského fondu, kam své firmy kvůli střetu zájmů převedl premiér Andrej Babiš z hnutí ANO.

03:00 – Další pochybná kontroverzní dotace pro Agrofert – slibovaná inovace už existovala jinde

Dotace pro bývalou a taky budoucí firmu premiéra Andreje Babiše zaměstnávají i senátní komisi k vyhodnocení evropských auditů. Prezident Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslav Kala dopoledne potvrdil, že jeho lidi pobídky pro Agrofert za poslední rok nekontrolovali. Ztotožnili se ale s některými závěry evropských auditorů.

05:20 – Posun v kauze lithium

Policie vyšetřuje ředitele státního podniku Diamo Jiřího Ježe, který podnik už jednou vedl. V pondělí o tom informoval pořad Reportéři ČT. Pod Ježovým vedením Diamo organizovalo veřejnou soutěž na cínovecké odkaliště, kde jsou naleziště lithia. Stát nakonec místo podle policie prodal pod cenou – za 866 tisíc korun, kvůli tomu mohl stát přijít až o 150 milionů. Jež tvrdí, že o cennosti prodané lokality nevěděl . Na jaře 2014 byl sice odvolán – jenže letos v květnu ho do funkce opět jmenoval současný ministr průmyslu za hnutí ANO Karel Havlíček. S Ježem ale v této funkci počítá jen do konce roku.

06:35 – Hurikán Dorian má první oběti

Pět mrtvých, taková je zatím bilance řádění hurikánu Dorian na Bahamách. A číslo může ještě růst. Ačkoliv bouře zeslábla z nejsilnějšího pátého stupně na třetí, je nadále mimořádně nebezpečná. Navíc se téměř nepohybuje z místa a provází ji vítr o rychlosti téměř 200 kilometrů v hodině. Jak daleko se hurikán nachází od Floridy? V USA kvůli tomu ruší stovky letů.

07:55 – Británie blíž politické krizi – ve hře jsou předčasné volby i tvrdý brexit

Z dovolené rovnou do bitvy o podmínky brexitu – britští poslanci se dnes vrátili do lavic Dolní sněmovny, a kde mají dost možná poslední šanci na odvrácení tvrdého brexitu. Chtějí prosadit zákon, který by britskému premiérovi Borisi Johnsovi překazil jeho plán – tedy opustit Evropskou unii ke konci října – a to s dohodou nebo bez ní.

11:10 – Stále větší náklady, nutné změny ve zdravotnictví i bydlení – Česko stárne

Stále větší náklady, změna zdravotní péče, způsobu bydlení – to všechno bude pro stát znamenat rostoucí počet seniorů. V roce 2050 bude každý třetí Čech ve věkové hranici nad 65 let – Ministerstvo práce a sociálních věcí proto připravilo novou strategii kvůli stárnutí společnosti. Tu z kraje týdne předložilo na vládě.

14:05 – Povinná maturita z matematiky nebude

Studenti, kterým nahání strach povinná maturita z matematiky, si zatím můžou oddychnout. Ministr Robert Plaga po jednání se zástupci odborů a zaměstnavatelů znovu zopakoval, že chce nejdříve zlepšit výuku tohoto předmětu a až potom ji zařadit mezi povinné maturitní předměty. Počítání nebo geometrie se tak u zkoušky z dospělosti mohou povinně objevit až za osm let.

Reklama

Doporučované