Hlavní obsah

Vše nejlepší a sbohem, přáli demonstranti Putinovi k narozeninám. Policie zatýkala

Protestní akce po celém Rusku měly vyjádřit podporu opozičnímu politikovi NavalnémuVideo: Ruptly, AP

 

Reklama

V ruských městech se v sobotu lidé scházeli na demonstracích, aby podpořili prezidentskou kandidaturu Alexeje Navalného. K demonstracím došlo v den narozenin Vladimira Putina. Stovky lidí policie zadržela.

Článek

V řadě ruských měst, včetně Moskvy a Petrohradu, se v sobotu konaly demonstrace na podporu uvězněného opozičního předáka Alexeje Navalného. Policie podle agentur pozatýkala víc než dvě stovky účastníků 25 nepovolených akcí. Jen v rodišti prezidenta Vladimira Putina, Petrohradu, hlásí opoziční zdroje přes 60 zadržených.

Počet protestujících v centru hlavního města policie odhadla na asi sedm stovek, nezávislá média ale na několik tisíc. „Rusko bude svobodné” a „Rusko bez Putina”, skandoval v Moskvě dav. Zatýkání lidí s letáky začalo podle ruských médií na Puškinově náměstí obklopeném policejními auty, obrněnými vozidly Tigr a „antony”, určenými k přepravě zatčených.

Podle serveru newsru.com část demonstrantů přešla od Puškinova pomníku až na Manéžní náměstí před Kremlem. „Vše nejlepší a sbohem”, pokřikovali lidé na adresu Putina, který slaví 65. narozeniny. Později policie cestu tímto směrem přehradila, uvedl zpravodaj listu Kommersant, který počet demonstrantů odhadl na 2500.

Jeden z protestujících nesl v davu ručně vyrobený transparent, na němž je vyobrazen prezident Putin, který sedí na hromadě bankovek a na hlavě má posazenou korunu. Obrázek doprovázel nápis: „Všechno nejlepší k narozeninám, zlodějíčku!”. Jiní demonstranti třímali ruské vlajky, kopie ruské ústavy či transparenty citující právo účastnit se protestních akci. Objevily se i žluté nafukovací kachny v ironické narážce související s tím, že Navalnyj obvinil premiéra Dmitrije Medveděva z vlastnictví okázalé nemovitosti s kachní farmou. Medveděv to popřel jako politicky motivovaný nesmysl.

V Putinově rodném Petrohradě se k podpoře Navalného sešlo kolem 1500 stoupenců opozice. Shromáždili se na velkém veřejném prostranství, z něhož se pak vydali na pochod po hlavní třídě za skandování „Putin je zloděj” a „Svoboda”.

Mluvčí neziskové monitorovací skupiny OVD-Info Arťom Platov podle agentury AFP sdělil, že v celém Rusku bylo kolem 19:00 SELČ registrováno už 235 zatčených účastníků demonstrací. Z Petrohradu v té době hlásili 66 zadržených osob.

V ruských městech se v sobotu lidé scházeli na demonstracích, aby podpořili prezidentskou kandidaturu Navalného. Ze 79 akcí úřady povolily jen 17, poznamenal newsru.com. K nepovoleným se počítají i akce v Moskvě a v Petrohradu, kde demonstrace vyvrcholily.

V Chabarovsku podle webu ruského listu protestovalo několik desítek lidí. Ve Vladivostoku úřady překvapivě - asi kvůli demisi gubernátora - povolily uspořádat demonstraci hned na dvou místech. Před nádražím se sešlo asi 150 demonstrantů, kteří skandovali „Rusko bude svobodné” a „Svobodu politickým vězňům”. V Kemerovu se sešlo 50-60 demonstrantů, přestože se radnice pokusila akci zabránit tím, že na dané místo poslala čistící vozy.

Protesty se konaly také v Barnaulu, Komsomolsku, Togliatti, Ulan-Ude a v Čitě. Policie podle zpráv ze sociálních sítí zatýkala demonstranty v Iževsku, Južno-Sachalinsku a v Samaře, kde se na hlavním náměstí sešly asi tři stovky lidí, přestože demonstrace nebyla povolena.

V Krasnojarsku a Omsku se na povolených shromážděních sešly asi dvě stovky lidí. V Novosibirsku radnice akci nepovolila, ale i tak po Leninově náměstí pochodovalo asi 300 demonstrantů s vlajkami v rukou. V Jakutsku policie zadržela 15 demonstrantů.

Podle nezávislých médií policisté zadrželi koordinátory z místních štábů Navalného kampaně například ve Stavropolu, Petrohradu, Krasnodaru, Rostově na Donu, Jakutsku, Permu a Tveru.

Sám Navalnyj si momentálně odpykává za mřížemi 20 dní za výzvy k nepovoleným shromážděním. Své uvěznění označil za narozeninový dárek Putinovi.

Navalnyj byl letos odsouzen už potřetí. Opozičník vede volební kampaň i přesto, že podle volební komise kvůli pravomocnému odsouzení kandidovat v prezidentských volbách v březnu 2018 nemůže.

Reklama

Doporučované